Pași pentru educarea copiilor acasă în Republica Moldova

Etapele pentru educarea acasă

Pașii de mai jos vă vor ajuta să porniți pe acest drum nou și neexplorat în țara noastră care este educația acasă. Am scris în articolele precedente despre legislație, avantaje, socializare și acum enumăr pașii simpli pentru a începe.

1) Documentarea și informarea personală – pentru a porni undeva este necesar să cunoști costurile, pericolele, avantajele și să decizi dacă pornești sau nu. Pentru căutarea informațiilor internetul este o resursă extraordinară, dacă cunoașteți limba engleză veți găsi foarte multe informații în această limbă, pentru că cei din SUA au început educația acasă acum trei decenii și au mult ai multă experiență decât cei din România sau Europa de Est.

2) Alegeți timpul potrivit pentru a începe – cunosc o familie în Moldova care a început în ianuarie, la jumătatea anului de studiu, ei vor depune un efort mai mare și vor utiliza și lunile de vară pentru a recupera semestrul care începe în septembrie. Cu toate că educația acasă poate fi începută în orice timp al anului, e mai bine să începem o dată cu deschiderea anului școlar în școala publică.

3) Alegeți un program de studiu și școala-tutelă potrivită – în SUA, Marea Britanie, Australia există aceste școli-tutelă care îndrumă părinții și copiii educați acasă, sugerează sau impun un program de studiu, țin evidența notelor, verifică rezultatele, certifică absolvirea studiilor etc. Aceste școli diferă ca și ofertă pentru părinții care își educă copii acasă. Noi am mers cu Homelife Academy și suntem mulțumiți de ce ne oferă și de prețul pe care îl plătim pentru serviciile lor. Alte școli pe care le cunosc sunt: Christian Liberty Academy, West River Academy, de asemenea puteți găsi și altele. Înscrierea se face, de obicei, online și se achită o taxă, la unele școli e per familie și per copil, la altele este doar per copil. La unele curricula este impusă de ei, la altele este la alegere. Materialele de studiu la unele școli sunt oferite de ei,  la altele le puteți alege separat. Noi am ales separat și folosim curiccula Lifepack de la Alpha Omega Publications. Sunt multe edituri care tipăresc curiccule creștine: A beka, Sonlight, Christian Liberty, ACE. Pentru Republica Moldova se poate merge și cu programul Ministerului Educației care este acceptat de HomeLife Academy, de exemplu,  și la finisarea studiilor acestea să fie echivalate de Ministerul Educației a Moldovei, noi studiem în engleză și vom susține SAT care este un examen similar bacalaureatului european care ne va permite să mergem la Universități, Colegii etc.

4) Înscrierea la HSLDA(opțional) – dacă credeți că o să aveți probleme cu autoritățile de la școala publică sau alții care pot abuza de funcțiile lor pentru a intimida familiile ce vor să educe copiii acasă, vă înscrieți la HSLDA(Home School Legal Defense Association ) care este o organizație cu peste 80000 de membri care se ocupă cu protejarea legală a părinților care își educă copiii acasă. Ei sunt prezenți în 50 de state din SUA, în Europa, Australia, Asia și oriunde este nevoie de ei pentru a apăra legal familiile care educă copiii acasă. Noi ne-am bucurat de susținerea lor în Moldova. Ei au contactat Ministerul Educației, Ambasada SUA, Centrul pentru  Drepturile Omului ca să expună și să protejeze cazul nostru în fața autorităților.

5) Transferul de la școala publică(opțional) – dacă deja aveți copiii la școala publică după înscrierea la o școală-tutelă va trebui să cereți o scrisoare de confirmare a înscrierii la studii. Ea poate fi una electronică/email sau fax, dacă autoritățile nu o acceptă atunci cereți una cu apostilă și notariată pentru a o prezenta autorităților. Noi le-am prezentat una simplă pînă a ajuns cea cu apostilă pe care am tradus-o și legalizat-o în Moldova.

   Cu pașii simpli de mai sus și cu un buget pregătit pentru aceasta puteți începe să fiți binecuvântați. Dumnezeu este Cel care susține și binecuvântează începuturile slabe, îndrăzniți și vedeți ce bun este Creatorul nostru!