Este corect pentru creştini să protesteze?

Întrebare:

Salut! Am așa o întrebare, dacă este corect pentru creştini să protesteze? Adresez aceasta întrebare după ce am ascultat mai multe păreri pro si contra. Unii spun ca trebuie de protestat… în cazul concret de ce nu protestam (ieșim in strada) împotriva la toate legile înaintate in Parlament cu caracter ne-biblic. Dacă ieșim în stradă și protestăm împotriva homosexualilor atunci de ce nu ieșim să protestăm împotriva islamului? Oare promovarea islamului este un păcat mai mic?… Oare el este un pericol mai mic pentru societatea noastră?
Cei care sunt împotriva participării creștinilor la proteste spun că noi suntem dragoste șii trebuie sa acționăm prin alte mijloace. Așa cum spune Isus “Iată, Eu va trimit ca pe niște oi în mijlocul lupilor. Fiți, dar, înţelepţi ca șerpii și fără răutate ca porumbeii. (Mat.10:16)”

La moment sunt într-o dilemă. Dacă să urmăresc ceea ce s-a întâmplat după protestul din 17 martie 2011 împotriva homosexualilor… da, sunt mulțumit ca legea a fost respinsă, dacă nu mă greșesc – amânată (ceea ce presupune un pericol). Dar, după 2 zile apar o serie de știri despre preoții ortodocși homosexuali. După părerea mea este corect să construim un  dialog cu politicienii și să-i facem pe ei sa înţeleagă ce este bine și ce nu. Legea a fost amânata, și dacă ei au amânat-o doar ca noi am protestat și fără ca să înţeleagă cu minţile lor că este rău… atunci am putea să ne așteptăm că ei îşi vor schimba părerea sau chiar unii care erau contra acum sunt pentru (după ce au văzut video cu preoții implicați în scandaluri). Multe persoane chiar și multe persoane publice asociază biserica actuală cu cea din evul mediu care era doar un instrument de conducere a oamenilor, un instrument de frânare a dezvoltării omenirii. Și dacă în prezent biserica este împotriva la ceva ei asociază aceasta cu evul mediu , și gândesc în felul următor “Biserica interzice ceva bun… este o frână.” Cred că trebuie de revizuit ce facem și cum facem.  Poate trebuie într-adevăr să fim înţelepţi ca șerpii?
P.S. Sunt contra homosexualilor, sunt contra islamului, dar nu știu ce să fac cu protestele sau mai bine spus cum e corect să protestăm. Apropo, recent am citit că baptiștii nu sunt protestanți și că niciodată nu au fost protestanți. (și asta e interesant)

P.P.S. Până unde merge toleranța religioasă? Despre aceasta aș dori să discut pe viitor.

Este corect pentru creştini să protesteze?

Este un mesaj lung şi voi căuta să răspund la întrebarea de bază care ţine de proteste.

Protestul este o întrunire şi Constituţia Republicii Moldova spune la articolul 40 astfel:

Mitingurile, demonstrațiile, manifestările, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme.

Atât timp cât protestele organizate de creştini sau la care participă creştini se încadrează în limitele stabilite de Constituţie şi de legislaţia în vigoare, nimeni din participanţi nu se face vinovat de ceva rău. Vă recomand să citiţi în acest sens articolul scris de Irina Batin şi plasat pe blogul ei. Cu părere de rău, în poporul nostru, nu ştiu de ce, s-a stabilit o preconcepţie că protestul este ceva rău totdeauna. Poate a rămas un rudiment încă de la sistemul comunist în care aşa era privită orice întrunire ce nu era organizată de partid.

În satul Cioburciu din Moldova există o biserică baptistă foarte binecuvântată care a crescut mult şi are o activitate frumoasă în toată regiunea. Mi s-a povestit acolo că în perioada comunismului autorităţile le-au confiscat una după alta 10 case de rugăciune. Odată autorităţile au venit şi le-au pus lăcata la uşă şi când au venit oamenii la adunare, o bătrână a deschis geamul, a intrat înăuntru, a deschis uşa din spate şi a invitat pe toţi să intre în casa de rugăciune. Acea adunare a Bisericii a fost o întrunire împotriva legii de atunci. Au procedat corect fraţii şi surorile noastre din Cioburciu? Eu zic că da şi tot aşa au procedat toţi care nu s-au lăsat intimidaţi de autorităţi şi atunci când le-au închis lăcaşurile de închinare s-au întrunit pentru închinare şi rugăciune în casele lor, în păduri, pe câmpuri şi au oficiat botezuri fiind înconjurați de poliţie cu câini dresaţi ştiind că imediat după botez urmau să fie arestaţi şi băgaţi la închisoare.

Protestul din data de 17 martie 2011 a fost unul care s-a încadrat perfect în cadrul legii şi noi, creştinii acestei ţări, suntem cetăţeni cu drepturi depline şi am beneficiat de dreptul la întrunire.

Aveţi dreptate însă că trebuie să căutăm totdeauna să acţionăm aşa cum ne învaţă Sfânta Scriptura:

Dacă este cu putinţă, întrucât atârnă de voi, trăiţi în pace cu toţi oamenii. (Romani 12:18)

Protestul din data de 17 martie 2011 nu a fost unul împotriva homosexualilor ci unul care să-i sensibilizeze pe politicieni să nu adopte legea anti-discriminare care include şi criteriul de orientare sexuală şi care va aduce după sine multe urmări grave pentru toată societatea şi fiecare cetăţean în parte.

Cât priveşte celelalte legi adoptate de legiuitorii din ţara noastră şi care sunt contrare Sfintelor Scripturi, aveţi dreptate, este foarte şi foarte rău că creştinii au fost indiferenţi atunci când se adoptau şi nu au luat atitudinea necesară. Eu personal mă simt vinovat pentru aceasta şi mă pocăiesc. Ce rău este că atunci când a fost adoptată legea despre avort Biserica nu a luat atitudinea necesară. Acum este foarte greu de schimbat această lege, dar nu este imposibil.

Da, sunt de acord, că protestul nu este metoda cea mai bună de a promova valorile creştine în legislaţia ţării şi de a proteja valorile existente de cei interesaţi să le distrugă. De aceea, este nevoie de creştini adevăraţi, care trăiesc conform învăţăturii Domnului Isus Hristos, să se implice în politică. Mă rog să ridice Dumnezeu politicieni care vor crea cât mai curând un partid care să stea pe temelia Scripturilor, să intre în Parlament la alegerile următoare şi astfel, să ia partea cea mai activă şi directă la elaborarea legilor.

O altă metodă este ca creştinii să formeze grupuri care să facă lobby. Practica aceasta este puţin aplicată la noi, dar trebuie să facem uz de ea.