Este îngăduit creştinului să facă parte din sindicate şi să participe la grevă sau proteste?

Este îngăduit creştinului să facă parte din sindicate şi să participe la grevă sau proteste?Întrebare cu privire la participarea la grevă și implicarea în sindicate:

De câteva zile îmi tot frământ mintea legat de acest subiect. Am discutat și cu soțul meu și nu am ajuns niciunul la vreo concluzie. Mă numesc E. și sunt profesoară la un liceu din România. De vreo 3 ani fac parte dintr-unul din cele două sindicate ale liceului nostru. Atunci când am intrat, nu prea mi-am pus întrebări legat de îndatoririle și obligatiile pe care le voi avea ca membru de sindicat. Săptămâna trecută nimeni din liceul nostru nu a primit salariul și am fost anuntați că nu mai sunt bani să fim plătiți. Drept urmare, colegii mei au intrat în grevă și eu la fel. Nu știu ce să fac. Nici nu mi-am făcut timp să fac un studiu să văd ce spune Biblia despre aceasta – știu că ni se cere sa fim supuși autorităților și știu că Domnul Isus nu a căutat să-Și facă singur dreptate în fața autorităților. Dacă m-aș hotărî că nu vreau să fac grevă sau miting în fața inspectoratului școlar, mi s-ar spune: “De ce nu te-ai gândit la asta înainte să te înscrii în sindicat”. Și ar avea dreptate, trebuia să mă gândesc la asta înainte. Eu aș vrea totuși să ies din sindicat, asta însemnând că atunci când vor fi greve, eu voi fi “Gică contra”, care își va face orele și poate va fi plătit, când tuturor li se vor tăia orele. Și ar mai fi o problemă. Colegii mei au spus că au nevoie de sprijinul tuturor colegilor pentru aceasta grevă. Adică, dacă nu va fi un număr prea mare de profesori nu vor fi luați în seamă. Cei la care mă gândesc acum sunt mai ales prietenii mei care au nevoie și de sprijinul meu. Nu știu ce să fac. Ce credeți dumneavoastră că ar face Domnul Isus în astfel de situații? Și care sunt învățăturile Bibliei legat de acest subiect? Aș putea să mă duc la miting să fiu alaturi de colegii mei ca numar, dar să nu fac nimic, doar să mă uit. Am facut aceasta vinerea trecută, dar vă spun sincer că nu m-am simtit prea bine. Și dacă am fost întrebată de ce nu strig și eu ca ceilalți nu am știut să răspund decât că mitingul nu este după principiile Bibliei. Vă mulțumesc anticipat. Har și pace!

Poate creștinul participa la grevă?

Dumnezeu ne învaţă în Sfânta Scriptură să ne raportăm corect la stat în calitate de cetăţeni şi scrie următoarele:

Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte; căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Şi stăpânirile care sunt, au fost rânduite de Dumnezeu. De aceea, cine se împotriveşte stăpânirii, se împotriveşte rânduielii puse de Dumnezeu; şi cei ce se împotrivesc îşi vor lua osânda. Dregătorii nu sunt de temut pentru o faptă bună, ci pentru una rea. Vrei, dar, să nu-ţi fie frică de stăpânire? Fă binele, şi vei avea laudă de la ea. El este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tău. Dar, dacă faci răul, teme-te, căci nu degeaba poartă sabia. El este în slujba lui Dumnezeu, ca să-L răzbune şi să pedepsească pe cel ce face rău. De aceea, trebuie să fiţi supuşi nu numai de frica pedepsei, ci şi din îndemnul cugetului. Tot pentru aceasta să plătiţi şi birurile. Căci dregătorii sunt nişte slujitori ai lui Dumnezeu, făcând necurmat tocmai slujba aceasta. Daţi tuturor ce sunteţi datori să daţi: cui datoraţi birul, daţi-i birul; cui datoraţi vama, daţi-i vama; cui datoraţi frica, daţi-i frica; cui datoraţi cinstea, daţi-i cinstea. (Romani 13:1-7)

România este un stat democratic în care toţi (cetăţeni, statul, reprezentanţii statului) sunt egali în faţa legii. Greva este un drept constituţional de soluţionare a conflictelor garantat tuturor cetăţenilor şi mai există în România şi Legea nr. 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de munca.

Dumnezeu ne mai învaţă în Biblie următoarele:

Dacă este cu putinţă, întrucât atârnă de voi, trăiţi în pace cu toţi oamenii. (Romani 12:18)

În ce măsură acum atârnă de Dvs. să trăiţi în pace cu toţi colegii de serviciu şi cu statul? Au ei şi Dvs. motive serioase să iniţiaţi această grevă? Este această grevă în limitele legii şi drepturilor pe care vi le oferă şi garantează constituţia? Nu este această grevă tocmai o tentativă de soluţionare a conflictului la care s-a creat între învăţători şi stat? Cred că meditarea la aceste întrebări vă vor ajuta să luaţi o decizie înţeleaptă acum.