Cum să procedezi dacă părinții fetei brusc au hotărât să se opună căsătoriei voastre?

Întrebare: 

Frate pastor Vasile, vreau să vă mulţumesc în primul rând pentru faptul că v-aţi pus la dispoziţia lui Dumnezeu pentru a aduce mesaje de învăţătură celor ce au nevoie, El să vă binecuvânteze cu multă înţelepciune de sus şi în continuare. De multe ori am intrat pe site-ul dumneavoastră şi am citit răspunsurile pe care le daţi oamenilor şi de multe ori am primit şi eu învăţătură, am fost întărit…Acum trec printr-o problemă şi aş avea nevoie de un sfat de înţelepciune, să ştiu cum să procedez în continuare. Sunt un tânăr care m-am pus în slujba lui Dumnezeu şi îmi doresc ca El să îmi călăuzească paşii spre ce anume să fac…pentru aceasta ştiu că foarte important este şi cu cine te căsătoreşti, pentru că dacă greşeşti aici, s-ar putea ca toată slujirea ta să fie compromisă. Anul trecut am întâlnit o fată şi cu ajutorul lui Dumnezeu am început o relaţie frumoasă de prietenie cu gândul ca atunci când ne va binecuvânta Dumnezeu, să ne căsătorim. În toate lunile care s-au scurs am început să o cunosc tot mai bine şi cred cu toată tăria că este darul lui Dumnezeu pentru mine, că ar putea fi un bun ajutor în viaţa mea, dar şi în lucrarea de slujire. Sunt bucuros să vă spun că această relaţie am început-o cu rugăciune, nu am vrut să fac nimic fără să-L implic pe Dumnezeu, apoi de când am devenit prieteni, am practicat rugăciunea împreună – în fiecare seară înainte de culcare ne rugam împreună la telefon – citirea Scripturii împreună şi după cum au decurs lucrurile, eu cred că ea este persoana potrivită alături de care doresc să formez o familie pe pământul acesta – şi ea îşi doreşte, de asemenea, nespus de mult lucrul acesta. Cu câtva timp în urmă, fiind la ei acasă, o vorbă pe care eu am spus-o a fost interpretată de părinţii ei o lipsă de respect faţă de ei şi de atunci nici nu îmi dau şansa de a dovedi că nu am fost nerespectuos, nici nu vor să treacă mai departe şi să mă ierte dacă vorba mea a dat dovadă de nerespect, iar acum îi interzice fetei lor să mai continue să vorbească cu mine. Amândoi suferim atât de mult, pentru că în aproape un an de când suntem în această relaţie ne-am legat sentimental unul de celălalt, am investit sentimente pe care dintr-o dată părinţii ei se încăpăţânează să le punem capăt. Nu suntem perfecţi, dar am încercat să respectăm cerinţele lui Dumnezeu revelate în Scriptură: suntem amândoi copii ai lui Dumnezeu, născuţi din nou, ne străduim să Îl arătăm pe El în trăirea noastră de zi cu zi, relaţia noastră am păstrat-o curată, în frică de Dumnezeu şi ne dorim binecuvântarea Lui, dar în această situaţie nu ştiu cum să procedez…mă doare atât de tare să ştiu că sunt respins, nu am mai trecut niciodată prin situaţia aceasta şi nu aş vrea să facem ceva împortriva lui Dumnezeu sau a părinţilor ei, de aceea vă cer un sfat ca să ştiu cum să procedez. Vă mulţumesc şi mă rog ca Dumezeu să vă binecuvânteze!

Parintii se opun căsătoriei

Drag frate, îmi pare foarte rău că vi s-a întâmplat această situație neplăcută.  

Învață să-ți înfrânezi limba

Acum cred că înțelegi  mai bine la ce s-a referit înțeleptul Solomon când a zis: 

 

Din rodul gurii lui îşi satură omul trupul, din venitul buzelor lui se satură. Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii; oricine o iubeşte, îi va mânca roadele.(Proverbe 18:20-21) 

Dumnezeu să te ajute să scoți învățăturile necesare și de acum înainte să-ți măsori bine fiecare vorbă înainte să o spui. 

Mergi să-ți ceri iertare de la părinții fetei

Nu știu ce ai spus, dar dacă ei s-au supărat așa de tare, trebuie să mergi să-ți ceri iertare. Presupun că deja ai făcut-o. Dacă nu vor să te ierte, mai mergi și mai cereți iertare și asigură-i că nu ai avut nici o intenție să-i superi și că îți pare rău de cele spuse. Nu te îndreptăți, ci cere-ți iertare. 

Înțelege motivul refuzului lor

Nu știu de ce sunt dispus să cred că părinții au și alte motive să se opună acestei căsătorii și nu doar vorbele care le-ai spus atunci. Poate vorbele acelea le-au folosit ca și pretext ca să pună capăt relației voastre și eventualei căsătorii. Poate ar fi bine să-i întrebi în mod delicat dacă nu mai sunt și alte motive pentru care se opun căsătoriei voastre. Ascultă atent ce îți vor spune ei și vezi în ce au dreptate și trebuie să te schimbi. 

Înarmați-vă cu răbdare

Dacă aveți toată convingerea că este voia lui Dumnezeu să vă căsătoriți cu această fată, atunci trebuie să așteptați până le va vorbi Dumnezeu și părinților ei. Nu grăbiți evenimentele și nu puneți presiune pe ei. 

 

Dumnezeu să vă ajute și să vă dea lumină cu privire la fiecare pas pe care trebuie să-l faceți în privința căsătoriei voastre.