Parcul ”Valea Trandafirilor” din Chişinău a fost curăţit de deşeuri

Azi, 22 septembrie, aşa cum a fost preconizat anterior, s-a făcut curăţenie în parcul “Valea Trandafirilor” din Chişinău. În acest articol vin să vă relatez detalii.

Direcţia Spaţiilor Verzi au pus la dispoziţia noastră, a tuturor celor care am venit să facem curat, instrumentele şi transportul necesar. Când m-am apropiat la orele 8:50 dimineaţa (planificam să începem acţiunea la 9:00) deja erau pregătite trei tractoare şi instrumentele necesare pentru a face curat cum sunt greble, saci, mănuşi, etc. Colaboratorii de la Direcţia Spaţiilor Verzi ne-au dat şi intrucţiunile necesare ca să putem lucra repede, organizat şi eficient.

Au participat la această acţiune oameni de toate vârstele. Nu am reuşit să-i numărăm, dar presupun că au fost mai mult de 100 de persoane. La început au venit sportivi din Federaţia Naţională de Taekwon-Do. Unii din ei au venit tocmai de la Străşeni, conduşi de instructorii lor, pentru a participa la această acţiune. Tot odată cu sportivii au venit şi tineri de la Mişcarea de Tineret 2:22 care este parte a Bisericii “Sfânta Treime” (bul. Dacia 13, sector Botanica). Împreună cu ei au venit studenţii Institutului de Studii Biblice Inductive din Moldova care acum tocmai sunt în sesiune şi studiază cursul Doctrinile Bibliei. Cam peste o oră de la începerea lucrului au venit şi un grup de tineri de la Colegiul Ecologic şi de asemenea, m-am bucurat să văd un grup de tineri de la Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal. Le mulţumesc tuturor participanţilor care au răspuns la inţiativa ce le-am propus să facem acest proiect.

Primarul Capitalei, Dul Dorin Chirtoacă a venit de dimineaţă şi ne-a vizitat. Îmi pare rău că nu am apucat să discut personal cu el, pentru că tocmai înecpusem să scoatem gunoaiele din apă şi fiind preocupat de aceasta nu i-am observat venirea. Mi s-a spus apoi că a fost şi ne-a vizitat.

Starea parcului şi a lacurilor este dezastruoasă. Peste tot este foartă multă mizerie şi gunoi de tot felul împrăştiat. Sticle, vase din plastic, saci din plastic, tot felul de deşeuri într-o aşa mare canitate cum nu se poate de închipuit. Parcă este la o gunoişte. Nu am numărat câte remorci de tractoare cu gunoi au fost încărcate şi duse din parc, dar am impresia că au fost peste 20. A fost foarte, foarte mult gunoi şi aceasta ne face să ne simţim foarte rău. Când am început lucrul, aveam impresia că nu vom reuşi să strângem totul. Până la urmă însă am reuşit să facem curat în tot parcul.

Oamenii care pescuiesc la lac lasă mult gunoi în locurile unde stau de obiei. La fiecare din aceste locuri aveam de scos saci cu deşeuri. Cei mai mulţi din pescari, când ne apropiam de ei să strângem deşeurile, nu au zis nimic cu privire la ce faceam, dar ne-am bucurat de unul din ei doar care a început să adune deşeurile din jurul său şi să le aducă la sacii noştri. A mai fost şi un caz hazliu pentru că cineva din participanţii la acţiune au confundat şi din greşeală au luat punga cu unelte a unui pescar şi a pus-o în sacul cu deşeuri. Săracul pescar a trebuit să răscolească prin acei saci până şi-a găsit sculele. Poate aceasta îi va da o lecţie să nu mai lase atâta mizerie după el când pescuieşte.

Nr. 5 al Ziarului Liber, ieşit proaspăt de sub tipar în această dimineaţă, a fost adus de colaboratorii redacţiei ca să fie distribuit participanţilor şi oamenilor care au venit să se plimbe sau să se odihnească în parc. Numărul acesta cuprinde mai multe articole interesante cum ar fi “Creştinul şi viaţa politică” de Igor Prisac, poezia unui autor anonom “Revolta unei maimuţe”. “Adevărul despre Biblie” este un interviu realizat cu participarea preotului Vlad Caragea de la Biserica “Harul” din Truşeni. Veţi găsi multe articole interesante în acest număr şi vă recomand să mergeţi azi, sau în zilele aproipate şi să procuraţi de la chioşcuri acest număr al ziarului. Am publicat şi eu două articole primul fiind “Cum să procedezi când eşti cerută în căsătorie?”

Vasile Snop, reprezentant al Miscării Ecologiste din Moldova a participat la acţiunea întreprinsă şi a mulţumit frumos tuturor participanţilor la încheiere. D-lui a spus că a făcut de multe ori apel la tinerii şi studentii de la diferite instituţii de învăţământ din ţară, dar nu a văzut nici odată o echipă aşa mare de tineri să lucreze cu atâta tragere de inimă şi dragoste şi să facă atât de mult lucru într-o zi. A mai spus el că aceasta este o dovadă a curăţiei sufletelor celor care au ieşit să facă curăţenie în parc.

Evanghelia a fost vestită la oamenii care au fost în parc prin mesajul biblic care era pe maiourile la mulţi participanţi. De asemenea, tinerii de la Mişcarea  de Tineret 2:22 au distribuit invitaţii la întrunirile ce le au. Sportivii au invitat pe oameni la antrenamente în grupele lor. Mesajul Evangheliei a ajuns de asemenea la mai mulţi oamnei prin articolele Ziarului Liber. Dumnezeu să binecuvinteze Cuvântul Lui ca să aducă mult rod pentru Împărăţia Cerurilor.

Parcul Râşcani este într-o stare groaznică în ce priveşte deşeurile şi unul din sportivii care a participat la acţiunea de azi, a venit la încheiere cu propunerea să facem curat şi în parcul de la Râşcani. Dumnezeu să ne ajute să continuăm această activitate folositoare şi frumoasă care am început-o azi. Vino să te alipeşti cu noi, sau fii tu iniţiatorul să faceţi curăţenie în parcul din apropierea ta.