Este acceptabil pentru bărbatul creștin să poarte părul lung?

Întrebare:

Poate un băiat creștin să poarte părul lung?

Păr lung bărbați

Când discuta despre felul cum trebuie să se raporteze soția la bărbat, apostolul Pavel, vorbind despre învelitoarea capului la femeie, a scris și aceste cuvinte:

Nu vă învaţă chiar şi firea că este ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung, pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului. (1 Corinteni 11:14-15)

Din textul acesta înețelegem că pentru greci și romani, în acele vremuri, era o rușine ca un bărbat să poarte părul lung. Pavel mai spune că și firea ne învață că pentru bărbat nu se potrivește părul lung și de așa părere suntem cei mai mulți dintre noi și azi.

În același timp, nu putem afirma că este un păcat dacă cineva poartă părul lung. În Biblie sunt menționați o anumită categorie de oameni, numiți nazirei, care, făcând o promisiune specială lui Dumnezeu, trebuiau să nu-și tundă părul.

Nu cred că este potrivit să facem prea multe discuții din acest subiect și nici să ne facem vrăjmași pe acei tineri care la o anumită perioadă aleg să poarte părul lung. Fiind adolescent, unul din fiii noștri a preferat să poarte părul puțin mai lung. Am avut presiuni de la unii oameni că ar trebui să-l impunem să-și taie părul și lui îi ziceau unii: “Cum nu-ți este ție rușine, fiind băiat de pastor să porți părul lung?”. Noi cu soția și cu ceilalți copii din familie i-am recomandat de câteva ori, când mai în glumă, când mai în serios, să se tundă, dar niciodată nu l-am silit să facă aceasta. Știu că dacă i-aș fi cerut să-și taie părul, el ar fi făcut-o, dar nu ar fi fost din convingerea și hotărârea lui. Noi am continuat să studiem Sfintele Scripturi și nu la mult timp el singur a hotărât să-și taie părul. Mă bucur că avem o relație frumoasă cu el și acum este un creștin dedicat care dorește să-I fie plăcut lui Dumnezeu în toate lucrurile.