Ce cred despre declaraţiile Papei Benedict al XVI-lea cu privire la utilizarea prezervativelor?

Întrebarea primită recent este cu privire la declarațiile recente ale Papei Benedict al XVI-lea, conform cărora acesta aprobă utilizarea prezervativelor :

Domnule,Vasile! Recent am citit un articol pe unimedia referitor la o afirmatie a papei:”În anumite situaţii excepţionale, utilizarea prezervativelor poate fi o soluţie. Sunt cuvintele cu care Papa Benedict al 16-lea dă peste cap poziţia multiseculară a bisericii catolice împotriva oricărei forme de contracepţie. Afirmaţia apare într-o carte intitulată “Lumina Lumii: Papa, biserica şi Semnele vremurilor”, care va fi lansată marţi. Într-un interviu inclus în această carte, papa Benedict al XVI-lea afirmă că prezervativele pot reduce riscul de infectare cu virusul HIV, de pildă, la bărbaţii care se prostituează. Suveranul pontif insistă, însă, că tot o atitudine creştină cu privire la sexualitate este cea mai bună soluţie de luptă împotriva SIDA. Declaraţiile Papei reprezintă o premieră şi sugerează o atenuare a poziţiei radicale a Vaticanului faţă de prezervative. ” Va voi fi foarte recunoscatoare daca veti publica parerea Dv referitor la aceasta. Va multumesc!

Fiind întrebat dacă Biserica Catolică este “total împotriva utilizării prezervativelor“, Suveranul Pontif a răspuns: “Este, desigur, nu le vede ca pe o soluţie reală şi morală. Însă, în anumite cazuri, atunci când intenţia este aceea de a reduce riscul de infectare, prezervativele pot fi, totuşi, un prim pas către o altă sexualitate, mai umană”.

Papa Benedict al XVI-lea

Când a făcut prima sa vizită în Africa, Papa  a declarat: “Este o tragedie care nu poate fi înlăturată doar prin sprijin financiar şi nici prin distribuirea prezervativelor, care nu fac altceva decât să agraveze problema”.

Eu cred că Papa Benedict al XVI-lea s-a gândit în termeni omeneşti la soluţii de reducere a răspândirii HIV/SIDA, dar felul cum spusele Papei sunt prezentate şi interpretate în mass-media arată evident că oamenii imorali îşi vor asuma o şi mai mică responsabilitate pentru imoralitatea lor, crezând că Papa îi scuză şi acceptă felul lor imoral de viaţă. Gândul mă duce la Apostolul Pavel care a spus:

Totul este curat pentru cei curaţi; dar pentru cei necuraţi şi necredincioşi, nimic nu este curat: până şi mintea şi cugetul le sunt spurcate. (Tit 1:15)

Mă tem că cei imorali şi necredincioşi, din pricina minţii şi cugetului lor afectat, au luat şi această frază a Papei ca şi o îndreptăţire şi încurajare pentru imoralitatea pe care o practică. Poate ar fi fost mai bine dacă Papa nu făcea această afirmaţie…