Este păcat să consumi alimente care afectează negativ sănătatea?

Întrebare:  

Este pacat ca creștinul să bea băuturi de tip Coca-Cola, avînd în vedere că distrug corpul?

 

 

Unul din apologeți a spus că există un păcat în secolul nostru care trece neobservat și acesta este îmbuibarea. Biblia totdeauna ne-a atenționat cu privire la el, dar iată că acum trece neobservat și mulți creștini sunt prinși în el. 

 

Cât privește Coca-Cola sau alte băuturi ca aceasta, care nu sunt alcoolice, și totuși despre ele se spune că afectează sănătatea, am văzut că părerile sunt împărțite. Dar am mai văzut că sunt și aceste băuturi de diferite feluri și de calitate diferită. Este o decizie pe care trebuie să o ia fiecare cu privire la alimentele pe care le consumă și este înțelept ca să ne gândim și la sănătate. 

 

Un lucru care este cunoscut despre băuturi ca Coca-Cola și altele este că oamenii repede devin dependenți de ele și dacă se lasă prinși în această obsesie, atunci DA, este păcat, căci orice patimă este păcat. Apostolul Pavel le-a scris creștinilor din Corint despre anumite practici care erau tolerate la ei sau, mai drept vorbind, despre anumiți oameni care trăiau în nelegiuire și credeau că vor moșteni cumva Împărăția Cerurilor. El le-a spus să nu se înșele, căci nici un om care trăiește în nelegiuire nu va moșteni cerul și apoi le-a spus astfel: 

 

Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. Mâncările sunt pentru pântece, şi pântecele este pentru mâncări. Şi Dumnezeu va nimici şi pe unul şi pe celelalte. Dar trupul nu este pentru curvie; el este pentru Domnul, şi Domnul este pentru trup. (1 Corinteni 6:12-13) 

 

În pasajul pe care l-am citat Dumnezeu ne dă două principii importante după care un creștin trebuie să se conducă în viață și pe care trebuie să le aplice inclusiv și la mâncare și băutură: 

 

1. Să nu facă lucruri care nu sunt de folos și nici să nu consume alimente sau băutură care nu este de folos sau care dăunează corpului. Dacă știi și ai convingerea că anumite lucruri nu-ți sunt de folos, să nu le faci. 

 

2. Să nu lași nici un lucru să pună stăpânire pe tine, adică să devină o patimă. Aceasta se referă la mâncare, băutură, dar și la facebook, internet, TV etc. Nu lăsa ca lucrurile acestea să pună stăpânire pe tine. 

 

Și apoi, mai este ceva. Toate lucrurile își au măsura lor. Când omul mănâncă ca să-și potolească foamea este una și când se lasă prins în patima îmbuibării este cu totul altceva și este păcat. Tot așa este și cu băuturile despre care ați scris. 

 

Nu este mai puțin periculoasă, însă, și preocuparea exagerată de alimente. În secolul nostru am văzut că unii au făcut deja religie aproape din aceasta. Când se întâlnesc discută mai mult despre mâncare, băutură, sănătate etc. decât despre lucrurile sfinte. Așa nu este bine, căci Dumnezeu ne spune că Împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare și băutură. Nici a ignora acest subiect nu este bine, dar nici să-i oferim prea multă atenție și timp. Să învățăm a căuta totdeauna mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și să umblăm după lucrurile de sus. 

 

Omul nu va trăi numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu. De aceea, să punem un preț mai mare pe hrana spirituală pentru sufletele noastre și să avem grijă ca să fie de calitatea cea mai înaltă. Iar pentru aceasta să studiem bine și continuu Sfintele Scripturi. Dacă nu știți încă a studia Biblia, vă invit la seminarul pe care îl voi preda în perioada 29-31 mai 2015 în tabăra “Eden” de la Călărași. Acolo vom studia cursul “Cerul, iadul și viața de după mormânt” și cum să aplicăm metoda inductivă pentru studierea întregii Biblii.