Nu zice că ești ortodox dacă crezi și vorbești ca ereticii

Acum ne aflăm la sesiunea Institutului de Studiu Biblic Inductiv, care se desfășoară la Centrul Precept Ministries Eurasia din localitatea Surduc, România. Studiem cartea Faptele Apostolilor partea I, care cuprinde capitolele 1-12. Îi avem ca și profesori pe Mia și Costel Oglice care ne-au trimis în ziua de duminică să le vestim Evanghelia la oamenii care locuiesc în satele din jur. Suntem studenți veniți din diferite țări și ne-am împărțit în echipe mici, așa ca toți cei care cunoaștem limba română să putem face și slujba de traducători. În grupul nostru am fost 6 persoane din 4 țări: România, Moldova, Rusia și SUA. Ajunși la destinație, ne-am împărțit în trei grupe a câte două persoane și am mers să vorbim cu oamenii.

IMG_5164

Eu am însoțit un domn american și am discutat cu un grup de bărbați și femei care conversau în fața unui magazin mic. Când ne-am prezentat și le-am propus să studiem împreună primele 18 versete din Evanghelia după Ioan, un domn mai în vârstă a zis: “Noi suntem ortodocși și nu avem nevoie de altă credință.” I-am explicat că nu am venit să discutăm diferențe confesionale sau să convertim pe cineva de la o confesiune la alta, ci doar să studiem toți împreună din aceeași Biblie pe care o avem cu toții. Domnul a spus că a citit Biblia și discuția noastră a continuat și a scos în evidență câteva momente pe care am dorit să le împărtășesc în această notă scurtă.

Pentru că creștinii din alte confesiuni mai rar merg să împărtășească Evanghelia de la casă la casă, am fost întrebați dacă nu suntem cumva Martorii lui Iehova. Le-am spus că nu suntem, pentru că martorii lui Iehova tăgăduiesc adevărurile de temelie ale Bibliei despre divinitatea Domnului Isus Hristos și despre Sfânta Treime. Aici, domnul care s-a declarat din start ortodox, a spus că nu se poate așa. Tatăl este Dumnezeu, dar Fiul nu poate fi Dumnezeu. El este Fiul lui Dumnezeu. A mai spus că nu se poate așa ca să fie Dumnezeu și Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt. La aceasta l-am întrebat: “Ați spus preotului la biserica ortodoxă că credeți așa? Învățătura aceasta este total împotriva învățăturii Bisericii Ortodoxe și dacă nu vă deziceți de ea, atunci trebuie să fiți excomunicat, pentru că credeți așa cum cred Martorii lui Iehova”.

Când am ajuns să vorbim despre iertarea care este în Hristos Isus, același domn a spus din nou: “Nu poate exista niciun fel de iertare. Dacă ai făcut rău, acel rău rămâne pentru totdeauna. Cei care cred în iertare se înșală în mintea lor, căci iertare nu există…” I-am spus iar că nu poate un ortodox să vorbească astfel, pentru că dacă negi existența iertării, atunci negi toată lucrarea mântuitoare făcută de Domnul Isus Hristos și credința nu mai are niciun rost. Așa și a spus domnul în cauză, că el nu are credință pentru viața veșnică, ci doar așa, pentru viața aceasta, ca să fie în rând cu oamenii. I-am spus că apostolul Pavel a spus despre oamenii cu o astfel de credință că sunt cei mai nenorociți dintre toți oamenii. A ascultat, a rămas la părerea lui (cel puțin pe parcursul discuției noastre) și a mai afirmat o dată la urmă că el este ortodox și că nu-și schimbă credința pe care a moștenit-o de la părinți. Ce trist…

Dar tu, drag cititor, ce zici de credința ta? Este ea una care îți dă încrederea și siguranța că vei moșteni viața veșnică sau este una care o ții doar ca să fii “în rând cu lumea”? Este credința ta adevărată și sănătoasă sau este plină de erezie și ignoranță? Domnul să te ajute să crezi din toată înima în Domnul Isus Hristos, să urmezi învățătura sănătoasă și să urmezi religia Lui.