Care sunt originile ateismului din lumea Vestului?

Întrebare:

Sunt în Vest de câțiva ani. Atât ateism cât am întâlnit aici, în Germania, nu cred că ar fi fost nici pe timpul Sodomei și Gomorei. Nu aș fi crezut asta. Eu vin dintr-o țară comunistă, din România, și totuși, lumea nu este așa ateistă ca aici. De aici am tras concluzia că nu comunismul este de vină. Care credeți dumneavoastră că ar fi explicația existenței ateismului în Vest? M-aș bucura dacă mi-ați răspunde. Vă mulțumesc și Domnul să fie cu dumneavoastră în toată activitatea pe care o întreprindeți.

Fapt este că nu comunismul a dat naștere ateismului, ci invers – ateismul a dat naștere comunismului. În Cuvântul lui Dumnezeu este scris:

Cel rău zice cu trufie: „Nu pedepseşte Domnul! Nu este Dumnezeu!” Iată toate gândurile lui. (Psalmi 10:4)

Nu din înțelepciune a pornit ateismul și originile lui sunt tocmai în Vest. În perioada Renașterii și a Iluminismului în Europa a luat naștere ateismul care s-a dezvoltat până la ce vedem noi azi. Primul ateist explicit a fost germanul Matthias Knutzen  care a scris în anul 1674 trei lucrări de atac la adresa religiei. Autorii revoluției franceze au căutat cu tot dinadinsul să se lupte împotriva lui Dumnezeu și chiar au căutat să înlocuiască creștinismul prin cultul ființei supreme și cultul rațiunii. Ideile comuniste au pornit încă acolo și apoi au fost preluate de alți ateiști și au ajuns să fie formulate și expuse de Karl Marx în lucrările lui care au otrăvit gândirea multor oameni din lumea întreagă.