Originea sărbătorii Ziua Tatălui

Astăzi, în Statele Unite ale Americii se sărbătorește Ziua Tatălui. Am și eu o mare bucurie pentru că sunt numit “tată” de cei trei copii ai mei. Sunt bucuros, de asemenea, pentru că Dumnezeu m-a binecuvântat și pe mine cu un tată foarte bun, chiar dacă el nu mai este în viață. Și nu în ultimul rând sunt bucuros pentru că am un Tată ceresc, care mă iubește nelimitat și-mi arată dragostea Sa zilnic.

Ziua Tatălui a fost inaugurată în Statele Unite în secolul al 20-lea, ca și supliment la Ziua Mamei. Sărbătoatea celebrează paternitatea. Inițiatorul și fondatorul acestei sărbători este Sonora Dodd. Pentru prima dată Ziua Tatălui s-a sărbătorit în anul 1910 la YMCA (Young Men’s Christian Association/Asociația Bărbaților Tineri Creștini), în statul Washington, orașul Spokaine. Sonora Dodd a vrut să-l onoreze pe tatăl ei, un veteran al războiului civil din secolul 19, din SUA. El, fiind vâduv, a crescut de unul singur șase copii. În anul 1909, Sonora a auzit o predică în cinstea Zilei Mamei și s-a gândit la tatăl ei, crezând că se merită o zi specială și pentru tați. Sonora dorea ca Ziua Tatălui să fie sărbătorită pe data de 5 iunie, ziua de naștere a tatălui ei. Dar întrucât pastorii au întârziat cu pregătirea predicilor, pentru inaugurare, despre importanța rolului taților, sărbătoarea s-a amânat peste o săptămână. Din această cauză, Ziua Tatălui se sărbătorește anual în a treia zi de duminică a lunii iunie. 

Președintele Johnson a fost primul președinte care a recunoscut Ziua Tatălui ca o sărbătoare națională iar președintele Nixon a declarat-o oficială prin lege.

De obicei, în această zi familiile se adună pentru a celebra tații lor sau bărbații care îndeplinesc rolul tatălui. Tații încearcă să petreacă toată ziua împreună cu familia și în mod special cu copiii. Ultimii, la rândul lor, le dăruiesc taților lor cadouri speciale, cel mai popular cadou în SUA fiind crăvata. În biserici se țin slujbe speciale dedicate acestei zile, predicându-se despre importanța împlicării taților în viețile copiilor lor.

Una din cele 10 Porunci din Biblie ne învață foarte specific să-i cinstim pe părinții noștri:

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentruca să ţi se lungească zilele în ţara, pe care ţi- o dă Domnul, Dumnezeul tău. (Exod 20:12)

Noul Testament oferă o explicație mai detaliată a acestei porunci:

„Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta – este cea dintîi poruncă însoţită de o făgăduinţă- ca să fii fericit, şi să trăieşti multă vreme pe pămînt”. (Efeseni 6:2)

Este foarte interesant că o persoană creștină a venit cu această inițiativa în urmă auzirii unui mesaj Biblic la acest subiect. A depus un efort enorm și a reușit să inițieze această sărbătoare frumoasă. În fiecare an, cel puțin odată în an, o țară intreagă își amintește de porunca Domnului pentru a-i cinsti pe părinți. Nu cred că este la întâmplare că SUA este o țară prosperă, pentru că cetățenii ei sunt încurajați să împlinească poruncile lui Dumnezeu.

Vreau același lucru și pentru Moldova noastră și cred că este posibil. Să luptăm și noi așa cum s-a luptat Sonora Dodd pentru valorile frumoase și să-i învățăm pe alții să-și cinstească părinții.

Domnul să ne binecuvânteze la aceasta.