Opinia mea despre îndreptăţirea şi repunerea în funcţie a profesorului, care a hărţuit sexual 3 minore din capitală

Am rămas şocat cînd am citit azi ştirea că profesorul, care se presupune că ar fi hărţuit sexual trei minore de la un liceu din capitală a fost scos „basma curată” şi repus în funcţie în urma unei încheieri judecătoreşti.

Deşi raportul de evaluare psihologică a demonstrat că a avut loc o molestare sexuală a fetelor, Procuratura sect.Rîşcani, unde s-au plîns părinţii minorelor, a emis ordonanţă privind neînceperea urmăririi penale, pe motiv că, citez, „Legea penală nu se extinde asupra faptelor invocate, care au fost săvîrşite pînă la intrarea în vigoare a modificărilor articolului 173 din Codul Penal al RM.”. Mai mult, judecătoria sect.Rîşcani a anulat decizia Consiliului de Administrare a Liceului de concediere a profesorului, acesta fiind repus în funcţie.

ABSURD! În primul rînd decizia Procuraturii de neîncepere a urmăririi penale este lipsită complet de sens. De cînd Legea penală nu se extinde asupra hărţuirii sexuale? Iată cum sună art.173 în noua redacţie din 09.07.2010: „Hărţuirea sexuală, adică manifestarea unui comportament fizic, verbal sau nonverbal, care lezează demnitatea persoanei ori creează o atmosferă neplăcută, ostilă, degradantă, umilitoare sau insultătoare cu scopul de a determina o persoană la raporturi sexuale ori la alte acţiuni cu caracter sexual nedorite, săvîrşite prin ameninţare, constrîngere, şantaj, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani„.

Într-al doilea rînd, cum a putut instanţa de judecată să anuleze atît de uşor decizia Consiliului de Administrare a Liceului? În acest Consiliu, ce, toţi sunt tîmpiţi şi nu ştiu ce fac? Poate era nevoie să fie audiaţi mai întîi membrii Consiliului? Unde se uită judecătorii?

Pentru nimeni nu este noutate că sistemul de justiţie din ţara noastră este la pămînt şi are nevoie de o reformă serioasă. Avem nevoie de oameni morali în acest sistem, pentru care prioritatea să nu fie banii, dar vieţile oamenilor? Personal, mă solidarizez cu părinţii acestor fete, şi îi îndemn să nu cedeze şi să meargă pînă la capăt, şi dacă e nevoie pînă la CEDO.  De-asemenea fac apel către toate organele de stat competente să ia atitudine promtă în acest caz şi să verifice legalitatea deciziilor Procuraturii şi a judecătoriei.