Opinia mea despre filmul documentar „Pericolul sectar din Republica Moldova”, realizat de JurnalTV

Am privit cu atentie filmul documentar „Pericolul sectar din Republica Moldova”, realizat de JurnalTV. Sunt perfect de acord ca asa culte religioase, cum ar fi crisnaitii, munitii si iehovistii sunt secte religioase, care raspandesc neadevarul. Ele nu recunosc trinitatea lui Dumnezeu,  natura divina a lui Isus Hristos, actul de rascumparare a omenirii din pacat si darul vietii vesnice prin credinta in Domnul Isus Hristos.

De alta parte, sunt profund indignat ca asa culte religioase ca baptistii si pentecostalii sunt puse alaturi de cele sus-mentionate. Eu fac parte din Biserica protestanta, sau cum i se mai spune Evanghelica si stiu despre ce vorbesc. Personal am ajuns sa cred in Dumnezeu in urma cu 10 ani, cand am auzit mesajul Evangheliei, dar cu parere de rau nu din gura unui preot ortodox, dar din gura unui preot protestant. Cu sinceritate regret ca parintii mei nu mi-au transmis cunostinta despre Dumnezeu cand eram mic. Desi m-au botezat in Biserica Ortodoxa, eu nu am devenit ortodox automat. Credinta nu se mosteneste, ci trebuie sa se transmita in sanul familiei, nu-i asa?

Cat priveste declaratiile preotului Vasile din s.Sangerei, as vrea sa fac cateva precizari.

  1. Preotul Vasile: „Pentru a fi credincios trebuie sa stimezi tot ce e sfant. Maica Domnului o au de curva…”. Pentru protestanti Maica Domnului nu este o curva. E blasfemie curata. Maica Domnului, Maria, despre care Biblia spune ca era fecioara si tematoare de Dumnezeu (nu curva) a fost o femeie, care a gasit pret in ochii lui Dumnezeu si a fost aleasa sa poarte in ea sarcina divina. „Nu te teme, Marie; căci ai căpătat îndurare înaintea lui Dumnezeu. Şi iată că vei rămâne însărcinată şi vei naşte un Fiu, căruia Îi vei pune numele Isus. Duhul Sfânt Se va coborî peste tine, şi puterea Celui Preaînalt te va umbri. De aceea Sfântul care Se va naşte din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu.”. Nicaieri in Biblie nu gasim o venerare a Mariei, asa cum se face astazi in Biserica Ortodoxa si cea Catolica. La Marcu 3:31-35 este relatata o intimplare cand in una din zile Maria (mama lui Isus) si fratii Lui au venit la Isus, in timp ce acesta slujea oamenilor. Atunci cineva a venit si L-a anuntat pe Isus ca afara i-L asteapta mama si fratii lui, la ce El a raspuns: „Cine este mama Mea şi fraţii Mei? Apoi, aruncându-Şi privirile peste cei ce şedeau împrejurul Lui: „Iată”, a zis El, „mama Mea şi fraţii Mei!. Căci oricine face voia lui Dumnezeu, acela Îmi este frate, soră şi mamă.”. Vedeti cine va sta linga Isus in ceruri? Cei care fac voia lui Dumnezeu. In cer cumatrism nu exista. Unica cale catre Dumnezeu este, in exclusivitate, Isus Hristos. Isus a zis despre Sine: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”(Ioan 14:6). Aici Domnul Isus a pus punct.
  2. Preotul Vasile: „…Sfanta Cruce la ei e spanzuratoare…”. Domnul Isus Hristos a fost rastignit pe cruce. Pe vremea romanilor una din pedepsele capitale se exercita prin rastignirea raufacatorilor pe cruce. Biblia spune ca alaturi de Domnul Isus au fost rastigniti 2 tilhari (Luca 23:32-33). Cat priveste pe protestanti, acestia nu numesc Crucea spanzuratoare. In acelasi timp, ca si in cazul Mariei, Biblia nu da o semnificatie deosebita crucii. Nu crucea e sfanta, ci Isus Hristos care a fost rastignit pe ea este Sfant. Atunci cand Apostolul Pavel spune despre sine ca este propovaduitor al crucii, el are in vedere propovaduitor al lui Isus Hristos. Iar cand Domnul Isus spune „Cine nu-şi ia crucea lui şi nu vine după Mine nu este vrednic de Mine”, El are in vedere nu cruciulita de la gat, dar decizia de a-L urma.
  3. Preotul Vasile: „…la ei icoana e idol…”. Ce este icoana? Chipul lui Dumnezeu sau al sfintilor, la care se inchina oamenii. Poate pentru cineva este nou, dar in cultul iudaic, in care s-a nascut si a trait Isus Hristos nu existau icoane, pentru ca Dumnezeu interzisese cu vehementa ca poporul lui Israel sa faca chipuri cioplite si sa se inchine la ele. Porunca 4 din decalogul divin spune: „Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti.”.