“Operaţiunea Mobilizatoare” plantarea de noi biserici o prioritate a vremii

OM

Organizaţia „Operaţiune Mobilizatoare” lucrează în peste 110 ţări, în motivarea şi echiparea creştinilor de a împărtăşi dragostea lui Dumnezeu cu oamenii din întreaga lume. „O.M” caută să ajute la plantarea bisericilor, în special în diferite părţi ale lumii unde Hristos este mai puţin cunoscut.Vă propun să citiţi un interviu realizat cu Eugen Ciumac, unul din liderii “OM” în Republica Moldova

R.B. Care este istoria organizaţiei Operaţiunie Mobilizatoare în Moldova?

E.C. Lucrarea “OM” în Moldova a început în toamna anului 1994, când Matthew Skirton (un misionar englez care lucra cu “OM” în Europa la acel timp) în timpul unei calatorii de distribuire a literaturii creştine în România a auzit o chemare de a merge în misiune în Moldova. Împreună cu sotţa lui Helen, Matthew a petrecut următorii ani rugandu-se pentru Moldova şi pentru o lucrare acolo. Ei au vizitat ţara pentru prima dată în vara anului 1995. Dumnezeu a continuat să le vorbească lor şi liderilor “OM” despre Moldova şi în anul 1997 Matthew şi Helen s-au mutat la Nisporeni, unde “OM” şi-a stabilit în mod offcial sediul în 1998. Echipa a început cu doar câteva persoane, dar prin binecuvantarea lui Dumnezeu acum are 45 oameni din 8 ţări diferite. 60 la sută din echipa noastră sunt oameni din Moldova şi majoritatea lucrărilor sunt conduse de moldoveni.

R.B. Care este scopul acestei organizaţii în Moldova?

E.C. Motto-ul organizaţiei noastre este: “ Ajutând la situarea misiunii în inima bisericii şi a bisericii în inima comunităţii”. Tot ceea ce face “OM” în Moldova se află sub autoritatea bisericilor evanghelice. Noi credem că chemarea noastră este de a sluji şi de a ajuta bisericile ajungând la cei nevoiaşi în comunităţile lor, prin proiectele care aduc transformare în viaţa oamenilor. Vedem totodată şi necesitatea răspândirii Evangheliei în Moldova, de aceea punem un accent deosebit pe mobilizarea şi pregătirea creştinilor pentru îndeplinirea chemării Domnului nostru de a face ucenici din TOATE naţiunile şi pentru a vedea Evanghelia, predicată şi trăită între popoarele lumii care încă n-au cunostinţă de ea.

R.B. Cine sunt liderii OM in Moldova?

E.C. Liderii mişcării sunt Matthew Skiton care este fondatorul şi coordonator al fundaţiei şi Vlad Plămădeală care ocupă funcţia de director executiv

R.B. Cum benefeciaza societatea de activitatea OM?

E.C. O mare parte din lucrarea OM este ceea ce noi numin “Lucrări de Transformare”. Aceste lucrări au un impact pozitiv asupra societătii, demostrând dragostea lui Dumnezeu în mod practic şi relaţional. Această lucrare constă in Proiecte de Ajutor, programe de Microbisiness şi Lucrarea cu tinerii. Şi să vă exemplific mai bine vă explic că “Proiectele de Ajutor” sunt o demostrare practică a dragostei lui Dumnezeu pentru cei săraci sau în nevoie. OM încurajează şi ajută Biserica Locală să îşi împlinească responsabilitatea dată de Dumnezeu de a avea grijă de cei marginalizaţi de restul societaţii. Împreună cu biserica locala, OM finanţează şi supraveghează centre de zi care ofera mese calde pentru copii şi bătrâni din familii nevoiaşe. De asemenea, OM ajută cu distribuire de pachete alimentare, distribuirea lemnului pentru încalzire şi haine de iarnă pentru copii. Un alt proiect în cre suntem implicaţi este

“Programele de Microbisiness” care oferă oamenilor din Moldova o şansă de a începe şi dezvolta afacerea lor personală. “OM” vede problema socială şi economică a şomajului şi sărăciei din Moldova, şi de aceea organizează cursuri de mici afaceri şi oferă împrumuturi pentru începerea unei mici afaceri. În decursul anilor Dumnezeu a folosit “OM” pentru a ajuta peste 150 de personae şi familii, să-şi înceapă o afacere şi astfel să nu plece la muncă în afara ţării, ci să ramână cu familia şi biserica în comunitatea lor. Un alt proiect este acela pe care noi îl numim “Noua Generatie”. Lucrarea cu tinerii caută să ajute bisericile să evanghelizeze tinerii din Moldova. Prea mulţi tineri din Moldova au crescut fară dragoste, prea mulţi tineri termină şcoala fără vre-o speranţă sau viitor mai bun. Multe biserici doresc să împărtăşească despre dragostea lui Hristos tinerilor din sate dar nu ştiu cum sa o facă.Atunci echipa noastră ajută bisericile să evanghelizeze tinerii prin sport, învăţându-i valori creştine şi oferindu-le modele demne de urmat. Astfel oferim bisericilor instruire cum pot folosi sportul (fotbal, tenis de masa), pentru a-l folosi ca şi o unealtă de a aduce Evanghelia celor ce îl practică. Peste 15 biserici se întâlnesc saptamânal cu echipele lor de fotbal, practicând acest sport şi studiind Biblia.

R.B. Aţi menţionat că puneţi accent pe colaborarea cu biserica locală, în ce constă această colaborare?

E.C. Una dintre valorile OM-ului este respectarea bisericii locale şi aceasta se reflectă în felul în care lucrarea noastra este structurată. Toate lucrarile sunt conduse în cooperare cu biserica locală şi structura OM-ului ne pune sub supravegherea liderilor bisericilor din Moldova. Noi colaborăm cu mai multe sute de biserici la nivele diferite, astfel prin fiecare proiect căutăm să întărim bisericile locale şi creştinii din Moldova. Tot prin biserica locală avem mai multe proiecte. Unul din ele se numeşte “Provocare la Misiune”. Acesta este un program de pregătire pentru cei care doresc să se implice mai mult în misiune. OM organizează două programe de acest fel pe an.Timp de 10 săptămâni bisericile trimit tineri pentru a sluji lui Dumnezeu. Programul cuprinde o perioadă de 4 săptămâni de studiu în Chişinău şi şase săptămâni de practică a misiunii în afara capitalei. După instruire, toţi participanţii sunt încurajaţi să se întoarcă şi să slujească în biserica lor. Apoi în fiecare an, OM distribuie multe cărţi bune creştine în limba română şi rusă. Pe parcursul ultimilor ani am vândut mii de cărţi creştine la preţuri reduse, în biserici, la conferinţe, astfel încât oamenii de la sate, au posibilitatea să se zidească spiritual pe această cale. Un alt proiect interesant este “BUS4LIFE” care este o librărie mare pe roţi care călătoreşte în jurul Europei de Est. În fiecare an autobuzul vizitează de mai multe ori Republica Moldova şi îl folosim ca mijloc de vânzare a literaturii care este mai puţin accesibilă în sate şi comunităţile mai mici. Deasemenea punem accent mare şi pe lucrările locale. De exemplu două echipe de misiune sunt bazate la nord în Rezina şi la sud în Cahul. Prin evanghelizare,ucenicie şi diferite proiecte în comunităţi, lucrăm împreună cu bisericile locale pentru ca esenţa Evangheliei si dragostea Domnului Isus să fie împărtăşită şi să ajungă la inimile oamenilor din localităţile lor.

R.B. Care sunt rezultatele “OM” în Moldova?

E.C. Nu cred ca avem destul timp ca sa împărtăşim toate rezultatele pe care le realizează Dumnezeu prin noi! În fiecare săptămâna aud mărturii noi despre felul cum El schimbă vieţi aici în Moldova, datorită lucrării în care suntem şi noi implicaţi. Aici sunt doua din marturiile mele preferate. În acest an am sărbătorit aniversarea de zece ani a programului ‘Provocare la Misiune’ . 270 de tineri din Moldova au trecut prin acest program de ucenicizare şi instruire. În primavara v-a începe programul cu numarul 21! Aici este marturia unui participant:
“După trei săptămâni de provocare la misiune, totul a căpătat un nou sens pentru mine. Tot ce am auzit aici, în lecţii, şi tot ceea ce facem în sate si oraşe au fost depozitate undeva în inima mea. Ştiam despre aceste lucruri, dar acum totul are mai mult sens.” Provocare La Misiune este ca un nou început pentru Iura. Ochii lui devin mai mari şi gesturile lui i-au mai mult spaţiu atunci când povesteşte despre chemarea sa. “Dumnezeu mi-a spus foarte clar că El mă va duce departe. Că El va stabili paşii mei pe teren. Nu ştiu ce voi face după ”Provocare La Misiune”, dar mă rog Domnului pentru aceasta. Sunt gata ca să pun armura lui Dumnezeu”. Astfel de mărturii sunt multe, când tinerii sunt gata să îşi pună toată viaţa la dispoziţia lui Dumnezeu.

R.B. Vă mulţumesc pentru interviu