Operația de micșorare a stomacului din perspectivă biblică

Pentru că în ultimii ani a crescut numărul persoanelor care suferă de obezitate, creștinii care sunt afectați de aceasta doresc să primească un răspuns biblic. Iată întrebarea:

Spuneți-mi, vă rog, cum ar trebui considerată operația de micșorare a stomacului pentru un om creștin și obez? Mă gândesc la două variante: 1. Cea în care micșorarea stomacului este o nouă șansă la normoponderabilitate și ajutorul lui Dumnezeu prin doctori pentru societatea obeză sau 2. Ceva interzis sau neplăcut Domnului.

Obezitatea poate avea pricină fiziologică, dar poate avea și cauze spirituale. Să explic ce am în vedere. Dacă este cumva dereglat metabolismul în organism și o persoană mănâncă moderat, dar este obeză sau poate boala o împiedică să micșoreze doza de alimentație, pe de o parte, și pe de altă parte o face să fie obeză, atunci acestea sunt pricini fiziologice. Cu totul altul este cazul când cineva nu-și poate înfrâna pofta de mâncare și astfel ajunge obez prin îmbuibare. Iată ce spune Scriptura în acest sens:

Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. (Galateni 5:19-21)

Ați observat că îmbuibarea este trecută la faptele firii și pusă alături cu bețiile? Deci, aceasta este o problemă spirituală care se poate manifesta prin obezitate. Cel care are această problemă o va recunoaște ușor. Și mai spune aici că urmarea acestei probleme este nu doar obezitatea, ci faptul că cei care se lasă robiți de aceste pofte nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu. Ba mai mult, de obicei aceste patimi nu merg separat. O persoană care s-a lăsat doborâtă de îmbuibări se mai lasă obsedată și de altele. De obicei, mai este robită și de lene și doarme fără limite. În aceeași Epistolă a lui Pavel către Galateni este scris:

Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. (Galateni 5:22-23)

Deci, una din virtuțile rodului Duhului Sfânt este și înfrânarea poftelor și aceasta neapărat implică și înfrânarea poftei de mâncare. Este cunoscut că unii romani așa de departe ajunseseră robiți de îmbuibare încât atunci când veneau la mesele lor mâncau, apoi ieșeau afară ca să vomite, ca să poată veni înapoi să mănânce din toate bucatele. Iată ce este îmbuibarea. Așa ceva un creștin nu va face niciodată.

Când a fost întrebat despre a doua Sa venire, Domnul Isus a mai spus la acest subiect astfel:

Luaţi seama la voi înşivă, ca nu cumva să vi se îngreuieze inimile cu îmbuibare de mâncare şi băutură şi cu îngrijorările vieţii acesteia, şi astfel ziua aceea să vină fără veste asupra voastră. (Luca 21:34)

Îmbuibările, pe lângă faptul că te fac obez, mai au și efectul de a-ți îngreuia inima, adică îți afectează capacitatea de gândire și discernământul spiritual. Aceasta este periculos. Extrem de periculos.

Acum, ce să zic despre operația de micșorare a stomacului? Nu am motive să spun că este un păcat, dar nu cred că va rezolva problema principală dacă aceasta este îmbuibarea. Rezolvarea este să învățați și să practicați înfrânarea poftelor și să vă limitați în mâncare, să nu vă mai îmbuibați, ci să mâncați strict atât cât este necesar și să vă limitați în privința somnului, dacă este cazul. Apropo, am mai auzit de la medici că pricina obezității poate fi uneori tocmai insuficiența de somn. Dacă acesta este și cazul dvs., atunci începeți să dormiți atât cât îi este necesar fiecărui om.