Omul – zilele lui sunt ca iarba | Editorial Radu Blendarencu

Vremurile în care trăim încă o dată ne arată cât de aproape este moarte de fiecare dintre noi. Chiar dacă nu ne place să ne gândim la acest subiect, sau să vorbim despre el, realitatea ne contrazice. Prin urmare viața noastră nu este decât o iarbă. Locuim de mai mulți ani în Orientul Mijlociu, și expresia omul – zilele lui sunt ca iarba o vedem în fiecare an. În orient cele mai multe luni din ani sunt secetoase și cu călduri greu de suportat. Supraviețuiesc doar plantele care locuiesc lângă mici izvoare, iar restul plantelor sunt sortite peirii. Iarba este verde doar dimineața, iar până seara nu mai rămâne nimic din verdeața ei. Exact la fel este și cu viața omului.

Greșeala mare pe care mereu o facem este să ne scuzăm că mai avem timp. Din păcate timpul nu ne mai aparține așa cum am crezut sau cum obișnuiesc cei mai mulți să afirme. Având în vedere că viața nu este decât o iarbă marele înțelept Solomon a ținut să afirme că sensul vieții este simplu, “teme-te de Domnul şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om. Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău.” (Eclesiastul 12:13-14). Solomon spune că scopul în viaţă este acela de a-L onora pe Dumnezeu atât cu gândurile noastre cât şi cu vieţile noastre ţinând poruncile Sale, deoarece într-o zi vom sta înaintea Sa la judecată. Și acea zi este mai aproape ca niciodată.

Tocmai de aceea Dumnezeu vrea ca fiecare dintre noi să își pună în ordine viața și să o trăiască cu mult sens.
În această ordine de idei, Domnul Isus a venit să ne dea sens vieții noastre ca să nu o trăim în deșărtăciuni și lipsă de sens. Dar viața poate avea sens atunci când eu și tu alegem să umblăm în adevăr. Este adevărat mulți încearcă să pretindă că trăiesc în adevăr, pe când în realitate trăiesc în minciună și ne înșeală. Fac din minciună o unealtă de a se promova și a pretinde că sunt fericiți. Însă doar adevărul trăit în simplitate îți va aduce bucurii și împliniri.

Apoi viața are sens atunci când umbli în dragoste. Omul împăcat cu Dumnezeu va face orice acțiune izvorâte din dragoste și din dorința de a face bine aproapelui său. Știu că niciodată o viață trăită pentru alții nu te va face popular sau bogat, dar să nu uităm că încă nimeni nu a luat nimic din această lume după ce a murit.Vei lua doar faptele tale pe care le vei prezenta în fața lui Dumnezeu, de aceea dă sens vieții tale trăind în dragoste față de Dumnezeu și aproapele tău. Omul va mai da sens vieții sale atunci când va umbla în înțelepciune. Dar să nu uităm, că sens vieții tale o va da înțelepciunea cerului nu cea a străzii. “Pentru că înțelepciunea care vine de sus este curată, pașnică, blândă, ușor de înduplecat, plină de îndurare și fapte bune, fără părtinire și nefățarnică” iar înțelepciunea străzii este mereu însoțită de un duh de ceartă, plină de laude și minciuni, și este împotriva adevărului.

Ei, cei mai mulți văd sens al vieții lor în astfel de înțelepciune, ceea ce este un mare rău.
Și nu în ultimul rând omul va da sens vieții sale atunci când va învăța supunere. Știu că acest lucru pare demodat, pentru că supunerea nu mai este la modă. Suntem învățați că omul este centru universului și că toată lumea trebuie să se supună lui, omului. Este bine să subliniem că atunci când ajunge la „umblarea în supunere”, Biblia ne spune că toţi trebuie să trăim o viaţă de supunere. Aici nu este vorba de supunerea pe care o datorăm Domnului, ci de supunerea reciprocă pe care ne-o datorăm unul altuia: „Supuneţi-vă unii altora” spune Sfânta Scriptură, și de fapt cu toții trebuie să învățăm supunerea, față de stat, în familie sau biserică.

Viaţa de supunere înnobilează caracterul şi-i dăltuieşte devenirea. Supunerea ne înfrăţeşte cu toţi şi ne scoate la iveală diamantele inimii. Ea ne transformă pe toţi în samariteni milostivi și ne ajută să fim sensibili la nevoile altora. Viața va avea sens atunci când în cinste fiecare vom da întâietate celuilalt. Și atunci chiar dacă zilele noastre sunt ca iarba, trăind cu sens vom da valoare fiecărei zile dăruite de Dumnezeu.