“Of…mai are şoferul ista să mai bîcşască rutiera?” sau cum moldovenilor totuşi le place să călătorească în microbuze supraaglomerate

Şi nu numai astfel de fraze poţi auzi în microbuzele din Chişinău, atunci cînd şoferii continuă să încarce  pînă la saturaţie microbuzele, fără să „consulte” pe cei „îmbărcaţi”.

Azi am ajuns la concluzia că supraîncărcarea microbuzelor nu prezintă o problemă pentru pasageri, cât de straniu n-ar suna acest lucru, chiar dacă toţi (cetăţenii, funcţionarii publici, mass-media, ONG-urile) strigă în gura mare că e problemă.

Microbuzul de pe ruta nr.125, în care mergeam astăzi era deja plin „pînă la vîrcă”. La un moment dat, o doamnă cu un grup de adolescente opreşte microbuzul şi-l întreabă pe şofer dacă mai are loc pentru 16 persoane. Eram sigur că şoferul va refuza, dar n-a fost aşa. Toate 16 fete s-au urcat (…chiar nu ştiu cum). Iar cel mai interesant lucru că nimeni din microbuz n-a spus nici „mîr”.

Să fim sinceri şi să recunoaştem că tot noi suntem aceia care îi educăm pe şoferi să se poarte aşa. Iar ei nu se dau în lături să mai cîştige un ban pe seama „toleranţei” pasagerilor. Dacă toţi tac din gură, ei încarcă.