După publicarea articolului cu sfaturi pentru oficierea logodnei, am primit mai multe mesaje de apreciere de la slujitori ai bisericii și un prieten pastor m-a rugat să scriu un articol în care să prezint în același fel cum se oficiază o cununie în biserică. În continuare voi împărtăși experiența mea împreună cu cea preluată de la alți pastori despre felul cum trebuie oficiată cununia religioasă.
1. Cereți tinerilor care doresc să le oficiați cununia să studieze ce spune Biblia despre căsătorie.
Când prima dată vine un băiat și o fată care au hotărât să se căsătorească și vă solicită să le oficiați taina cununiei, din moment ce ați acceptat aceasta, este foarte important să le cereți să studieze ce spune Dumnezeu în Biblie despre căsătorie. Cei mai mulți tineri nu au fost învățați aceasta în familii, nici la biserică, nici la școală și dacă vor intra în căsătorie fără să știe principiile de bază după care a funcționează această instituție creată de Dumnezeu, nu vor putea să fie fericiți. Ei trebuie să înțeleagă bine care sunt rolurile lor, cum trebuie să se raporteze la celălalt, cum să comuince și tot ce ține de căsătorie. În acest sens tuturor tinerilor care au dorit să le oficiez cununia le-am cerut să studieze cursul de studiu biblic inductiv “Căsătorie fără regrete” de Kay Arthur, căci aceste este un curs excepțional , foarte practic și foarte profund. Ajutați-i pe tineri să găsească un grup de studiu bibic ca să studieze acest curs alcătuit din 16 lecții sau să-l treacă cu un învățător din biserică, dar să facă neapărat aceasta până la nunta lor. Un alt curs care poate fi bine folosit în același scop este studiul întitulat “Într-o zi mă voi căsători” de aceiași autoare. Cereți-le tinerilor care au hotărât să se căsătorească să studieze acest curs în întregime până veți avea…
2. Ședința de consiliere spirituală premaritală.
La această ședință de consiliere spirituală premaritală va trebui să vă asigurați că mirele și mireasa au înțeles bine ceea ce au învățat din Sfintele Scripturi despre căsătorie. Dați-le lor posibilitate să vă adreseze toate întrebările care le-au apărut pe parcurs. Puneți-le întrebări cu privire la nuntă, la planurile pe care le au după nuntă ca să vedeți dacă nu este nevoie să-i sfătuiți specific cu privire la ceva. Asigirați-vă că vor merge în luna de miere (link) și dacă nu planifică așa, insistați la ei să planifice bine și să facă această călătorie care este foarte importantă pentru relația lor de viitor. Vorbiți-le cât de important este să orbagnizeze bine ceremonia oficierii cununiei și a ospățului nunții așa ca acestea să lase la toți participanții o frumoasă mărturie creștină, Evanghelia să fie vestită și Hristos să fie proslăvit. Întrebați pemire și mireasă dacă au ceva special în programul de desfășurare a cununiei religioase și a ospățului nunții și despre care trebuie să știți din timp.
3. Pregătiți mesajul care va fi predicat la cununie.
Predica la cununie trebuie să fie pentru miri, dar și pentru toți martorii. Gândiți-vă bine cine vor fi oamenii care vor participa la această cununie și cum să faceți așa ca prin mesaj să le aduceți zidire sufletească tuturor. Nu va fi potrivit ca să faceți din predica o lecțiune exhaustivă despre căsătorie pentru mire și mireasă. Ei au trecut cursul biblic, au trecut pregătirea pentru căsătorie, au trecut și consilierea spirituală și acum nu va nici timp și nici cazul să repetați din nou același lucru. Alegeți un mesaj prin care să arătați valoarea căsătoriei și este foarte potrivit să-L prezentați pe Domnul Isus Hristos și dragostea lui Dumnezeu. Vă recomand să vă conduceți de cei 18 pași pentru pregătirea unei predici (link) și Domnul să vă ajute să pregătiți o predică biblică, consistentă și care să-i ajute pe toți martorii să-și evalueze atitudinea și trăirea lor în căsătorie dar și relația pe care o au cu Dumnezeu.
4. Veniți cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea cununiei religioase.
Este foarte important să vă întâlniți cu mirele și mireasa înainte de începerea cununiei, să discutați încă odată ordinea desfășurării ceremoniei oficierii cununiei și apoi să vă rugați împreună. Nu uitați că în acea zi toți vor avea emoții și ușor poate fi încurcată ordinea desfășurării și aceasta poate crea o impresie greșită și aduce întristare cuiva. De aceea, veniți mai înainte ca să reușiți să discutați și apoi să vă rugați împreună înainte să începeți.
5. Ordinea venirii mirelui și a miresei în fața bisericii
La început va intra pastorul și cu mirele. Ei se opresc în față și mirele va sta la dreapta pastorului. După cei vor intra prietenii mirelui (vorniceii) și prietenile miresei (druștele) în perechi. Vorniceiii se vor alinia din partea stanga a pastorului și druștele din partea dreaptă a mirelui. Apoi, va intra mireasa condusă de tatăl său până la mirele ei. După aceasta pastorul va saluta pe toți participanții, va prezenta mirele și părinții lui, mireasa și părinții ei și va anunța începerea evenimentului oficierii încheierii legământului căsătoriei. Apoi…
6. Faceți rugăciunea de început
Mulțumiți lui Dumnezeu pentru tinerii care se căsătoresc, pentru părinții lor, pentru martori și apoi cereți binecuvântarea lui Dumnezeu pentru desfășurarea ceremoniei de oficiere a cununiei.
7. Dacă cununia este oficiată în timpul un serviciu divin al bisericii.
Atunci la inceput va fi închinarea și rugăciunea bisericii, vor urma anunțuri, colecta și ce vor mai crede pastorii că este important, dar nu se va întinde prea mult ca să nu pună în umbră evenimentul oficierii cununiei sau să se lungească prea mult în timp. Dacă serviciul divin este dedicat doar evenimentului cununiei, atunci se vor cânta 2-3 cântări creștine după care…
8. Predica de cununie
Detaliile cu privire la acest mesaj le-am scris la punctul 3 din acest articol. Aș mai adăuga ca să nu fie un mesaj exagerat ca timp. Va fi bine dacă în mesaj vor fi folosite ilustrații din viața mirelui și a miresei. Aceasta va da frumusețe și putere învățăturii care va fi transmisă, dacă predicatorul va alege cu atenție aceste ilustrații. Să ne ferim de glume care pot fi înțelese greșit și aduce supărare cuiva. La încheierea predicii…
9. Invită mirii și părinții lor în față ca să le adresezi întrebările importante.
Întreabă mirele și mireasa dacă se căsătoresc de bună voie, nesiliți de nimeni și dacă se iubesc unul pe altul. Este foarte important ca aceste lucruri să fie spuse în fața tuturor martorilor înainte de încheierea legământului căsătoriei. Întrebați apoi părinții dacă sunt de acord cu căsătoria copilului lor, dacă nu i-au silit să se căsătorească și dacă sunt gata să-și dea binecuvântarea. Apoi va urma…
10. Rostirea legământului de căsătorie
Textul acestui legământ va trebui să fie pregătit și tipărit din timp. Bine este ca fiecare biserică să aibă acest legământ tipărit pe o coală frumoasă, care apoi va putea fi pusă în ramă în casa cuplului nou format. Iată un model de text pentru un astfel de legământ:
CERTIFICAT DE ÎNCHEIERE A LEGĂMÂNTULUI CĂSĂTORIEI FAMILIEI (numele…)
Data…. Biserica:….
Eu, (prenumele mirelui), te iau pe tine în căsătorie, (prenumele miresei), şi în faţa martorilor văzuţi şi nevăzuţi îţi promit:
- să te iubesc, să te ocrotesc şi să fiu un soţ credincios până la sfârşitul vieţii;
- să te îngrijesc cu drag şi să împărtăşim toate greutăţile şi bucuriile împreună;
- să fiu totdeauna alături şi împreună cu casa noastră să slujim Domnului. Aşa să mă ajute Dumnezeu.
Eu, (prenumele miresei) , mă căsătoresc cu tine, (prenumele mirelui), şi în faţa martorilor văzuţi şi nevăzuţi îţi promit:
- să te iubesc, să te ocrotesc şi să-ţi fiu soţie supusă şi credincioasă până la sfârşitul vieţii;
- să te îngrijesc cu drag şi să împărtăşim toate greutăţile şi bucuriile împreună;
- să fiu totdeauna alături şi împreună cu casa noastră să slujim Domnului. Aşa să mă ajute Dumnezeu.
Pastor (numele, prenumele și semnătura)
Soţul (numele, prenumele și semnătura)
Soţia (numele, prenumele și semnătura)
Există și alte resurse creștine unde veți găsi modele de text pentru legământul căsătoriei. Mirele și mireasa vor citi fiecare partea care le revine după care își vor pune semnăturile. Apoi pastorul își va pune semnătura pe acest legământ. Pregătiți din timp pixul și o persoană care vă va aduce solemn foaia pe care sunt scrise cuvintele legământului.
11. Rugăciunea mirelui, miresei și a pastorului
După ce va fi semnat legământul, mirele și mireasa vor îngenunchia unul în fața celuilalt. Pastorul va pune o mână deasupra capului miresei și altă mâină desupra capului mirelui. După ce se va ruga fiecare din ei, pastorul va cere binecuvântarea lui Dumnezeu peste această căsătorie. Nu uitați că aceasta este o rugăciune de binecuvântare. Mulțumiți lui Dumnezeu pentru fiecare din ei, pentru legământul căsătoriei lor și cereți de la Dumnezeu binecuvântări pentru ei. Printre binecuvântările care și le dorește fiecare familie și care este bine să le ceară fiecare pastor este bucurie și bună înțelegere în familie, să le dea Dumnezeu copii, să le împlinească toate nevoile materialele, să se iubească totdeauna și să aibă o viață lungă. Cereți la Dumnezeu binecuvântări duhonicești pentru ei, ca să iubească Sfintele Scripturi și să urmeze învățătura Domnului Isus Hristos crescând în sfințenie continuu. Poate părea straniu pentru cineva, dar am fost martor când pastorul care oficia cununia a făcut o rugăciune generală în care aproape că nu a cerut de la Dumnezeu nici o binecuvântare specifică pentru mire și mireasă. S-a creat impresia că rugăciunea lui a fost cu totul pentru un alt context și ruptă de evenimentul pe care îl conducea.
12. Schimbul și punerea inelelor de cununie
După rugăciune mirele și mireasa se vor ridica în picioare și pastorul va cere să fie aduse inelele de cununie. Este important să explice celor prezenți care este semnificația verighetelor (link la articol) și anume că aceasta o bijuterie, ci semnul legământului căsătoriei care a fost încheiat de mire și mireasă și și asupra căruia veghează Dumnezeu. După aceea mirele va pune inelul de cununie miresei și mireasa va pune inelul de cununie pe degetul mirelui.
13. Mirele și mireasa sunt anunțați soț și soție
Pastorul le va cere mirelui și mresei să pună pe mâina lui mânile lor pe care se află verighetele și va anunța întregii adunări adunate următoarele: “În fața lui Dumnezeu, a martorilor văzuți și a celor nevăzuți, (numele mirelui și a miresei) sunt declarați SOȚ și SOȚIE”.
14. Felicitați cuplul nou format și anunțați încheierea serviciului de oficiere a cununiei.
Este bine primit ca prima felicitarea să fie cea a pastorului care a oficiat cununia și să le faceți o urare frumoasă. Apoi, anunțați că serviciul de încheiere a legămntului căsătoriei a luat sfârșit și invitați mirele ca să facă anunțurile pentru oaspeți necesare privitoare la ospățul nunții. Invitați adunarea să felicite cuplul nou format.
Sper să le fie de folos aceste sfaturi pastorilor tineri, care nu au mai oficiat slujba cununiei și trebuie să o facă pentru prima dată. Dacă vor găsi utile aceste sfaturi și restul pastorilor, mă voi bucura. Voi aprecia dacă slujitorii care vor citi acest articol vor dori să contribuie cu sfaturi utile și cu experiența lor personală. Dumnezeu să vă binecuvânteze.