O sesiune cu lideri, despre lideri și pentru lideri

Am fost privilegiată să iau parte la sesiunea de pregătire a liderilor din cadrul Institutului de Studii Biblice Inductive, în perioada 2-11 ianuarie, la care am studiat a doua Epistolă a lui Pavel către corinteni. Această sesiune este de un mare folos pentru liderii care doresc să fie eficienți în lucrare și să aibă rezultate frumoase. ”Rezolvarea conflictelor”, ”Cum să-ți găsești destoinicia în Hristos”, ”Puterea slăbiciunii” sunt doar câteva din subiectele abordate în acest curs.

Din exemplul frumos al apostolului Pavel, am văzut cum pot să soluționez conflictele astfel încât să mențin relațiile și să continui lucrarea cu succes. Am învățat că trebuie să fiu foarte atentă la ceea ce spun atunci când vreau să confrunt o problemă, pentru ca să nu descurajez persoana, dar să o încurajez la schimbare. 

O altă calitate a unui lider dedicat și eficient este destoinicia care poate fi găsită doar în Hristos. Un lider destoinic nu se laudă singur, nu strică Cuvântul lui Dumnezeu, dar aduce viață prin slujba la care a fost chemat. Am văzut că destoinicia nu este un merit al meu personal și nici nu o poți obține prin eforturi proprii, ci această calitate este un dar de la Dumnezeu care ne-a ales ca să răspândească prin noi mireasma cunoștinței Lui. 

Nici o lucrare nu se face fără piedici și suferințe, dar important este felul în care acționezi în asemenea situații și, indiferent de preț, trebuie să privesc la țintă, nu la împrejurări. Modelul lui Pavel mă încurajează să nu dau mâinile în jos atunci când sunt epuizată și mă confrunt cu dificultăți care par să nu aibă nici o soluție.

În orice lucrare există și inamici, iar dacă nu știi cum să te protejezi, pierzi lupta. Pavel este un exemplu de luptător, el a luptat atât pentru lucrarea sa, cât și pentru cei pe care i-a învățat. Atunci când unii care se pretindeau a fi ”mai aleși” decât el și au încercat să-și însușească meritele lui, Pavel nu a stat indiferent, ci a luat atitudine, cerându-și dreptul de autor asupra lucrării sale. Această atitudine a lui Pavel îmi dă și mie curajul să-mi apăr lucrarea și pe acei pe care îi învăț și să nu cedez presiunilor din partea celor care pretind la drepturi nemeritate.

Mulțumesc mult organizatorilor sesiunii și, în mod special, Năsticăi și lui Vasile Filat, care au predat aceste cursuri deosebit de interesant și familiei Mia și Costel Oglice, care au întemeiat Institutul de Studii Biblice Inductive și datorită cărora avem multe materiale de studiere a Bibliei după metoda inductivă în limba română.