Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, Republica Moldova ocupă locul 4 în lume pe consumul de alcool pe cap de locuitor iar cele mai multe crime și accidente rutiere au loc în stare de ebrietate.
Guvernul Republicii Moldova a elaborat Programul Național privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020 care urmărește, printre altele, „diminuarea cu 50% a numărului de copii şi tineri expuşi politicilor de marketing şi reclamă a băuturilor alcoolice”. Este un obiectiv foarte nobil, doar că în realitate, după 1 an de zile, lucrurile se pare că nu s-au urnit din loc. Ba mai mult, situația se înrăutățește cu fiecare zi. Nu am auzit deocamdată despre nici o campanie națională în mass-media sau în școli de descurajare a consumului de alcool. Din contra, ceea ce văd, e că Guvernul promovează și reclamează insistent Ziua Națională a Vinului și manifestă o preocupare excesivă pentru soarta producătorilor de vinuri (în contextul embargoului). Mă întreb, nu se contrazic oare faptele Guvernului cu vorbele? Poate, în locul sărbătorii vinului se organiza vre-o campanie națională, să zicem, „O zi fără alcool” sau ceva de genul acesta, în care să se aducă în discuție problema respectivă?
Mai trist este că unii slujitori ai altarului îi învață pe oameni lucruri străine învățăturii sănătoase a Domnului Isus Hristos. Navigând pe o rețea de socializare am dat de o postare a unui Ieromonah cunoscut și popular în lumea ortodoxă de la noi, care mi s-a părut nepotrivită unui slujitor ai Evangheliei:
„Dacă eşti român şi-ţi pasă de fraţii basarabeni, mergi în cel mai apropiat magazin şi cumpără o sticlă de vin bun moldovenesc. Nu vei regreta, iar principala ramură a economiei moldoveneşti va fi scoasă din blocaj. Şi, cu toate astea, vinul trebuie consumat cu măsură!”, a scris preotul moldovean pe profilul său.
I-am scris că rolul unui preot este să le vestească oamenilor Evanghelia dar nu să-i încurajeze pe oameni să procure alcool, mai ales în contextul regiunii noastre.
Suntem în perioada de toamnă când se culeg strugurii și se face vinul nou. Vreau să le amintesc cetățenilor acestei țări cuvintele Scipturii care spune astfel: „Nu va imbatati de vin, aceasta este destrabalare. Dimpotriva, fiti plini de Duh.” (Efeseni 5:18) iar în altă parte stă scris: „Nu stiti ca cei nedrepti nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu? Nu va inselati in privinta aceasta: nici curvarii, nici inchinatorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomitii, nici hotii, nici cei lacomi, nici betivii, nici defaimatorii, nici hraparetii nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 6:9-10)