Nu putem admite să fie ignorată părerea societăţii civile

Cu sufletul la gură am urmărit vineri seara talk-show-ul „Bună Seara” cu Mircea Surdu, la care a fost pus în discuţie proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea discriminării. Când a întrat în studiu d-na Lilia Snegureac, directorul Biroului de informare al Consiliului Europei – Rep. Moldova, a fost întrebată dacă în țara noastră există discriminare. Mai direct, mai indirect, doamna a recunoscut că discriminarea nu este un fenomen care ne-ar deranja pe noi ca şi ţară, ci mai degrabă trebuie să fie adoptată această lege ca să fie astfel ajustată legislația țării noastre la cea internațională. Îmi pare rău că nu am reuşit în timpul emisiunii să telefonez şi să-i amintesc doamnei că nu există sintagma „orientare sexuală” în nici un act internaţional care reglementează drepturile omului.

Când a fost invitat în studiou d-ul Nicolae Eşanu vice-ministru al Justiţiei, moderatorul i-a adresat aceeași întrebare şi iar s-a spus că nu este în ţara noastră discriminare la nivelul sau proporţiile care au avut şi s-au confruntat alte ţări. D-ul vice-ministru a menţionat din start că cele mai multe discuţii şi nemulţumire cu privire la acest proiect de lege a stârnit sintagma „orientare sexuală” care se încearcă să fie introdusă în legislaţia ţării noastre prin acest proiect de lege. D-ul Eşanu a menţionat în cadrul emisiunii că au parvenit mii de scrisori de la populaţie în care societatea civilă a cerut neadmiterea sintagmei „orientare sexuală” în proiectul de lege şi că noi, ca şi stat nu suntem obligaţi să aderăm la acte internaţionale la care nu putem face faţă. Opinia vice-ministrului este că proiectul de lege a fost adoptat foarte repede şi aşa este.

La încheierea emisiunii, s-a spus că aceasta a fost organizată la iniţiativa Biroului de Informare a Consiliului Europei – R. Moldova, şi faptul ne lasă să înţelegem că d-na Lilia Snegureac a fost cea care a ales şi a invitat participanţii la emisiune. Se pare că a fost o tentativă de a prezenta această emisiune ca şi cum ar fi o dezbatere asupra proiectului de lege între societatea civilă şi Ministerul Justiţiei. Dar cum se poate aşa ceva? Oare Biroul de Informare a Consiliului Europei şi organizaţia CREDO sunt cei care reprezintă societatea civilă? Sau poate societatea civilă, în opinia unora, este reprezentată doar de Centrul Naţional al Romilor? De altfel, numai ei şi au fost consultaţi la elaborarea proiectului de lege, pentru că doar ei au fost cei care cu adevărat au reprezentat o minoritate în Coaliţia Anti-Discriminare, toţi restul fiind organizaţii finanţate din afara ţării şi care nu reprezintă o minoritate, sau pe cineva care chiar cu adevărat au experimentat discriminare. Nicolae Rădiţă, reprezentantul organizaţiei romilor, a vorbit de câteva ori în cadrul emisiunii şi despre toţi creştinii a spus că sunt „minoritate religioasă”… Nu este aceasta obrăznicie? Şi apoi, dacă tot au pretins că vor să facă o discuţie între societatea civilă şi Ministerul Justiţiei, de ce nu au invitat şi pe reprezentanţii acestei „minorităţi religioase” care numără nici mai mult, nici mai puţin ci chiar 96% din populaţia ţării, conform ultimelor sondaje.

Fapt este că iniţiatorii şi principalii promotori ai acestui proiect de lege, organizaţia homosexualilor Gender-Doc-M, nici nu au dorit să apară în faţa ecranului şi nu au venit la emisiune. Ei vor să camufleze lucrurile şi să arate că există discriminare în ţară, dar să lase în umbră problema sintagmei „orientare sexuală” prin care doresc să fie legalizate perversiunile şi crimele pe care le comit împotriva personalităţii, familiei şi naţiunii. Ei vor să prostească societatea civilă, adică populaţia unei ţări întregi. Este datoria noastră să veghem bine şi să facem alegeri corecte.