Se duc multe discuții în jurul summit-ului de la Vilnius din 28-29 noiembrie, unde se planifică parafarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Puțini cetățeni înțeleg ce presupune noțiunea de parafare și care ar fi efectele acestui mijloc juridic. Pentru a înțelege evenimentele din țara noastră, vin cu această scurtă explicație.
Parafarea este una din procedurile de autentificare a textului tratatului, procedură ce are loc după negocierea textului tratatelor, pe lângă altele posibile: semnarea ad referendum, semnarea definitivă, semnarea actului final, adoptarea unei rezoluții speciale. Produra de autentificare se stabilește în baza acordului dintre părțile contractante, sau poate fi stabilită în conținutul tratatului.
Parafarea constă în înscrierea inițialelor numelui împuterniciților statelor pe textul negociat și certifică faptul că textul este elaborat este definitv și nu poate fi modificat.
parafare – autentificarea textului unui tratat internațional la etapa încheierii negocierilor, prin aplicarea pe textul tratatului a inițialelor numelui împuterniciților statelor participante la negocieri; (Legea nr. 595-XIV din 1999 privind tratatele internaţionale ale Republicii Moldova, art. 2)
Parafarea este o modalitate ce se aplică, de regulă, în cazul autentificării textului tratatelor bilaterale și celor cu un număr restrâns de participanți. Deși se vehiculează cu noțiunea de ”parafare parțială”, aceasta nu este posibilă:
Un document se parafează în întregime. Dacă se ajunge la parafare, înseamnă că există consens între părţi pe tot conţinutul acestuia. (Andrei Stratan, Fost ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene)
Prin parafare ca și modalitate de autentificare a textului tratatului, se încheie prima fază obligatorie la încheierea tratatelor internaționale – elaborarea textului. Negocierile pe marginea Acordului dintre Republica Moldova și UE au luat sfârșit oficial la 12 iunie 2013, după care cele două părți au demarat procedurile care urmează să ducă la parafarea acordului, cel mai probabil, în această toamnă, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
Parafarea încă nu semnifică acordul statelor de afi legate prin tratat. Din momentul în care textul tratatului devine autentic și definitiv (după parafare), statele semnatare urmează să-și exprime consimțământul de a deveni părți la tratat prin recurgerea la mijloacele juridice prevăzute în legislația lor internă, care pot fi diferite, potrivit art. 11 al Convenției de la Viena de la 23 mai 1969 cu privire la dreptul tratatelor:
Consimţămîntul unui stat de a fi legat printr-un tratat poate fi exprimat prin semnătura, prin schimbul instrumentelor care constituie un tratat, prin ratificare, acceptare, aprobare sau aderare, ori prin oricare alt mijloc convenit.
Așa cum deja a fost anunțat în presă, acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană va fi făcut public după parafare:
“După parafarea Acordului de Asociere va fi o perioadă de timp pentru semnare şi în această perioadă Acordul va fi publicat. Toţi îl vor putea citi, nu vor putea fi făcute modificări, însă dacă vor fi probleme există posibilitatea ca el să nu fie semnat.” (Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în cadrul unei emisiuni televizate.)
Cât despre efectele reale ale parafării acordului pentru cetățenii din țară, mai mulți nu văd perspective de schimbare în viitorul apropiat. Foarte oportună întrebarea retorică a domnului Victor Gaiciuc, fost Ambasador al Moldovei în Regatul Belgiei și ex-reprezentant al Republicii Moldova la NATO:
Întrebarea mea este ce va urma după această parafare şi cum o va simţi omul simplu. Ce se schimbă pentru el? Omul vrea să trăiască bine acum, or eu nu văd nicio perspectivă de schimbare în următorii cel puţin cinci ani.
Sper să fie utilă această explicație și să putem cu toții să fim în contextul evenimentelor din țară, să le înțelegem, să ne putem ruga pentru țara noastră și acționa în măsura posibilităților.
Vă invit să mai citiți astăzi un articol în care voi enumera sfaturi utile pentru cei care doresc să-și continue studiile la drept. Sfaturile sunt prețioase, adunate de la personalități care deja s-au afirmat în domeniu.
De asemenea, vă invit să citiți postările mele în blogosferă săptămânal în fiecare zi de marți. Dacă aveți întrebări, cu multă bucurie voi încerca să răspund, în limita cunoștințelor, dar voi face tot ce pot mai bine pentru a vă ajuta.