Necesitatea urgentă a unui cod de etică și conduită pentru funcționari

Când vin în fața noastră se poartă ca mielușeii, și ne creează impresia ca sunt îngeri întruchipați. Ne fac să credem că ei sunt unica salvarea și dețin adevărul absolut. Anume acest comportament îl vedem la cei care timp de patru ani se numesc deputați și care pretind uneori că lucrează pentru binele țării. Eu înțeleg că trăim într-un regim democratic, dar din păcate unii confundă democrația cu obrăznicia. Iertata să îmi fie termenul dur folosit, dar ceea ce vedem de la unii reprezentați ai puterii este peste orice limită a bunului simț. Mă refer la partidul din opoziție care se mai numește comunist tot cu concursul larg al unor democrați, care în numele așa zisei democrații i-au restituit în drepturi pe acei care azi își bat joc de instituțiile statului în cel mai josnic mod. Vorbe murdare, comportament golănesc și amenințări, acesta este tabloul politic pe care îl vedem aproape la fiecare ședință a parlamentului. Probabil s-au inspirat de la colegii lor din Rusia Ukraina sau unele țări arabe care la fel, în lipsă de argumente, apelează la agresiunea fizică.

Am văzut că pentru unii funcția de deputat este doar o cale de a-și arăta limitele atât ca și funcționari publici. Mereu am pledat pentru scoaterea în afara legii a regimului răului sub care au decedat milioane de oameni pe timp de pace. Dar așa s-a creat o conjuctură că țara noastră este condusă de oameni fricoși care se tem să ia decizii radicale. Decizii radicale a luat și Dumnezeu în Sfintele Scripturi, când a spus unuia liderii cei mai mari pe care i-a avut națiunea Israel, Iosua, să nimicească cu desăvârșire orice rău pentru a proteja Israelul de influențele rele și a proteja viitorul națiunii. Noi ne credem mai umani decât Dumnezeu, și suntem gata să facem pace cu oricine și în orice condiție.

Dar o dată ce o bună parte din deputați sunt conduși de frică de a nu pierde scanul puterii și de interese înguste, este greu să credem că în țara lucrurile se vor schimba în bine. Apreciez inițiativa unui partid parlamentar care au elaborat un cod de etică și conduită a deputatului în parlament. Mai mult decât atât, deputații liberal democrați, cărora le aparține această inițiativă, propun și o nouă funcție, cea de comisar pentru etică. Doar că și aici am mari rezerve, pentru că un partid care a cochetat și a votat cu partidul comunist, și care și-a încălcat de mai multe ori promisiunile făcute alegătorilor, vine cu o propunere care ar trebuie să aparțină cuiva curat și nepătat politic. Ideia acestui proiect sună frumos deoarece conține reglementări în vederea stabilirii normelor de conduită a deputaților pe durata mandatului în afara ședințelor plenare și comisiilor permanente ale Parlamentului precum și în cadrul dialogului cu partenerii internaționali, în raportul cu cetățenii și mass-media. Asemenea proiecte sunt în 14 state din Uniunea Europeană, la fel în SUA și în Australia. Doar că în aceste părți ale lumii deputații se respectă, și chiar dacă au păreri diferite nu se înjură sau apelează la calomnii și bîrfe. Iar unicul lor argument este puterea cuvântului.

Prin urmare înainte de a implimenta un asemenea proiect trebuie să scoatem bârna păcatului politic din ochii noștri și apoi să luptăm cu paiele politice care ne înconjoară. Eu cred că un asemenea cod trebuie cât mai urgent introdus, și nu numai atât, dar și aplicat, pentru că din practică vedem că avem legi bune, dar sunt aplicate foarte și foarte selectiv și în funcție de interese.

Iar cât timp nu putem și nu vrem să înțelegem că democrația înseamnă să ne ascultăm unii pe alții și să luptăm cu puterea cuvântului trebuie de aplicat cele mai dure legi ca bunul simț să fie instaurat și în instituțiile statului, care sunt imaginea acestei țări.