Necesitatea școlilor creștine în țara noastră

Potrivit grupului de cercetări BARNA, copiii din familii creștine, care rămân în biserică după ce termină școala sunt doar 10%. Trist. Aceasta îmi arată încă o dată ce impact în formarea gândirii și transmiterea valorilor are o școală. Avem nevoie de școli în care copiii vor primi valori creștine, vor avea modele de profesori, care îi vor ghida în alegerile lor.

De ce avem nevoie de școli creștine?

Formarea unei gândiri biblice

Ați avut posibilitatea vreodată să mergeți la un circ și să vedeți animalele mari, precum elefantul, care se rotesc pe mingi, fac tot ce li se spune? V-ați întrebat vreodată cum e posibil ca aceste animale imense să asculte de un om, care e de zeci de ori mai mic decât el? Recent fiul meu mi-a povestit cum. Elefanții sunt aduși de mici la circ, sunt legați cu o frânghie sau laț, la început puii de elefanți se străduie să fugă, să rupă lațul, dar realizează că nu pot. Apoi ei cresc din ce în ce mai mult, cresc imenși, și sunt capabili să-l rupă, dar nici nu mai încearcă, pentru că au rămas cu gândirea aceea formată de pe când erau mici. În mintea lor ei se cred încă incapabili de a rupe lațul. În istorie de asemenea se cunosc astfel de cazuri. Pe insula Hispaniola, o insula care pe atunci era sub dominația franceză, între anii 1697-1798, era populată cu 90% sclavi și doar 10% proprietari de sclavi. Mai bine de o sută de ani, nici un sclav nu i-a trecut prin cap să se revolte, dacă s-ar fi unit toți sclavii, ar fi învins cu ușurință pe proprietari. Li s-a format o gândire de mici, pe care ei cu greu au putut-o depăși.

O școală creștină va forma o gândire diferită, o gândire biblică. Pentru că Biblia te învață cum să alegi în viață ca să fii fericit. Dumnezeu nu este un Dumnezeu care te forțează să alegi, El îți oferă posibilitatea de a alege, te preîntâmpină, atenționează ca să nu alegi greșit, te învață de ce e important să alegi corect.
“Iau azi cerul și pământul martori împotriva voastră că ți-am pus înainte viața și moartea, binecuvântarea și blestemul. Alege viața, ca să trăiești, tu și sămânța ta”. (Deuteronom 30:19)
Biblia îți dă un discernământ de a vedea lucrurile și evenimentele reale, și impactul lor în viitor.

Posibilitatea de a vesti Evanghelia și de a transforma viețile copiilor și a generațiilor următoare.

George Muller, a fost un om care și-a dedicat viața copiilor străzii, orfanilor din Londra. Pe timpul vieții lui el a deschis mai multe orfelinate, fără a avea bani pentru aceasta, tot ce a făcut el, era să se roage. El se ruga împreună cu copiii, așa ca aceștia să vadă, și Dumnezeu răspundea imediat nevoilor lor. Doar pe timpul vieții lui prin orfelinatele construite de el au trecut mai mult de 1000 de copii dintre care 700 l-au primit pe Domnul Isus ca salvator personal. În jurnalul său, Muller, scria: „Astăzi, pe 26 mai, 1857, a decedat scumpa Caroline Bailey. Acesta le-a făcut conștiente pe mai mult de 50 de fete din orfelinat despre existența sufletului și multe dintre ele sunt deja convinse că sunt păcătoase și că au nevoie de pocăință(…) Cum se face că aceste suflete tinere înțeleg atât de bine lucrurile dumnezeiești, mai bine decât adulții?”

La moarte lui au venit atât de mulți copii și adulți că nu se mai ajungea loc în Biserică și tot cartierul era plin de copii care acum erau adulți, și deveniseră și ei bunici. Generații întregi schimbate, copiii, care au primit Evanghelia, au fost transformați pentru totdeauna, și ei, la rândul lor și-au influențat copiii și nepoții. O, ce mare impact am putea avea cu Evanghelia în viețile copiilor!

Posibilitatea de a forma misionari, oameni care practică Evanghelia, oameni care trăiesc după Cuvântul lui Dumnezeu.

Amy Carmichael, misionară în India, în anii 1867-1951, pentru prima dată a venit să lucreze la o școală creștină. Aici spre marea ei mirare nici un copil nu se pocăise pentru că profesorii nu vedeau necesitatea de a spune Evanghelia. Ea a părăsit această școală și și-a format o societatea de femei care mergeau din sat în sat să vestească Evanghelia. Prima fată care s-a pocăit a fost Arulai, care după aceasta vestește Evanghelia vărului său, Dasan, și acesta se pocăiește tot. Dasan a devenit lucrător cu băieții din școala-orfelinat, pe care Amy a deschis-o pentru copiii salvați de la templele hinduse. Copiii erau aduși la temple unde erau jertfiți preoților și zeilor de la templu. Acestor copii ea le vestea Evanghelia și de mici erau încurajați să se implice în lucrare cu ea. Copiii în fiecare seara înconjurau un spital cu bolnavi si cântau ca cei bolnavi să poată adormi în liniște. Astăzi acest procedeu s-ar fi numit terapie muzicală.

O școală creștină nu trebuie să-și piardă menirea, de a forma misionari, de a forma deprinderea de a vesti Evanghelia altora.

Zidire de caracter și formarea de lideri prin modelul profesorilor

Când mă gândesc la acest aspect, îmi aduc aminte de Moise și Iosua, de Timotei și Pavel. Iosua a fost format de Moise, urmărindu-l îndeaproape, viața lui, slujirea lui, umblarea lui cu Domnul. Când Moise pleacă la Domnul, Iosua preia misiunea lui și duce poporul în țara promisă. La sfârșitul vieții lui, el spune: „(…) Cât despre mine, eu și casa mea, noi vom sluji Domnului”.

Pavel spune lui Timotei:

„Tu, însă, ai urmărit îndeaproape învățătura mea, purtarea mea, hotărârea mea, credința mea, îndelunga mea răbdare, dragostea mea, răbdarea mea”.( 2 Timotei 3:10)

Impactul unui mentor-profesor în viața unui copil este imens, cred că am avea o societate complet diferită, dacă toți creștinii ar înțelege acest impact și s-ar implica în viețile copiilor.
Gladys Ayward, a salvat mai mult de o sută de copii chinezi de la omor, când japonezii au invadat China. Toată viața ei după aceea a fost foarte slăbită, căci pe drumul făcut s-a îmbolnăvit de malarie, a îndurat foame și sete ca să dea mâncare și apă copiilor. Toată viața ei a slujit copiilor. Înainte de moartea ei, ea l-a întrebat pe fiul ei adoptiv, care s-a pocăit fiind copil și a fost abandonat de tatăl lui, apoi înfiat de Gladys: „Poți alege mai multe lucruri ca amintire de la mine – Biblia mea, inelul meu de aur, colierul meu sau ceasul meu”. El a ales Biblia.
În școlile creștine, putem crește copii, care vor alege Biblia toată viața lor.

Haideți să ne rugăm pentru posibilitatea de a avea astfel de școli în țară la noi și să acționăm.

Domnul să ne ajute!