Ne rugăm de 25 de ani să avem lideri cu bun simț, onești, credincioși și să nu aibă patima furatului. Ne tot rugăm să avem lideri de care să ne placă, cu care să ne mândrim. Acum, după mai mulți ani, vom avea ocazia să ne alegem șeful statului. Avem mulți candidați înscriși în cursa electorală sau cel puțin mulți s-au pornit să colecteze semnături în favoarea candidaturii lor. Evident, această cursă va fi abandonată de o parte din ei, alții vor duce cursa până la sfârșit, ceea ce ne dă prilejul să îi cunoaștem mai bine. Faptele unora sunt binecunoscute și cu toată lunga lor prezență în diferite structuri ale puterii au dat dovadă că sunt departe să aibă prestația unui șef de stat. Voi explica de ce.
Mai presus decât orice, președintele trebuie să fie el însuși un model de onestitate, de echilibru, de bună-credință prin tot ceea ce face și spune. Nu poți să ceri unei societăți o anumită ierarhie de valori, dacă tu, prin conduita ta, prin oamenii care te înconjoară și pe care îi numești în funcții publice, încurajezi non-valoarea, clientelismul, deturnarea banilor publici, afectarea concurenței și, implicit, descurajarea profesioniștilor, a inițiativei, a proiectelor de viitor. Preşedintele ocroteşte, conservă şi, mai ales, cultivă valorile constitutive ale naţiunii țării în care trăiește, protejează valorile istoriei naţionale şi încurajează o cultură a libertăţii, a democraţiei şi a statului de drept. De asemenea, şeful statului este persoana care apără şi, mai ales, cultivă memoria naţiunii, făcând din acest lucru un fenomen de redescoperire a identităţii şi de asigurare a consensului naţional. Vreau să am un președinte integru, echilibrat, mediator, integrator, unificator, constructiv și arbitru care ia decizii ferme atunci când se impune. Foarte important este ca un candidat la această funcție înaltă în stat să nu recurgă la atacul la persoană, ceea ce, din păcate, în proporții mari nu se vede la cei care zic că vor fi echilibrul societății noastre.
Pentru unii candidați programele electorale scrise frumos și pline de promisiuni nu vor cântări nimic, pentru că avem posibilitatea să îi vedem și din alt aspect. Lumea în care trăim ne-a pus la dispoziție rețelele de socializare, iar la o simplă vizită a profilurilor candidaților vezi cum și ce gândesc aceștia. Îi vezi cum reacționează la o simplă opinie diferită și cât de acizi devin aceștia. Este dureros că unii candidați vor împroșca cu minciuni și vor fi departe de ceea ce înseamnă eticheta electorală și bunul simț. Și, totuși, ne-am rugat să avem un președinte care să întrunească aceaste calități și care să aibă frică de Dumnezeu, frică să facă rău și frică de corupție. Dumnezeu răspunde. Tot ce ține de noi este să avem ochii minții deschiși și să distingem adevărul de minciună. Dacă tot ne-am rugat ca țara noastră, care chiar merită să aibă oameni destoinici la conducere, atunci să judecăm limpede. Să judecăm oamenii după fapte, după familiile pe care le-au clădit, după numele pe care îl au în societate. Știu, va fi nespus de greu, pentru că presa va face tot posibilul să șteargă petele și păcatele unor candidați, făcându-i imaculați și sacri în fața alegătorilor. Însă acest lucru nu merge și la Dumnezeu. ,,Poți să păcălești câțiva oameni tot timpul și toți oamenii o perioadă, dar nu poți să păcălești toți oamenii tot timpul”, spunea poate, cel mai bun președinte pe care l-a avut Statele Unite ale Americii, Abraham Lincoln. Tocmai de aceea copiii lui Dumnezeu sunt chemați să fie sare și lumină în orice situație, iar alegerile pentru președinția țării este o ocazie unică de a arăta că suntem o voce în această țară, că ne iubim sincer acest pământ și că dorim binele fiecărui om în parte.