Noaptea trecută alcoolul și viteza excesivă au curmat viața a 8 tineri din Floreni și Revaca. Am fost tulburat când am auzit această știre. Azi dimineața ne-a sunat o cunoscută din satul Floreni și a spus că 2 dintre tineri decedați erau chiar din blocul în care ea locuiește. E o tragedie mare și cu această ocazie vreau să transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate. Mă rog ca Dumnezeu să le mângâie inimile și să le aline durerea din suflet.
În urma accidentului, poliția rutieră s-a mobilizat și a anunțat că de mâine va începe desfășurarea operațiunii „Nopțile Albe” în regim non-stop. Da, este o acțiune necesară având în vedere numărul mare de decese produse în urma accidentelor rutiere, dar e o luptă cu efecte care, pe termen lung, nu cred că va aduce rezultatele scontate.
Ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a arătat că locuitorii din Republica Moldova sunt campionii mondiali ai alcoolului, consumând peste 18 litri de alcool pe an, pe cap de locuitor, de trei ori mai mult decât media globală de 6,1 litri. Datele oficiale de la Ministerulu Sănătăţii arată că în Republica Moldova mor anual în mediu 6000 (15% din numărul total de decese) de oameni din cauza consumului excesiv de alcool iar circa 80 la sută din crime se comit sub influenţa alcoolului.
Guvernul a elaborat anul trecut Planul Național privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020 în scopul prevenirii şi reducerii efectelor negative ale consumului nociv de alcool asupra sănătăţii publice, stării sociale şi economice. Nu știu cum ceilalți, dar eu nu prea am văzut să se fi mișcat lucrurile din loc. Șase mii de persoane mor din cauza consumului excesiv de alcool în mod direct. Dar câte persoane ajung să fie victime indirecte ale acestui flagel? Situația e foarte gravă și consider că atâta timp cât ramura vitivinicolă va continua să fie mândria țării noastre și promovată la nivel de stat, „blestemul tulburelului” nu se va îndepărta de la noi.
Biblia spune: „Nu vă îmbătați de vin. Aceasta este o destrăbălare”.