În Myanmar s-a dat start Institutului de Studiu Biblic Inductiv Precept Ministries

Recent ne-am întors din Myanmar, unde în perioada 26 noiembrie – 1 decembrie am predat două conferințe de studiu biblic inductiv. Myanmar este o țară cu populație de aproape 53 milioane preponderent budistă. Creștinii alcătuiesc 6%. Biserica baptistă alcătuiește 4% din populația țării și celelalte două procente revin celorlalte confesiuni. Aceasta se datorează faptului că primii misionari care au venit aici au fost Adoniram și Ann Judson. În drumul lor lung spre această țară, Ann a pierdut sarcina și era aproape de moarte. Când au coborât de pe corabie, Adoniram o ducea pe brațe pe soția sa, căci nu era în stare să se țină pe picioare de bolnavă și slăbită ce era. Burma era considerată un pământ greu și periculos și misionarii din vremea aceea se temeau să vină aici. Adoniram și soția lui s-au rugat să le dea Domnul 100 de ucenici în țara aceasta, însă la plecarea lor din lumea aceasta, în țară erau peste 100 de biserici. Adoniram a tradus Biblia din limbile originale în burmeză și până azi aceasta este cea mai populară și mai bună traducere. În procesul de traducere a Bibliei Adoniram și-a alcătuit un dicționar care până azi este cel mai popular dicționar myanmar-englez.

cel mai popular dicționar myanmar-englez

La prima conferință au venit peste 50 de profesori de școala duminicală din 19 localități din țară care predau la 914 copii. Printre ei au fost și 12 bărbați. După ce am făcut cunoștință unii cu alții, am prezentat misiunea și metoda inductivă de studierea a Bibliei și apoi am mers la completarea manualului.

50 de profesori de școala duminicală din 19 localități din Myanmar care predau la 914 copii

Burmezii sunt un popor liniștit și foarte muncitor și în prima zi am reușit să studiem două lecții și prima zi din lecția a treia.

poporul burmez

L-am avut ca ajutor în această misiune la Myanmar pe Slava Crâlov, profesor la facultatea de limbă engleză a Institutului Biblic Precept Ministries.

Slava Crâlov, profesor la facultatea de limbă engleză a institutului biblic Precept Ministries

Iată aici i-am pus să completeze câte o zi din lecție și în grupe și apoi verificam cu toții.

studiul biblic inductiv în Myanmar

Erik Brewer, care a slujit câțiva ani ca și pastor alături de mine la biserica „Buna Vestirea” din Chișinău, acum slujește la biserica din orașul Hoffmantown din SUA. Împreună cu o echipă de misiune au mers în toamnă în Myamar și cu prilejul acesta au predat la tabere cartea “Iona” pentru copii și au finanțat tipărirea manualelor din care vor preda profesorii care au venit la conferință. Erik a trimis și un grup de 7 profesori împreună cu Saw Hay Thar care a tradus pentru echipă atunci. El a venit la acest seminar, pentru că lucrează cu 100 de copii într-un sat și până acum făcea cu flip-charts, dar acum zice că a făcut o mare descoperire și va preda cu manualele de studiu biblic inductiv la copii. Mai are și un grup de tineret și cu ei tot acest manual va studia. În fiecare vară face 7 tabere cu aproximativ 300 de copii și lor tot le va preda după manualul “Sens interzis, Iona”.

Echipă din America în misiune în Myanmar

Coordonatorul lucrării Precept Ministries din Myanmar este Saw Hudson pe care l-am cunoscut la Institutul Haggai din SUA unde predau cursul “Modele biblice și moderne de evanghelizare”. Hudson a tradus manualele, a organizat foarte bine conferința și a tradus. A cerut să venim de dimineață, la orele 8:30 și cum am venit deodată a și spus să încep. Apoi, cam după două ore eu am întrebat dacă nu este nevoie de pauză și el a spus: ”Bine, este suficient 5 minute?” Eu am propus 30, dar el a insistat să fie doar 10 minute și așa au fost pauzele toată ziua. Am învățat până la orele 6 seara și am avut doar 4 pauze de câte 10 minute și una la pranz de o oră cât am luat masa. Studenții foarte pasionați și numai la ultima pauză au arătat că o doreau, la celelalte se arătau indiferenți de faptul că au primit o pauză și repede veneau înainte de vreme și deja așteptau să continuăm.

Myanmar - Saw Hudson

De multe ori i-am pus să lucreze în grupe mici și i-am pus să conducă pe rând, ca se învețe fiecare să conducă bine și a modera procesul de studiu în grupe mici.

practica de predare a studiului inductiv

Femeia aceasta a venit cu doi copii mici și la amiază l-a luat pe unul pe brațe să doarmă, s-a suit pe o masă din spate și acolo a studiat împreună cu noi în timp ce copilul a dormit 2 ore. Interensant că și copilul a fost foarte liniștit. Mai avea unul și ambii erau prezenți, dar m-au impresionat adânc cât de liniștiți au stat toată ziua și cât de ascultători au fost de mama lor.

studiul biblic cu 2 copii mici

Hudson spunea că este foarte impresionat și că cursul acesta este foarte folositor nu daor pentru copii, ci și pentru maturi. I-am spus că acum ai tipărite 2000 de manuale. 1000 vor merge cu profesorii care sunt acum pregătiți dar cu cele ce vor rămâne să meargă și să pregăteaască alți profesori ca să predea la alți 1000 de copii și a spus că aceasta va face.

Hudson despre manualul IONA, SENS INTERZIS

Seminarul a fost găzduit de centrul pentru orbi care a fost fondat de Thein Lwin. El era budist și fiind ultimul an la liceu a fost victima unei explozii în laboratorul de chimie în urma căreia și-a pierdut ambii ochi și o mână. În timp ce se gândea la sinucidere, a aflat despre Isus Hristos de la un creștin. Atunci s-a rugat la Domnul Isus să-l ajute să susțină examenul de bacalaureat care la ei este extrem de dificil. După ce s-a întâmplat minunea și a susținut acel examen, a mers la facultate și a început să cerceteze Scripturile și a hotărât să devină ucenicul lui Isus Hristos. Odată, pe când mergea pe stradă, a fost lovit de o mașină și a ajuns la spital. Acolo, Domnul i-a dat viziunea să înceapă o lucrare pentru persoanele cu dizabilități din Myanmar care alcătuiesc 4,6% din populația țării. Din toți oamenii cu dizabilități orbii alcătuiesc 40% și cei mai mulți din ei se nasc sănătoși, dar orbesc pe la vârsta de 2 ani din pricina malnutriției. În religia budistă persoanele handicapate sunt disprețuite și urâte, căci despre ei se crede că au ajuns așa din pricina păcatelor pe care le-au făcut în viețile lor anterioare, conform credinței lor în reîncarnare. Când a ieșit din spital, Thein Lwin a adunat 14 oameni orbi și avea doar 14 kyat (aproximativ 1,5$) și a început lucrarea. Azi ei lucrează cu un număr de peste 1000 de orbi și oameni cu dizabilități și au 7 școli în întreaga țară, iar 36 de orbi au susținut examenul de bacalaureat și au făcut facultăți. Cea mai mare bucurie este pentru cei peste 300 de oameni cu dizabilități care au crezut în Domnul Isus Hristos, s-au botezat și acum urmează învățătura Sfintelor Scripturi.

Lucrarea creștină pentru orbi din Myanmar

După ce am vizitat în luna ianuarie acest centru și am predat cursul “Cum să ai o relație adevărată cu Dumnezeu”, cartea în limba burmeză a fost tipărită și în format Braille în care citesc orbii.

Într-o zi când veneam la lecții am văzut cum ștergea scara un băiețel de vreo 7-8 ani care nu are defel ochi, nu există, fața este fără ochi. Așa ceva am văzut pentru prima dată în viața mea. Poza am făcut-o când am intrat la ei la închinare și de ați fi văzut cu ce bucurie cântau ei toți slavă lui Dumnezeu. Am făcut și ceva video care va putea fi găsit pe profilul meu de Facebook.

băiețel din Myanmar fără ochi

Studenții luau cu bucurie cărțile pe care le vor folosi ca să predea în grupele lor de copii.

Institutul Biblic în Myanmar

La al doilea seminar am studiat Epistola lui Pavel către Tit, căci manualul a fost tradus și tipărit în limba burmeză. De data aceasta au venit pastori, lideri și profesori de școală duminicală care au fost la seminarul trecut și care au invitat pe alți prieteni și colegi de ai lor.

Epistola lui Pavel către Tit - seminar creștin

Sora Myint Myint Hlaing slujește într-un sat une locuiesc 100 de leproși. Printrei ei este o biserică alcătuită din 20 de credincioși. Sora a venit să învețe cursul “Sens interzis, Iona!” ca să le predea celor 25 de copii leproși din sat, dar a hotărât să rămână și la al doilea seminar ca să învețe și Epistola lui Pavel către Tit și să studieze apoi cu toată biserica.

lucrare creștină cu leproșii din Myanmar

Chiar din prima zi de conferință, oamenii au început să ia cărți de studiu a Epistolei către Tit pentru grupele lor și până la încheierea seminarului le-au luat pe toate 1000 care au fost tipărite. Cei care nu participaseră la primul seminar au mai luat și alte 500 de cărți “Sens interzis, Iona!”

cărți studiu biblic inductiv în Myanmar

La anul viitor în luna iulie va se va desfășura prima sesiune a facultății pentru profesorii de școală duminicală la filiala Institutului de Studiu Biblic Inductiv Precept Ministries din Myanmar. Apoi, în luna decembrie va avea loc a doua sesiune și tot atunci vor fi organizate două seminare de studiu biblic pentru pastori: unul în orașul Yangon și altul în orașul Kalaw. Rugați-vă împreună cu noi pentru aceste lucrări și toate pregătirile legate de ele. Rugați-vă și pentru cele 7 cursuri de studiu biblic care urmează să fie traduse în limba burmeză și tipărite până la sfârșitul anului 2017. O altă nevoie de rugăciune este pentru profesorii care vor fi trimiși acolo și cheltuielile lor de drum. Dumnezeu să binecuvânteze lucrarea din Myanmar.