Cum să procedezi cu oamenii care manipulează în biserică?

Întrebare: 

În biserica noastră este cineva care vrea să știe totul despre toți și îi place să îi controleze pe ceilalți. Are bani și chiar a început să controleze și pastorul în anumite aspecte. Întotdeauna dă vina pe membrii bisericii și încearcă să controleze toată biserica. Întrebarea mea este cum să reacționez în această situație? Cam tot timpul mă mînii pe comportamentul acestei persoane, dar nu vreau să îmi pierd mîntuirea din cauza ei. Suntem o biserică mică, de 40 de membri, de aceasta și avem o relație mai strânsă unii cu alții. Înainte de a fi creștin, această persoană era budistă. El aplică mai multe principii în biserică care nu sunt biblice, iar majoritatea creștinilor nu sunt de acord cu aceasta. Totuși, pastorul nu este destul de ferm ca să-l confrunte, pentru că el dă zeciuiala și pentru că sunt rude. Aceasta mă deranjează atât pe mine, cât și pe ceilalți din biserică. Așa că am început să merg la o altă biserică mai mare, unde nu există această problemă și unde se predică din plin Cuvântul lui Dumnezeu. Este păcat dacă am schimbat biserica din această cauză sau trebuie să vizitez ambele biserici? Am învățat multe principii bune pentru viața de creștin în noua biserică, pe care nu le-am învățat timp de 3 ani de cînd am mers la vechea biserică. Acum, potrivit cu călăuzirea Duhul Sfânt, noi trebuie să trăim așa ca să aducem roada Duhului în viețile noastre (Galateni 5:22). Până la urmă mă gîndesc să merg la biserica nouă ca să învăț mai multe despre Isus și apoi să trăiesc ca El în vechea biserică. Cu aceasta în gând voi putea să îl schimb pe acel om. Vă rog, sfătuiți-mă așa cum vă călăuzește Duhul. 

Domnul Isus a spus așa: 

Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai câştigat pe fratele tău. Dar, dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi inşi, pentru ca orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori. Dacă nu vrea să asculte de ei, spune-l bisericii; şi, dacă nu vrea să asculte nici de biserică, să fie pentru tine ca un păgân şi ca un vameş. (Matei 18:15-17) 

 

Trebuie să  discutați cu persoana despre care spuneți că dorește să știe totul despre toți și îi place să îi controleze pe ceilalți. Pregătiți-vă bine pentru discuția cu el și să-i dați dovezi clare și concrete prin care să vadă și să înțeleagă că manipulează. Pregătiți-vă să-i arătați și din Sfintele Scripturi ce anume nu face corect. Dacă va primi confruntarea, veți câștiga pe această persoană. Dacă, însă, nu va dori să primească, atunci va fi nevoie să mergeți la pastor și apoi să-l confruntați împreună cu pastorul și așa avem speranță că se va rezolva problema.  

Cât privește transferarea la altă biserică, dacă vă place mai tare acolo și credeți că primiți mai multă învățătură, aveți toată libertatea să vă transferați acolo. Doar să aveți grijă ca să fie cu adevărat învățătura sănătoasă. Mergeți mai întâi să discutați cu pastorul dumneavoastră și să vedeți ce vă va spune el cu privire la biserica cealaltă și învățătura care se predică acolo. Și să mai știți că dacă  vă transferați la altă biserică, trebuie să vă implicați deplin în slujirea bisericii și să le slujiți sfinților. Dumnezeu să vă ajute.