Cum să reacționezi la mesajele necuviincioase postate de creștini pe Facebook?

Întrebare:

Mulți tineri creștini, care au cont pe Facebook, de la biserica unde mergeam înainte să mă căsătoresc și tineri din biserica de unde fac parte acum le plac vedetele din lume ca Antonia, și unele fete postează poze cu decolteul la vedere. Este înțelept să comentez ceva când dau share la pozele acestea sau trebuie să vorbesc cu ei în particular?

Este trist că unii creștini se potrivesc veacului acestuia și în loc să le spună altora despre Domnul Isus au ajuns să răspândească lucruri necuviincioase pe care le-au văzut tot pe Facebook. Am abordat acest subiect și în mesajul meu “Creștinul și Facebook”, pe care îl puteți urmări mai jos:

Domnul Isus ne-a lăsat insctrucțiuni concrete cum să procedăm în astfel de situații când a zis:

Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du- te şi mustră- l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai cîştigat pe fratele tău. Dar, dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi inşi, pentruca orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori. Dacă nu vrea să asculte de ei, spune-l Bisericii; şi, dacă nu vrea să asculte nici de Biserică, să fie pentru tine ca un păgîn şi ca un vameş. Adevărat vă spun, că orice veţi lega pe pămînt, va fi legat în cer; şi orice veţi deslega pe pămînt, va fi deslegat în cer. (Matei 18:15-18)

Astfel, conform cuvintelor Domnului Isus, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să vorbești doar cu persoana care a postat un material necuviincios sau a făcut SHARE la acest material răspândindu-l la toți prietenii ei din această rețea. Facebook are și opțiunea să-i trimiți un mesaj personal celui care a postat sau a făcut SHARE. Chiar atunci când vezi materialul necuviincios postat scrie-i un mesaj personal fratelui sau sorei care au făcut aceasta și mustră între tine și acea persoană doar. Dacă te ascultă, ai câștigat pe fratele sau pe sora ta.

Uneori se poate întâmpla să fi accesat cineva contul de Facebook a fratelui sau sorei noastre și astfel postează orice vrea, ca și cum ar fi din numele celui căruia îi aparține contul. În așa caz, deținătorul contului de pe Facebook trebuie să preia contul înapoi, să schimbe parola, să anunțe administrația Facebook și să explice și prietenilor lui de pe Facebook că mesajele care au fost răspândite au fost spam făcut cu rele intenții de cei ce vor să-i strice bunul nume.

Dacă nu vezi nici o schimbare, posibil că persoana respectivă nu a accesat încă contul său. De aceea, telefonează și repetă mustrarea și prin telefon. Dacă nu ai telefonul, insistă să-l găsești și duminică, la serviciul divin, apropie-te și discută. Caută să contactezi persoana cât mai repede posibil ca să fie înlăturat acel conținut sau mesaj nepotrivit de pe Facebook.

Dacă nu te ascultă (cum fac unii care spun că nu văd nimic rău în aceasta, că așa fac toți și alte scuze de felul acesta), atunci va trebui să-i comunici și păstorului ca să se implice în rezolvarea acestei situații. Este bine pentru fiecare pastor să aibă un cont pe Facebook și în alte rețeli de socializare unde sunt și membrii bisericii pe care o păstorește, ca să fie la curent cu nevoile lor, iar când va fi nevoie să se poată implica repede. De altfel, rețelele de socializare sunt de un foarte mare folos în comunicarea cu biserica. Și noi, la Biserica Bunăvestirea din Chișinău avem un grup pe Facebook  și altul pe Odnoklassniki și acesta ne ajută să comunicăm foarte bine unii cu alții și cu oamenii care ne vizitează.

Dacă nici de pastor nu va dori să asculte, atunci va trebui să fie convocată adunarea bisericii la care să fie abordată întrebarea creștinului sau a creștinei care răspândesc mesaje sau imagini cu conținut necuviincios contrar credinței creștine.

În nici un caz nu rămâneți indiferent față de mesajele nepotrivite și necuviincioase plasate de creștini în rețelele de socializare. Proorocul Ezechiel a spus în această privință astfel:

Acum, fiul omului, te- am pus străjer peste casa lui Israel. Tu trebuie să asculţi Cuvîntul care iese din gura Mea, şi să- i înştiinţezi din partea Mea. Când zic celui rău:, Răule, vei muri negreşit! şi tu nu- i spui, ca să- l întorci de la calea lui cea rea, răul acela va muri în nelegiuirea lui, dar sângele lui îl voi cere din mâna ta.  Dar dacă vei înştiinţa pe cel rău, ca să se întoarcă dela calea lui, şi el nu se va întoarce, va muri în nelegiuirea lui, dar tu îţi vei mântui sufletul.(Ezechiel 33:7-9)

Adevărul acesta este repetat și în Epistola I a lui Pavel către Corinteni, când spune:

În adevăr, ce am eu să judec pe cei de afară? Nu este datoria voastră să judecaţi pe cei dinăuntru? (1 Corinteni 5:12)

Nu rămânea indiferent față de fratele sau sora ta care păcătuiește și nu fi un prilej de păcătuire pentru nimeni.