Instituția familiei se află într-un profund declin în mai multe state ale lumii. Statistici recente arată pentru America că 58 % din nașterile în rândurile categoriei sociale mijlocii, din punct de vedere al bunăstării economice, aparțin femeilor necăsătorite. Potrivit Wall Street Journal, adevăratul mister nu constă în nedumerirea ”De ce atât de mulți copii?”, ci ”De ce atât de puține căsătorii?”, în special printre femeile și bărbații cu o educație medie.
Acest fenomen presupune consecințe asupra copiilor care cresc astfel. Copiii născuți în familii stabile, căsătorite sunt mult mai predispuși să absolvească un liceu și să facă o facultate, să fie bine echipați aici pentru ca apoi să poată aplica cunoștințele. Astfel, ei contribuie la prosperarea unei economii bazate pe cunoaștere și, respectiv, au mai multe șanse de a se căsători și a întemeia propriile lor familii pe o bază stabilă.
Misterul economic este explicat prin 3 factori majori:
-
- Schimbarea semnificației căsătoriei în America;
- Salarii în scădere pentru bărbații fără o calificare înaltă;
- Costurile în scădere pentru a trăi singur, spre deosebire de traiul de familie;
Schimbarea semnificației căsătoriei și înțelegerea diferită a rolurilor în căsătorie a dus la dărâmarea armoniei și ordinii stabilite altădată care asigura o armonie. Astfel, soțul își cunoștea responsabilitatea de întreținător, iar soția responsabilitatea de a îngriji de casă și copii. În zilele de azi, femeile sunt determinate să lucreze mult mai mult. Acestea au copiat rolul bărbaților ceea ce a determinat schimbarea formulei ”Opușii se atrag” în ”Asemănările se atrag”, care nu lucrează la fel de bine, așa cum stabilesc partenerii unei căsătorii într-o competiție fiecare îndeplinind același rol.
Alianța Familiilor din România se întreabă ”Ce e de făcut? Tot mai multe publicații, chiar și cele pro-homosexuale, încep să comenteze asupra unei legături între declinul căsătoriei și creșterea numărului femeilor care trăiesc singure, au copii și se cufundă în sărăcie, ele și copiii lor.”