Natalia Conțulescu, profesoară de clasele primare în satul Dănceni, ne împărășește din secretul motivației ce o ține alături de elevi pe parcursul anilor.
Ce înseamnă pentru dvs. a fi profesor?
A fi profesor înseamnă a nu uita că ai fost cândva copil. Fiind elevă în clasele primare și, fiind îndragostită de prima mea învățătoare, am învățat să muncesc cu dragoste și să pun în toate lucrurile pe care le fac o fărâmă din sufletul meu – calitatea principală de care are nevoie un dascăl. Un profesor nu lucrează cu metal, lemn, materiale de construcție, strunguri… el lucrează cu suflete! Iată de ce, având în față 20 de sufletele, de minți, de perechi de ochi, toate îndreptate cu încredere spre mine, nu-mi pot permite să greșesc, căci timpul nu se întoarce înapoi, iar eu trebuie să-i învăț cum să gândească, cum să acționeze, cum să se descurce în viață… Deci, trebuie să treci diplomatic peste micile greșeli ale elevilor, să te bucuri cu ei împreună când au succese, sa-i încurajezi mereu, dându-le aripi spre viitor.
Profesorul trebuie să fie un model de personalitate pe care elevii să-l poată folosi în dezvoltarea lor interioară. Ma bucur când îi aud spunând “Vreau să fiu ca profesoara mea”.
Cât este de importantă slujba unui profesor?
Copilul îl compar cu o albină, care adună nectar pentru a face miere. Intru în clasă cu zâmbetul pe buze, îmi respect cuvântul, sânt exigentă, iubesc elevii, îi apăr, îi respect, îi ocrotesc, inspirindu-le încredere, sânt model în toate, acord o mare atenție parteneriatului cu parinții, împărtășesc interesele lor și ale elevilor.
Dacă îi demonstrez dragoste, răbdare, încurajare, prietenie, omenie, atunci elevul învață aceste calități, le aplică și, desigur, tinde spre cea mai mare menire a sa – să devină OM.
În contextul în care guvernarea apreciază foarte puțin munca unui profesor prin salariile acordate, care este motivația unui profesor care rămâne dedicat?
Motivația de bază care ne țină în școală, desigur, este dragostea enormă față de copii. Am îmblânzit atâtea suflete sfioase și i-am înălțat pe culmile cunoștințelor și n-am cerut măcar un sfanț.
Nivelul salarial al profesorului este atât de scăzut, încât a devenit o obișnuință. Entuziasmul mă ajută să depășesc problemele salariale și ocazia de a-mi folosi imaginația ca să-i stimulez din plin pe elevi.
Ce roade strânge un profesor? Care sunt rezultatele care-i aduc bucurie?
Dacă ai răspândit în jurul tău dragoste, bunătate, blândețe, respect, admiratie, sinceritate, puritate, cinste față de elevii tăi, vei culege aseleași roade peste ani.
Mă bucur când elevii vin la școală ca acasă, mă bucur că pot intra într-o clasă senină, liniștită în care respectul și dorința de a ne accepta unii pe ceilalți domină.
În ce mod doriți să se implice parinții în procesul de educație al copiilor?
Colaborarea dintre familie și școală este un factor esențial în procesul de educație al școlarilor. Numai împreună reușim să dăm societății un cetățean pregătit, gata să înfrunte toate problemele ce apar. Majoritatea părinților vor să se implice mai mult în educarea copiilor lor, dar mulți nu știu cum să procedeze. De aceea, intervin cu diferite lectorate cu parinții, cu activități practice pe ateliere de lucru și cu informații cât mai complete. După un șir de activități comune am observat la elevii mei schimbări în bine, atât din punct de vedere al performanțelor școlare, cât și implicarea lor activă în alte tipuri de activități.