Moldovenii și lucrarea Evangheliei în Spania

În zilele de 16-19 aprilie 2018 am avut privilegiul și bucuria să ne aflăm împreună cu soția în orașul Santander din Spania, la invitația fratelui nostru în credință, Vladimir Gori, care este și președintele Asociației Moldovenilor din Cantabria. Vladimir a venit în Spania cu 12 ani în urmă, după ce a absolvit în Moldova facultatea de Drept. Ajuns aici, a început să lucreze la construcții și, ca să echivaleze studiile din Moldova, a făcut din nou facultatea în Spania. După absolvire, a deschis un birou și activează în calitate de avocat, fiind în același timp și membrul biroului pentru imigranți în administrația locală.

În lipsa unei biserici baptiste în regiunea Cantabria, unde se află orașul Santander, Vladimir a inițiat împreună cu Carlos din Ecuador și mama acestuia, Teresa, un grup de studiu biblic, care, pe parcursul anilor, a crescut și a devenit prima biserică baptistă din regiunea Cantabria.

Populația Spaniei este de 46 milioane de locuitori și numărul baptiștilor este sub 11 mii. Ospitalitatea acestei națiuni și felul frumos de a-i trata pe străini i-a făcut pe mulți să-și caute aici serviciu. Imigranții din Maroco alcătuiesc cel mai mare grup și numărul lor în Spania este de 1.750.000, după care urmează românii cu 1.150.000. Imigranții moldoveni sunt în număr de 35-40 de mii, dintre care 4.800 locuiesc în Cantrabia, unde s-au recomandat ca și oameni serioși, întreprinzători și respectați de localnici. Majoritatea spaniolilor sunt catolici, dar numărul celor care practică credința este destul de mic. În bisericile tuturor confesiunilor din țară imigranții alcătuiesc 70% din numărul celor care vin la serviciile divine. În biserica din Santender se adună imigranți din Moldova, România, Republica Dominicană, Ecuador, Peru, Columbia, Honduras, Cuba, Brazilia, Ucraina și, bineînțeles, spanioli. Am fost suprins să văd că serviciile divine se desfășoară în limba spaniolă, chiar dacă cel mai mare număr îl alcătuiesc moldovenii și aceasta pentru că cei care au plantat această biserică au avut viziune să cuprindă toate națiunile cu Evanghelia.

În prima jumătate a zilei am studiat cu liderii din biserică cursul “Cum să zidești o familie trainică” și am făcut cu ei pregătire ca să-l poată apoi preda altora.

Am reușit să studiem din curs primele trei lecții care vorbesc despre planul lui Dumnezeu pentru căsătorie și rolurile bărbatului și al soției.

În poza care urmează este pastorul Carlos și mama lui, Teresa, în casa cărora a fost începută plantarea bisericii. Alături de ei este Rut, lidera lucrării cu femeile din regiunea Cantabria, care în timpul cel mai apropiat urmează să aibă o întâlnire cu aproximativ 2000 de femei și dorește să le prezinte și să înceapă cu ele studierea cursului “Cum să-ți zidești o familie trainică?”.

În fiecare seară am studiat cursul “Cum poți ști dacă Dumnezeu este Tatăl tău” cu bărbații și femeile din biserică care nu puteau să participe în timpul zilei.

A venit și Anjelica, soția pastorului altei biserici și ea dorește să înceapă acest studiu la ei, iar biserica baptistă va continua să studieze acest curs la întâlnirile săptămânale.

Am fost plăcut suprinși când am aflat că aproape toți moldovenii din această biserică sunt din raionul Hâncești, din care suntem și noi. Astfel, au venit oameni din Crasnoarmeisc, Tălăiești, Hâncești și Caracui.

Gabriel a studiat la Institutul de Studiu Biblic încă atunci când locuia în Giurgiu, România și ne-am bucurat să vedem la el Biblia Internațională de Studiu Inductiv plină cu notițe. El este căpitanul unui vas maritim și, la invitația lui, a venit la studiu și șeful lui de la serviciu. Să ne rugăm pentru mântuirea lui.

Fratele Vladimir Gori și-a exprimat bucuria și aprecierea pentru cursul biblic pe care l-am predat aici și vede în el o binecuvântare pentru biserică și pentru Spania întreagă, dorind să meargă în alte biserici să conducă seminare la care să predea aceleași cursuri. Să ne rugăm pentru lucrarea care se face și pentru proiectele făcute.

Din Santander am venit în Paris, unde urmează să predăm un seminar de studiu biblic despre care vom scrie mai târziu. Vă mulțumim că ne susțineți în rugăciuni.