Moldova fără oameni

Acesta este titlu de mai multe zile ale unui post de televiziune care ne arată situația tragică prin care trecem ca și națiune. Republica Moldova cu pași rapizi devine o țară fără locuitori.

Îmi aduc aici aminte de ceea ce a spus o dată academicianul Gheorghe Paladi pentru Ziarul Liber că s-ar putea să dispărem ca și popor peste 50 de ani. Chiar dacă azi nu ne vine a crede, dar în fiecare săptămână mai dispare câte un sat de pe harta Moldovei. În asemenea ritm nu e de mirare că prognozele savantului se vor adeveri. Și de ce să nu îl credem dacă Republica Moldova se confruntă şi cu o scădere bruscă a natalităţii? În anul 1970 la o mie de persoane aveam 21 de naşteri, pe cînd în prezent, în unele raioane ale republicii, avem doar opt naşteri. Anual, au loc circa 37 mii de naşteri şi circa 40 mii de decese. Observăm o creştere a mortalităţii într-un ritm pe care nu îl mai putem opri.

Pe lângă faptul că mortalitatea atinge cote alarmante, îngrijorător este fenomenul migrației. Astăzi fiind la o ședintă în cadrul primăriei Lăpușna, unde am discutat mai multe probleme sociale, toți cei prezenți la masa rotundă au declarat că migrația reprezintă un element distructiv pentru țara noastră. Cu toții știm că populația activă a țării lucrează peste hotarele Republicii Moldova și prea puțini mai doresc să se întoarcă acasă. Ba mai mult, aceștia după scurt timp își iau cu ei familia întreagă. În acest ritm nu e de mirare că asistăm la o dispariție lentă a țării noastre. Din nefericire nu prea aud de la guvernanții noștri să aibă politici clare de stopare a migrației și de a încuraja tinerii să rămână în țara lor. De fapt, poate prin politicile și așa zisele reforme adoptate dar și prin comportamentul unor demnitari, oameni nu mai cred că cineva poate să contribuie la dezvoltarea țării și tocmai din această cauză pleacă de la baștina lor. Această mentalitate migraționistă este implimentată și tinerii generații care abia așteaptă să plece din țară.

Acum trăim exact ce spune Sfânta Scriptură în cartea Leviticul că ”din cauza fărădelegilor… pământul va vărsa din gura lui pe locuitorii lui”. Nu știu câți cred în ceea ce spune Biblia, dar tocmai acest lucru se întâmplă în zilele noastre. Dumnezeu spune aceste avertizări în contextul imoralității națiunii Israel. Acest lucru se întâmplă și la noi cu aceeași exactitate.

Chiar dacă e greu, eu cred în regenerarea spirituală a țării noastre iar o dată cu ea, cred cu tărie că țara noastră poate avea o altă față, inclusiv și la capitolul natalitate. Dumnezeu poate și vrea să Își întoarcă fața spre națiunea noastră. Întrebarea se pune dacă și noi dorim acest lucru?