Este îngăduit unui creștin să dea mită?

Întrebare:

Doresc să aflu părerea Dvs, și nu numai, despre o problemă foarte actuală cu care ne confruntăm cu toții, inclusiv creștinii. Aceasta este flagelul corupției, răspândit adânc în toate domeniile de preocupare ale vieții. De această dată m-aș limita doar la relație dintre doctori și pacienți. E ușor să spui că nu ai voie să dai mită dacă ești creștin și ești sănătos, dar atunci când ajungi pe mâna doctorului care tocmai trebuie să te opereze la inimă sau creier, atunci când urmează să nască soția ta și are complicații, și știi din surse sigure că trebuie să “cotizezi” pentru că altfel nu ești tratat, cum trebuie, care variantă să alegi? Nu dai șpagă și riști o nenorocire, sau te împrumuți și dai mită, dar încalci legea? Creștinul trebuie să respecte legea. Dvs. cum ați proceda?

Anterior am scris articolul Ce este mita? în care am prezentat că aceasta, conform Bibliei, este un dar care se dă cu scopul de a suci dreptatea sau hotărârile drepte ale oamenilor care sunt responsabili de ele.

Salvează viața

Când este cineva luat prizonier de către pirați sau teroriști, nici prin cap nu ne trece că am putea să nu dăm răscumpărarea sub pretext că este nedreptate sau mită. Am cunoscut un tânăr a cărui unchi a fost răpit de teroriști și cereau o sumă foarte mare de bani să fie adusă în 24 de ore ca să-i cruțe viața unchiului. Tânărul a făcut eforturi foarte mari și a găsit banii ceruți, mai mult, a mers în tabăra teroriștilor ca să dea acei bani și să-și salveze unchiul de la moarte. Tot așa este și atunci când viața celor apropiați sau a ta ține de intervenția doctorului. Trebuie să salvezi viața, iar medicul care lucrează cu nedreptate, își va purta osânda. În acest sens am prezentat un caz în articolul Ce este mita? Să nu dai bani pentru a suci hotărârile drepte și pentru a face rău, dar să dai tot ce ai pentru a salva viețile oamenilor.

Încă două versete din Scripturi

În acest context, aș vrea să citez încă două versete din Biblie:

Darurile unui om îi fac loc şi-i deschid intrarea înaintea celor mari. (Proverbe 18:16)

Un dar făcut în taină potoleşte mânia, şi o mită dată pe ascuns potoleşte cea mai puternică mânie. (Proverbe 21:14)

Se pare că potrivit acestor versete suntem încurajați să facem daruri dacă acestea ne deschid întrarea înaintea celor mari și dacă potolesc mânia cuiva.

Cum voi proceda eu?

Autorul mesajului mă întreabă cum aș proceda eu dacă ar fi în pericol viața unui drag mie și medicul mi-ar cere mită pentru ai face operație sau ai aplica oricare tratament. Sunt fericit să spun că nu mi s-a întâmplat așa nici odată și medicii la care am ajuns în caz de nevoie pentru mine și pentru cei dragi, s-au purtat foarte bine cu noi și eu cu multă bucurie am căutat totdeauna să-mi exprim recunoștința cum mi-a stat în puteri. Dar, dacă ar fi un caz când medicul îmi cere bani ca să aplice tratamentul, voi plăti dacă voi avea banii, dacă nu voi avea, voi face tot efortul să găsesc de unde să-i împrumut și voi plăti numai să salvez viața și sănătatea celor dragi?

Dar cum ar proceda cititorul? Dacă crezi altfel, de ce crezi așa?