Meritați mult mai mult, iubiți învățători!

 Ziua de 5 octombrie este declarată drept Ziua Internațională a celor care activează în sistemul educațional. În această zi în mai multe țări ale lumii oamenii vin cu apreciere pentru cadrele didactice. Această sărbătoare diferă de la un stat la altul și de la o cultură la alta. În Republica Moldova ea se sărbătorește din 1994 pe data de 5 octombrie, deși are rădăcini mai vechi încă din perioada sovietică care datează chiar cu anul 1965.

Este foarte bine că omenirea se gândește la cei care pun pe picioare generații întregi. În mâinele lor stă viitorul fiecărei națiuni, de aceea îmi exprim și eu toată gratitudinea și recunoștința față de primii mei învățători care cu atâta răbdare m-au învățat alfabetul, apoi cu și o mai mare răbdare m-au învățat să citesc și să scriu. Nu pot să o uit niciodată pe doamna Vera Rusu, învățătoare în școala primară din comuna Lăpușna care emana multă responsabilitate, autoritate și grijă față de fiecare elev care trecea prin mâna ei. Îi mulțumesc enorm că a iubit mult munca de dascăl și că și-a jertifit viața, învățând generații întregi de copii să citească și să scrie corect. De multe ori nu prea acordăm mare importanță acestui fapt, dar dacă putem citi și scrie se datorează celor care la începutul anilor 1990 au îndurat frig și chiar foame ca mulți din noi să nu rămână analfabeți.

Școala a fost și trebuie să rămână tărâmul de unde ies generatoare de idei și reforme. De felul cum își fac datoria profesorii depinde și viitorul unei țări pe termen lung. Eu cred că în țara noastră avem învățători dedicați slujbei, dar din motive economice sunt nevoiți să își îndrepte o mare parte din timpul lor altor activități pentru a-și putea întreține familiile lor. De aceea consider că statul trebuie să facă din această profesie o prioritate națională, în caz contrar situația care este în prezent se va prelungi mult timp, când școli întregi rămân fără învățători.

Vreau ca statul să creeze așa condiții ca profesorii să devină acea autoritate care o aveau pe vremuri, nu ca în prezent când orice elev își permite glume din cele mai urâte, ba încă le mai postează și pe diferite rețele de socializare. Mai vreau ca statul să creeze așa condiții încât profesorul să devină prietenul copiilor. Îmi aduc aminte că și în Sfânta Scriptură, care, apropo, multe secole a fost singura carte din care s-a învățat a citi și a scrie, cel mai mare Învățător care a existat vreodată, Isus Hristos, a avut o atitudine prietenească cu cei pe care îi învăța. Însă când a fost cazul a mustrat, dar la fel cu dragoste ca acei mustrați să dorească să se îndrepte. Și el ca și Învățător punea preț pe fiecare ucenic în parte. Cred că, și profesorii zilelor noastre ar trebuie să Îl aibă ca și model pe Isus Hristos, pentru că așa vor avea un mare impact în viețile celor pe care îi învață.

Apoi, drag cititor, sunt sigur că dacă poți citi azi este și datorită acelui dascăl de la țară, care a petrecut timp cu tine. El nu ți-a dat bani, mașină sau loc de casă. El ți-a dat mult mai mult. Iar faptul că poți acum citi, scrie și număra i se datorează și lui, învățătorului. Nu știu dacă cineva din foștii elevi îl vor suna, dar chiar dacă nu o vor face, sună-l tu și exprimă-ți mulțumirea pentru investiția făcută în tine. Poate așa le vom arată că ei merită mult mai mult.

 

Radu Blendarencu