Măsurile de securitate de la BAC – foaie de turnesol pentru sistemul educațional.

Începând cu 3 iunie, Ministerul Educației dă startul examenelor de bacalaureat. Pînă la acest moment au fost amenajate 103 centre de BAC în toată țara. Subiectul discutat cu scântei acum îl constituie măsurile de securitate luate de Minister în prevenirea și combaterea copiatului la examene. Schimbarea de locație, trecerea obligatorie a elevilor prin detectorul de metale, supravegherea video pe toată durata examenului- sunt doar cîteva măsuri ale Ministerului în lupta cu copiatul și mita.

Unii susțin politicile promovate de Minister, alții le critică. Pe mine, însă, mă interesează rezultatul final și anume care va fi nivelul de promovabilitate a bacalaureatului.

Măsurile impuse de autoritarea centrală ne vor oferi niște informații, fără precedent, a stării sistemului educațional din țara noastră. Amintesc că în 2011, în România, numărul celor „picați” la BAC a fost amețitor: aproape 56% dintre candidaţi iar în 2012 rezultatele au fost încă mai proaste. Și asta după ce româniii au instalat camere în sălile de examen şi au fost mai duri la evaluare.

Sunt curios să știu dacă Ministerul Educației are sau nu la dispoziție instrumente de evaluare a rezultatelor BAC-ului pentru a putea face o analiză calitativă post-BAC, care să stea mai apoi la baza reformelor sistemului educațional din țara noastră.

Pînă atunci le doresc succese tuturor absolvenților de licee și le urez să obțină note maxime la examene.