Marturisirea strâmbă | Editorial Radu Blendarencu

A noua poruncă din cele zece ne spune clar să nu mărturisim strâmb împotriva aproapelui nostru. Din nefericire mărturia mincinoasă este o armă murdară folosită de oamenii de nimic. Chiar dacă sună dur, dar numai oamenii de nimic recurg la mărturii mincinoase împotriva aproapelui lor. Cei care mărturisesc strâmb, fac o afirmare sau susținere falsă, mincinoasă, neadevarată sau pe scurt mint cu nerușinare.

Deși mulți cred că a mărturisi strâmb nu este ceva prea grav, Dumnezeu dimpotrivă include interzicerea de afirmații neadevărate în cele zece porunci date întregii omeniri. Cei care mărturisesc strâmb trebuie să cunoască că un singur martor nu va fi deajuns împotriva unui om ca să adeverească vreo nelegiuire sau vreun păcat oarecare, un fapt nu va putea fi întemeiat decât pe mărturia a doi sau trei martori. Și de ce totuși oamenii mărturisesc strâmb? Poate doresc să câștige ceva, sau poate le este frică, sau poate doresc să creeze o imagine falsă în fața altora despre ei?

Oricare nu ar fi motivul, trebuie să știm că dorința firii păcătoase este de a se da altul și de a-i impresiona pe cei din jur. Dar știm că fățărnicia este un lucru pedepsit de Dumnezeu. Doar omul care umblă în adevăr și spune adevărul din inimă “va locui pe muntele Său cel Sfânt”.

Biblia spune clar că cel care mărturisește strâmb nu va rămâne nepedepsit și cel ce spune minciuni nu va scăpa. Oare cei care recurg la astfel de tehnici doar pentru a ieși ei bine, nu doresc să ia aminte la aceste adevăruri fundamentale scrise chiar de Dumnezeu. Iar Cuvântul lui Dumnezeu este adevărat și tot ce spune El se înfăptuiește în totalitate. Unul din proverbele biblice ne învață să nu răspândim zvonuri neadevărate, iar cel ce va face astfel de lucruri va pieri mai devreme sau mai târziu. Pentru că Dumnezeu urăște pe martorul mincinos, care spune minciuni și pe cel ce stârnește certuri între frați.

Dacă aceste lucruri sunt detestate de Dumnezeu, de ce unii oameni recurg la ele doar pentru a se răzbuna, sau pentru a-și acoperi unele frustrări sau invidie din viața lor?
Trebuie să știm că mărturisirile strâmbe și mincinoase vor afecta dureros relațiile dintre oameni. Biblie ne spune să ne lăsăm de minciună și să ne spunem doar adevărul unul altuia.

Dacă treci prin situații când cineva a mărturisit strâmb împotriva ta, vreau să știi că și împăratul David a trecut prin astfel de situații dificile. David a cerut ajutor de la Dumnezeu ca să-i scape sufletul de buzele mincinoase și de limbile înșelătoare. Dumnezeu va interveni și va face dreptate, pentru că este în caracterul Lui drept și sfânt ca să intervină la vremea potrivită.

Mărturii strâmbe au fost aduse și împotriva Domnului Isus când preoții cei mai de seamă, bătrânii și tot Soborul căutau mărturii mincinoase împotriva Domnului Isus. Dacă te uiți în Sfânta Scriptură vei vedea că toți care au mărturisit strâmb au sfârșit-o rău de tot. Oare nu vrei să înveți din exemplu lui Adam și Eva care au mărturisit strâmb, Cain fiul lor, la fel a mărturisit strâmb. Dacă mergem mai departe în biserica primară, cuplul Anania și Safira au mărturisit strâmb și drept consecință au fost nimiciți.

Să învățăm de pe paginile Sfintelor Scripturi cum să fim oameni sinceri, oameni care iubim adevărul și stăm în adevăr. Iar dacă undeva am mărturisit strâmb repede să alergăm să ne cerem iertare și să ne lepădăm de acest păcat odată pentru totdeauna.