Marșul Familiilor sau din nou instigare la ură religioasă?

Cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, mai mulţi preoţi şi enoriaşi ai Bisericii Ortodoxe au participat sâmbătă, 14 mai, la un marş al tăcerii pentru susţinerea familiei tradiţionale. Conform organizatorilor, oamenii s-au adunat pentru a susţine familia formată dintr-un bărbat şi o femeie şi pentru a susţine familiile cu mulţi copii.

Biserica Ortodoxa Marșul Familiei

M-am bucurat pentru această inițiativă și aș fi rămas doar cu bucurie și apreciere dacă nu se întâmplau acolo câteva lucruri incompatibile cu învățătura lui Hristos.

Instigare la ură religioasă

Participanții la manifestare au insistat să folosească și această manifestare pentru instigare la ură religioasă, căci s-a transmis mesajul că “familia tradiţională creştin-ortodoxă din Moldova îşi pierde din semnificaţie, inclusiv pentru că s-au format foarte multe secte religioase”. Lăsăm la o parte faptul că se afirmă așa, de parcă în afara confesiunii Biserica Ortodoxă nu ar exista familii, căci aceasta este o absurditate. Ce au a face, însă, celelalte confesiuni, numite secte de unii clerici ai Bisericii Ortodoxe, cu problemele familiilor din Moldova? Oare familiile lor nu sunt tot familii tradiționale alcătuite dintre un bărbat și o femeie? Și apoi, să fim sinceri, nu cunosc dacă există astfel de statistici, dar aș fi curios să vedem care este rata divorțului în cadrul celor care s-au declarat creștini ortodocși la recensământ și ce cifre înregistrează această rată în rândul celorlalte confesiuni? Chiar și la Martorii lui Iehova sau Mormoni care mărturisesc o credință potrivnică Sfintelor Scripturi, dacă veți merge să cercetați, o să găsiți o rată a divorțului mult mai mică decât la confesiunea majoritară din țara noastră. De ce așa? Nu vreau să o ia în nume de rău rudele, prietenii și cunoscuții mei ortodocși, mai ales cei care au familii bune și fericite. Nu la ei mă refer, ci la cei mulți care se declară ortodocși și trăiesc în adulter, în concubinaj, au divorțat, chiar de mai multe ori, sau sunt plecați din familiile lor de ani buni și nu le pasă de partener și de copii. După acestea, totuși, ei se consideră că sunt creștini ortodocși și că urmează adevărata învățătură a lui Hristos. Cum rămâne cu ei?

Lipsa de aplicare a disciplinei bisericești

Parcă văd cum cineva din clerici va veni să spună că aceea nu sunt ortodocși, căci ei s-au dezis de învățătură. De ce atunci nu li se aplică disciplina bisericească când calcă în picioare învățătura lui Hristos și valorile familiei tradiționale? De ce preotul Alexei Gheorghelaș de la parohia ortodoxă din satul Frasin, Dondușeni, este atât de aprig criticat pentru faptul că a aplicat disciplină bisericească celor care nu au practicat credința ortodoxă și a refuzat să-i înmormânteze? Este evident că creștinii din sat nu înțeleg și nu acceptă această disciplină, nici ierarhii mai mari nu o privesc bine, căci episcopul de Edineț și Briceni a dat de înțeles că dacă un om este botezat trebuie înmormântat. Preotul Gheorghelaș a mai spus: “Eu nu puteam să spun la prohod: «Odihneşte, Doamne, sufletul adormitului robului tău, pentru că eu îl mint pe Dumnezeu, eu Îl hulesc”. Acum, întrebare pentru cei care învinuiesc sectele de subminare a familiei tradiționale: De câte ori ați văzut să fie aplicată disciplina bisericească persoanelor care se declară ortodoxe și care își părăsesc familiile sau divorțează, sau își abandonează rolurile pe care le au în căsătorie? Ce ar fi fost în acele familii dacă li se aplica disciplina? Iar dacă vreți să știți de ce în alte confesiuni rata divorțului este scăzută, unul din motive este că se aplică imediat disciplina bisericească lăsată de Hristos în Noul Testament. Cel mai important motiv, însă, este că se studiază învățățura biblică despre familie. În cadrul Bisericii Baptiste nu ținem în secret nimic, ci facem învățătura noastră public. Oricine poate veni la grupele de studiu biblic pentru familii, iar dacă nu aveți posibilitate, vă recomandăm cursurile:

  • Căsătorie fără regrete
  • Într-o zi mă voi căsători
  • Sexualitatea din perspectiva Bibliei
  • Cum să-ți zidești o familie trainică

Vă recomand și cărțile despre familie scrise de autorul acestui articol:

Din ce confesiune făceau parte deputații care au votat legea pentru asigurarea egalității?

Este foarte bine cunoscut faptul că majoritatea deputaților care au votat legea pentru asigurarea egalității se declară creștini ortodocși. Cui din ei i-a fost aplicată imediat după votare disciplina bisericească? Noi am văzut altceva. Când a venit Paștele următor, unii din ei au pus la dispoziția delegației ortodoxe un avion ca să poată aduce focul haric din Ierusalim. Alții au fost primii care au venit să-și aprindă lumânarea de la cea a mitropolitului și apoi au mers să dea “lumină ortodoxă” în popor. Nu era atunci prilejul să le fie amintite faptele și să fi fost puși la disciplină bisericească? Sau atunci aceasta era incomod politic, pe când acum se poate exploata acest subiect pentru a începe campanie electorală și pentru instigare la ură religioasă? Nu este creștinește să faci așa. Creștinii drept slăvitori (căci aceasta este semnificația cuvântului “ortodox”) nu procedează astfel.

Organizația homosexualilor din Moldova încearcă să redefinească termenul de familie tradițională și pe agenda pride-ului lor au inclus acțiuni care dau la iveală această tactică care, de altfel, comunitatea lor deja o aplică pe larg în lumea întreagă. Oare și clericii Biseriicii Ortodoxe încearcă să definească ca și familie tradițională doar pe cele care fac parte din confesiunea lor? Să avem frică de Dumnezeu și să rămânem la definția lăsată de El pe paginile Sfintelor Scripturi, așa cum este scris:

De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa şi se vor face un singur trup. (Geneza 2:24)