Mark Oselski: „Noi, artiștii, avem nevoie de organizatori locali, care ştiu să facă posibil un eveniment”

Buna desfășurare a unui concert sau altui eveniment cultural creștin depinde foarte mult de calitatea organizării acestuia. De această părere este Mark Oselski, liderul trupei Not an Idol. El consideră că comunitatea creștină din Republica Moldova duce o mare lipsă de profesioniști în domeniul organizării evenimentelor artistice creștine. Vă invit să citiți interviul de mai jos, în care Mark dezvoltă acest punct de vedere.

Vitalie Marian: Mark, cum apreciați nivelul de organizare a evenimentelor creștine muzicale în Republica Moldova și România în ultimii ani?

Mark Oselski: În ultima perioadă m-am gândit mai mult la ceea ce înseamnă organizarea evenimentelor creștine muzicale. Cred că această latură a progresat enorm în ultimii 4-5 ani, însă este loc de mai bine! Mulți cred că a organiza o conferință sau un concert este responsabilitatea pastorului. Greșit. Eu cred că poate fi o inițiativă a pastorului, însă forța executivă, de preferat, să fie încredințată altcuiva. Probabil, a venit timpul să realizăm că avem nevoie de astfel de oameni specializați, instruiți, dedicați şi profesioniști! Există trupe muzicale, teatrale, tot felul de chestii interesante de organizat şi de cealaltă parte există un public care ar avea nevoie, ar gusta şi s-ar hrăni spiritual din astfel de activități, însă veriga ce leagă artistul cu publicul e slabă sau lipsește de multe ori. Noi, artiștii, avem nevoie de aceşti organizatori locali sau echipe de organizare care ştiu să facă posibil un eveniment.

Vitalie Marian: Ce calități ar trebui să posede un potențial organizator de evenimente artistice creștine?

Mark Oselski: Este nevoie de oameni şi echipe care lucrează sistematic, care capătă experiență şi progresează de fiecare dată! Este nevoie de un progres constant, conștient şi intenționat. După părerea mea, calitățile unui organizator ar trebui să fie următoarele:

1. Cel care înțelege scopul spiritual al unei lucrări.

2. Cel ce reprezintă o autoritate pentru alții, având o mărturie bună.

3. Cel ce poate suporta presiuni şi să țină piept dificultăților.

4. Capabil să ajungă acolo unde-şi propune.

5. Să fie gata să-şi asume o doză de risc.

6. Creativ, gata să găsească  idei si modalități în situații limită.

7. Respectuos.

8. Cel ce duce la bun sfârșit tot ce începe.

9. Să fie ascultător autorităților spirituale locale.

10. Pragmatic.

11. Om cu capacitatea de a aduna în jurul său alți oameni, implementând ideile dorite.

Vitalie Marian: Recent, trupa Not an Idol a împlinit 5 ani de la fondare. Ați concertat mult atât în Republica Moldova, cât și în România. Ați colaborat cu diverși organizatori și trupe muzicale creștine. Ați putea remarca pe câțiva dintre ei? 

Mark Oselski: Vreau să apreciez toți organizatorii cu care am lucrat vreodată şi să remarc câțiva din ei. Florin Demean – organizator Revival. Bravo! Lucian Oniga şi echipa – Peniel Romania, 20 de ani +, titanii!!! Evghenii Sologubenco si echipa CEC Chișinău – worship conference 2016. Laviniu Gabor şi echipa – Miscarea decenu.eu – profesioniști. Adi Tămaş şi echipa – Believe 2015, eveniment ce a marcat Romania pentru următorii 20 ani! Viktor Lazslo – Ez az a nap, no comment :))) Echipa BBSO – cele mai mari evenimente muzicale din Romania, bravo!!! Beniamin Husarciuc – Upgrade Suceava, urmează ceva super curios! Florin Milici, David Reguş – cei ce muncesc din greu la Suceava şi reușesc lucruri frumoase! Speranța şi prietenii – cei ce îşi cunosc auditoriu şi ani de zile găsesc posibilitatea de a sluji oamenilor! Respect. Biserica Casa Tâmplarului – Conferința Torrent, probabil cel mai modern eveniment creștin anual! Echipa Sanctus Pro Deo – meserie! Doina Bejenaru – a depășit toate așteptările în organizare SPD la Chișinău. Cred că mai sunt şi alții care ar trebui să fie menționați, sunteți cei din umbră, dar extrem de importanţi!

Aş vrea să încurajez pe ceilalți ce simt chemarea de a fi un promotor în orașul lor. Mai puțin contează contextul, starea sau nivelul în care te afli acum. Contează mai mult ceea ce poți face tu pentru Dumnezeu şi pentru oameni! Filipeni 2:13: „Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi, şi vă dă, după plăcerea Lui, şi voinţa şi înfăptuirea.”

Vitalie Marian: Mulțumesc!