Marcu 16:15 valabil și pe Facebook!

 ”Duceți-vă în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la orice făptură.”(Marcu 16:15)

 

Deși în Marcu 16:15 este scris  ”duceți-vă” , asta nu înseamnă că pentru a spune Evanghelia e nevoie neapărat să pleci undeva.Poți să spui Evanghelia și stînd acasă  în fața calculatorului cîteva ore pe zi prin intermediul rețelelor de socializare( luăm  ca exemplu în acest articol rețeaua Facebook )pentru că statisticile arată că majoritatea oamenilor își petrec timpul lor în fața calculatoarelor decît în stradă.Pe aceste rețele de socializare, în cazul dat Facebook, ei sunt atrași de diverse oferte, reclame, postări nesănătoase cu care ei se hrănesc zi de zi.

 

Rețeaua de socializare Facebook are un impact enorm asupra întregii omeniri în toate mediile de activitate. Iată cîteva statistici  despre utilizarea rețelei de socializare Facebook.

În 2009,  Faceboook avea 150 milioane de utilizatori cu mai mult de 200 de milioane care vizitează Facebook lunar.Acest lucru însemna că  1 persoană din 5  din întreaga lume care sunt pe internet vizitează pagina Facebook. În 2010, Facebook avea deja mai mult de 350 de milioane de utilizatori înregistrați iar în septembrie 2011, Facebook a adunat mai mult de 750 milioane de utilizatori, 50 % dintre care folosesc rețeaua în fiecare zi.Oamenii  petrec aproximativ 700 bilioane de minute pe luna în rețeaua Facebook.

Pe 18 iunie 2013, Facebook a anunțat că compania are un milion de agenți publicitate activi-companii sau organizații care au postat publicitate pe rețeaua de socializare cel puțin odata în 28 de zile.

 Să nu uităm și de versiunea mobilă a rețelei Facebook unde sunt mai mult de 250 de milioane oameni care accesează Facebook pe un dispozitiv mobil.

Ceea ce demonstrează statisticile de mai sus este faptul că cel mai mare număr de oameni își petrec timpul pe Facebook în loc să trăiască o viață reală într-o lume vie.

În Republica Moldova, oficial sunt 300 000 utilizatori Facebook,  ceea ce constituie 7 % din întreaga populație, dintre care 200 000 au vîrsta cuprinsă între 18-35 de ani.În mediu, moldovenii petrec 15 ore pe săptămînă pe internet indiferent dacă folosesc Facebook sau altă rețea de socializare.

Cine s-a gîndit vreodată că vom ajunge la așa perioadă în care oamenii să prefere mai mult compania unor fotografii în loc de oameni reali la o conversație directă?. Cine s-a gîndit că în loc să facem schimb de opinii în comunicare pe viu,  vom prefera să dăm like-uri pentru a arăta punctul nostru de vedere?

Rețeaua de socializare Facebook a atras un număr de utilizatori incredibil de mare care își petrec  majoritatea timpului lor în fața calculatoarele ceea ce îi expun și la un mod nesănatos de viață atît fizic cît și spititual.Dar dacă oamenii petrec așa de mult timp în fața calculatoarelor înseamnă că este mică probabilitatea ca acești oameni să fi auzit Evanghelia.Înseamnă că ar trebui noi, creștinii să folosim această rețea de socializare ca instrument în vestirea Evangheliei și credeți-mă că dacă știi cum să te folosești corect și eficient de Facebook atunci succesul   vestirii Cuvîntului este garantat.

Ca și creștin, poți contribui la vestirea Evangheliei și la hrănirea spirituală a celor care sunt pe Facebook prin diferite moduri.Mai jos voi expune cîteva sfaturi utile și exemple cum poți face acest lucru.

Profilul tău de Facebook este fața ta  și dacă vrei să vezi cum trăiește un om, uită-te la profilul lui pe Facebook.

De aceea, primul pas pe care te încurajez să-l faci este să-ți examinezi cu atenție profilul și să urmărești dacă în profilul tău sunt destule informații utile pentru cei care te privesc, cum ar fi : informație generală despre tine ( cine ești tu, o mică descriere a activității pe care o ai și care sunt viziunile tale) și ar fi util pentru cei care-ți vizitează pagina să scrii și emailul tău ca oamenii să-ți scrie dacă au vreo întrebare în privința postărilor tale sau altceva.

Al doilea pas, crează-ți un plan și o disciplină, stabilind cît timp vei petrece pe Facebook pe zi.

Al treilea pas, abonează-te la pagini creștine sau alătură-te grupurilor creștine existente pe Facebook sau chiar diferite site-uri creștine ca Moldova Creștină, unde poți găsi știri din lumea creștină, predici, răspunsuri din Biblie la diferite tipuri de întrebări pentru toate categoriile de vîrstă.

Un creștin ca să fie relevant trebuie să fie la curent cu ce se întîmplă în țară, de aceea al patrulea pas este să urmărești anunțurile, știrile, evenimentele care se întîmplă în țară și să-ți expui părerea cu privire la ele prin comentarii( stabilește-ți reguli comentarii și nu face atac la persoane).

Al cincilea pas este să faci anunțuri diferite dacă se organizează ceva activități  dar și să recomanzi articole utile,  relevante/un verset din Biblie cu o explicație simplă  pentru prietenii de pe Facebook.Atunci cînd faci anunțuri sau postezi/recomanzi articole e  de dorit ca să scrii o mică descriere la ele sau părerea proprie de ce crezi că articolul e interesant într-un fel sau altul.

Al șaselea pas ar fi să inviți prieteni noi și să-i faci cunoscuți cu Evanghelia.Tot aici intră și împlinirea nevoilor celor de pe Facebook, cum  ar fi raspunsurile la mesaje și încurajările.

Acestea sunt doar cîteva idei despre cum ai putea vesti Evanghelia prin intermediul rețelei de socializare Facebook și nu are importanță ordinea în care efectuezi acești pași, ci important e să-i faci pentru ca oamenii care stau în fața calculatorului să primească hrana necesară și să audă Cuvîntul. Și încă ceva dacă eu am scris aici doar șase pași pe care puteți să-i urmați, asta nu înseamnă că sunt numai aceste posibilități de a vesti Evanghelia, ele sunt mult mai multe și v-aș îndemna să le folosiți pe cele care Dumnezeu vă pune pe inimă să le folosiți.

Dumnezeu să vă ajute ca să folosiți Facebook-ul ca un instrument în vestirea Evangheliei și nu ca un timp irosit în zadar!