Mămăliga nu este doar pentru cei săraci!

Încă de cînd eram mică îmi amintesc mămăliguţa caldă răsturnată pe masa bunicii mele şi tăiată în multe felii cu o aţă. Aşa de gustoasă era că nu mai rămînea nici o bucăţică. Astăzi, foarte puţini dintre noi ştim că, de fapt, mămăliga este un remediu natural în tratarea diverselor afecţiuni ale organismului, fapt ce ne-ar face să o consumăm mai des.

Nu ştiu de ce mămăliga este considerată mîncarea săracilor, doar pentru faptul că este săracă în calorii? Da, e adevărat că este mai puţin calorică decît o felie de pîine, dar mămăliga conţine o mulţime de substanţe importante pentru sănătatea organismului nostru.

Ce conţine mămăliga?

Dacă îţi doreşti să slăbeşti şi nu ştii ce să alegi între o felie de pîine şi o lingură de mămăligă… îţi sugerez mămăliguţa! Acum, depinde şi ce tip de mămăligă îţi place, cea vîrtoasă, avînd aproximativ de două ori mai puţine calorii decît pîinea, iar cea moale… de 4 ori mai puţine calorii! Mămăliga nu are acelaşi număr de calorii precum mălaiul (100g de mălai conţinînd în jur de 350 calorii), deoarece o bună parte din ea este apă, iar astfel o jumătate de cană de mămăligă ajunge să conţină aproximativ 100 calorii.

Însă dincolo de numărul de calorii, mămăliga este foarte sănătoasă şi te poate ajuta să elimini mici probleme supărătoare de sănătate, fiind o sursă minunată de vitaminele A, B, C, E, potasiu, magneziu sau fosfor.

La ce ajută mămăliga?

Mămăliga este minunată pentrudetoxifierea organismului, purificarea sîngelui şi curăţarea intestinelor, îmbunătăţeşte digestia şi contribuie la buna funcţionare a bilei şi a ficatului, diminuînd semnificativ riscul de boli hepatice.

În ultimii ani, mămăliga a fost analizată pe toate părţile de specialişti. Studiile acestora au demonstrat faptul că media de viaţă a persoanelor care se hrăneau cu porumb fiert sau în stare proaspătă, era cu mult mai mare decît a persoanelor din ţările unde le lipsea din alimentaţie acest preparat. Boabele de porumb conţin substanţe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, substanţe extrem de importante pentru sănătatea organismului uman. Odată ajunşi în sînge, aceşti acizi se transformă în hidroxiacizi şi au un efect detoxifiant asupra organismului. Porumbul ajută ficatul în neutralizarea substanţelor toxice, reducînd astfel riscul de insuficienţă hepatică şi ciroza.

Atenţie! Populaţiile care consumă zilnic terci de mălai au o incidenţă a bolilor hepatice de zece ori mai mică, iar copiii se dezvoltă mai bine.

Dincolo de numărul mic de calorii, mămăliga conţine o cantitate mare de fibre şi are efect laxativ (în special cea din mălai necernut), motiv pentru care poate fi utilizată pentru a înlocui pîinea şi a combate constipaţia pe cale naturală. De asemenea, mămăliga reduce aciditatea şi calmează durerile de stomac, fiind eficientă în lupta cu ulcerul, însă poate fi şi o armă veritabilăîmpotriva obezităţii sau un ajutor de nădejde în diete, oferind rapid o senzaţie de saţietate de lungă durată.

Consumul regulat de mămăligă contribuie şi la reglarea glicemiei, dar şi a colesterolului, diminuînd riscul de boli cardiovasculare, uşurează durerile reumatice şi este indicată în acea perioadă a lunii, pentru ameliorarea simptomelor supărătoare.

Remedii naturiste cu mămăliguţă:

Dacă eşti răcit, un leac “băbesc” eficient este cataplasma cu mămăligă: aşează un prosopel pe piept şi întinde pe el un strat de mămăligă caldă, apoi iar un prosopel deasupra şi rămîi aşa jumătate de oră pentru a ameliora bronşita, tusea sau gripa. Dincolo de toate aceste proprietăţi, mămăliga ajută şi la îndepărtarea somnolenţei, la energizarea organismului şi la depăşirea mai uşoară a perioadelor de suprasolicitare fizică sau mentală. Posibil că aceasta era şi sursa de energie a buneilor noştri în lucrul care îl aveau fie pe deal, fie acasă. Foarte interesant!

Mămăliga un gust de vis!

Ştiu deja ce pregăteşti deseară: o mămăliguţă aburindă cu brînză proaspătă şi un strop de smîntînă! Iar dacă îţi rămîne şi pentru a doua zi, o poţi încălzi în tigaie cu caşcaval sau chiar… pe grătar.

Poftă bună!