Maeștrii Simon și Phillip Rhee promovează aspectul spiritual al artelor marțiale

Împreună cu discipolii mei, Sergiu Filat și Alexei Tentiuc, ambii campioni mondiali la Taekwon-Do, am participat la un seminar de arte marțiale predat de frații Fillip Rhee și Simon Rhee, actori care au jucat în rolurile principale din filmul “Best of the best“.

Evenimentul s-a desfășurat în orașul Brighton din Anglia în timpul Cupei Mondiale la Taekwon-Do ITF. Maieștrii Simon și Phillip Rhee au predat aspecte importante ale artelor marțiale și au arătat cum antrenamentele pot fi făcute interesante și atractive pentru toți.

Am învățat multe lucruri pe care le transmit acum instructorilor de la Clubul de Taekwon-Do “Stolas Leukas” când ne întâlnim la antrenamentele de dimineață de trei ori pe săptămână. Accentul a fost pus pe metodele de antrenare a momentului. Cel mai mult, însă, m-a impresionat ce ne-au vorbit maeștrii despre importanța dezvoltării spirituale.

Despre dezvoltarea spirituală este scris în toate manualele de arte marțiale, dar sunt foarte puțini oameni care dau atenția cuvenită acestei dezvoltări și care o practică. Chiar în timpul competițiilor m-am apropiat de mai mulți instructori și sportivi din diferite țări și i-am întrebat cum fac ei pregătirea spirituală și ce materiale și metode folosesc pentru aceasta. Aproape toți mi-au spus că le pare rău să recunoască, dar fac ori foarte puțin ori nimic. Iar pe un antrenor când l-am întrebat cum face pregătirea spirituală a discipolilor a spus că  îi bate, doar că el a folosit cuvinte indecente urâte care nu-i fac nicicum față unui om ce practică artele marțiale și de la care se așteaptă o purtare înțeleaptă și cumpătată.

Simon și Phillip Rhee au rezervat 30 de minute la sfârșitul seminarului ca să ne vorbească despre importanța dezvoltării spirituale. La început ne-au spus despre diferența principală care este între un luptător adevărat și un bătăuș. Bătăușul are mintea fierbinte și inima rece, de aceea este în stare să facă cele mai crude crime când își pierde cumpătul. Luptătorul adevărat însă are mintea rece și inima fierbinte, adică simțitoare la nevoile și problemele altora și atunci când se pomenește într-o situație de conflict, judecă la rece toate lucrurile și ia decizii înțelepte. În timp ce Simon ne vorbea de aceasta, mi-am amintit de versetul din Scripturi care spune:

Cel încet la mânie preţuieşte mai mult decât un viteaz, şi cine este stăpân pe sine preţuieşte mai mult decât cine cucereşte cetăţi. (Proverbe 16:32)

Apoi, ne-au vorbit cât de important este pentru un luptător să fie un om smerit. Au spus că cuvântul “smerenie” (humility în engleză) provine de la latinul “humus” care înseamnă pământ și au atras atenția la faptul că pe pământ oamenii calcă, aruncă gunoaie și pământul le primește pe toate ca apoi să le asimileze și să întoarcă înapoi lucruri folositoare și pentru cei care l-au disprețuit prin purtarea lor. Așa a spus că trebuie să fie și un luptător adevărat, să fie un om smerit și să fie gata să rabde toate insultele și batjocurile și să nu se răzbune ci să întoarcă bine pentru rău.

La încheierea seminarului, le-am împărtășit maeștrilor Phillip și Simon Rhee despre felul cum facem pregătirea spirituală a discipolilor de la Clubul de Taekwon-Do “Stolas Leukas” prin studierea Sfintelor Scripturi și eu au aprecait foarte mult aceasta. Cu multă bucurie au primit manualul de studiu biblic inductiv “Cum să faci alegeri de care să nu le regreți?” de Kay Arthur care face parte din curricula clubului nostru.

Dumnezeu să-i ajute pe toți practicanții de arte marțiale să înțeleagă  importanța pregătirii spirituale și să aleagă pentru aceasta Sfintele Scripturi.