În aceste zile este folosit pe larg cuvântul “sfânt”, mai ales că suntem în preajma sărbătorilor de Paști, adică sărbătoarea biruinței Domnului Isus asupra morții, deși despre acest lucru prea puțin se vorbește. În prezent noțiunea de sfânt este folosită la ceea ce vrei, numai nu are semnificația ei firească. Mai trist este că și dicționarele dau o definiție ambiguă a acestui termen, pentru că pentru ei sfânt este o persoană care este purificată prin fapte pe parcursul vieții și recunoașterea oficială a calității de sfânt este efectuată de o autoritate religioasă și, culmea … și politică.
Apoi am ajuns vremuri când vedem cum lumea este înșelată și în alt aspect, unul la care suferim enorm de mult ca și națiune. Tot zilele acestea lideri religioși au sfințit vinul și au îndemnat populația țării să aibă la masa pascală vin sfințit. Mă întreb și vă întreb: într-o țară cu mari carențe la capitolul sfințenie în aproape toate aspectele, cu problema națională care este beția, nu încurajăm oare prin astfel de acțiuni ca oamenii și mai mult să se dedea beției? Știm că cetățeanului nostru îi trebuie un mic motiv pentru a consuma alcool și el nu îl va rata. Trebuie o dată și o dată să conștientizăm că astfel de lucruri nu sfințesc națiunea noastră, ba mai mult, o aruncă într-o prăpastie și mai mare. Nu spune oare Biblia că “beția este destrăbălare” ? Acum poate în preajma acestor sărbători, care ne aduc aminte ce a făcut Mântuitorul pentru întreaga lume, liderii religioși au menirea de a spune oamenilor despre jertfa salvatoare a Domnului Isus și despre faptul că doar prin Isus Hristos poate fi sfințită orice națiune care crede în această jertfă.
Un alt lucru care nu va sfinți nici în acest an țara noastră sunt tradițiile dedicate mâncării. Unul din cei mai mari producători de panificație a declarat cu mândrie că pe masa creștinilor nu trebuie să lipsească cozonacul sub nici o formă. Și în toate aceste pregătiri nu Îl vedem pe cel care a instituit această sărbătoare, pe Cel de la care s-a început numărătoarea anilor. Dar, în rest avem parte de târguri culinare la care vor fi prezentate jucării, articole vestimentare, bijuterii, produse cosmetice, la care, așa cum spun unii organizatori, vor fi prezentate și înscenarea unor legende legate de geneza sărbătorii. Cât de trist e să vezi aceste înșelătorii care, evident, ne dau o formă de religie, dar care în fond, ne îndepărtează de esența curată a acestei sărbători.
Și totuși ce este sfințenia și cine poate sfânt? Sfintele Scripturi dau total o altă definiție și cei care au mers după aceste învățături au intrat în categoria sfinților. Cuvântul “sfânt” pe care îl găsim în Biblie, este tradus ca și ”hagios” și înseamnă pus deoparte de Domnul. Și sfânt este ORICE om care ascultă și face voia lui Dumnezeu. Sfânt mai este o persoană care păzește întreaga lege a lui Dumnezeu și se separă de lucrurile care îl poate murdări. Și știm cu toții care sunt aceste lucruri: beția, dar și îmbuibările, pe care le vom vedea în aceste zile. Tot sfânt este este omul care vestește puterile minunate ale lui Dumnezeu și Îi aparține în totalitate. Astfel definește Dumnezeu un om sfânt și El îți dă această calitate și nu o organizație sau instituție politică.
Fie ca aceste sărbători să fie începutul sfințeniei pentru fiecare dintre noi și să conștientizăm că fiecare dintre noi poate fi sfânt, doar dacă vrea și crede acest lucru.
Hristos a înviat !!!