Cum îi afectează pe copii nerespectarea zilei de odihnă de către bunei?

Întrebare: 

Avem copil mic de două luni, iar socrul iubește să facă lucrul din grădină duminicile. Împreună cu soțul suntem cununați, copilul este botezat, iar eu citesc rugăciuni și frecventez după posibilități serviciile bisericii. Am încercat, dar nu ne reușește să-l convingem pe tatăl socru că este păcat să lucrezi duminica. Mama mi-a spus că este deosebit de rău să lucrezi duminica când este copil mic în casă, pentru că se va îmbolnăvi din pricina păcatelor părinților. Sunt foarte îngrijorată de această situație și nu știu cum să procedez. Dați-mi, vă rog, un sfat. Vă mulțumesc anticipat. 

Bunelul lucrează duminica

 

Mă bucur să citesc acest mesaj și să văd că vă interesază binele copilului și doriți ca să aibă o relație reală cu Dumnezeu și o viață binecuvântată. Se pare că socrul dumneavoastră nu este creștin și nu are nici un fel de credință. De aceea eu vă sfătuiesc să începeți prima dată dumneavoastră să duceți o viață creștină exemplară. Începeți să studiați sistematic Biblia și căutați o biserică unde pastorul este om cu frică de Dumnezeu și care învață pe oameni corect Cuvântul lui Dumnezeu și prin viața sa le arată o pildă vrednică de urmat în ce privește sfințenia. 

 

Începeți să-l învățați pe copil din Sfintele Scripturi. Acum este mic, dar deja acum începeți să vă rugați pentru el și cu el și apoi, pe măsura ce începe să înțeleagă, să-l învățați Biblia, căci ea este Cuvântul lui Dumnezeu și este cea mai importantă responsabilitate de părinți pe care o avem cum este scris în Vechiul Testament: 

 

Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. (Deuteronom 6:6-7) 

 

Iar în Noul Testament apostolul Pavel a scris astfel: 

 

Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i în mustrarea şi învăţătura Domnului. (Efeseni 6:4) 

 

În fiecare zi povestiți-i soțului și celorlalți din casă despre lucrurile pe care le învățați din Sfintele Scripturi. Dacă locuiți cu socrii, povestiți-le și lor și invitați-i pe toți să mergeți împreună la serviciile divine ale bisericii de duminică și din celelalte zile ale săptămânii. 

 

Dacă nu știți cum să studiați Biblia individual, vă recomand materialele de studiu biblic inductiv pe care le puteți găsi pe paginile www.precept.md (dacă locuiți în Republica Moldova) și pe http://www.precept.ro dacă locuiți în România. Dacă locuiți la Chișinău, vă invit și la seminarele de studiu biblic inductiv sau la un grup de studiu biblic din cele care se țin la Biserica „Buna Vestirea” pe care o păstoresc. În data de 17 și 18 octombrie voi preda un seminar biblic despre administrarea finanțelor în căsătorie și creșterea copiilor. Vă invit să participați împreună cu soțul. Sunt bineveniți și socrii și oricine altul dorește să învețe Cuvântul lui Dumnezeu. 

 

Ați scris că citiți cărți de rugăciuni și nu este rău, eu, însă, vă sfătuiesc să începeți a vă ruga cu cuvintele proprii și să-I spuneți Domnului nevoile personale pe care le aveți. Rugați-vă pentru creșterea spirituală a copilului, dar și pentru mântuirea sufletului socrului. Când va mai crește copilul și va începe să citească, să faceți rost de cursul biblic „Doamne, învață-mă să mă rog” și să-l studiați împreună, căci este un curs după care copilul învață rugăciunea „Tatăl nostru”, dar nu doar să o poată ști pe dinafară, ci ca să înțeleagă sensul fiecărui cuvânt din această rugăciune și să știe cum să se roage în fiecare situație și problemă a vieții. 

 

La încheiere vreau să vă dau pilda a două femei din Biblie ca să le urmați. Numele lor sunt Eunice și Lois. Eunice era fiica și Lois mama. Despre ele este scris în Epistola II a lui Pavel către Timotei, care a a fost fiu al Eunicei și nepot pentru Lois. Aceste femei l-au învățat din pruncie Sfintele Scripturi. Despre tatăl lui Timotei știm că era grec și că nu a practicat religia iudaică, căci el nu a acceptat ca lui Timotei să-i fie făcută circumcizia în copilărie. (Faptele Apostolilor 16:1). Dacă nu a practicat iudaismul, atunci este firesc să credem că nici nu a respectat săptămâna de șapte zile și ziua de odihnă, căci la romani nu erau săptămâni, ci decade a câte 10 zile. Partea cea mai frumoasă este că Eunice și Lois au făcut tot efortul, în acest context dificil cu presiuni păgâne, și au reușit să-l învețe bine pe Timotei din Sfintele Scripturi și să-i arate o credință neprefăcută care în cele din urmă s-a sălășluit și în el.  

 

Dumnezeu să vă ajute să vă învățați copilul din Scripturi și să-i arătați o credință neprefăcută pe care să o poată urma. Mă mai rog ca să crească Dumnezeu din acest copil un mare slujitor al Său și să-l folosească cu putere pentru mântuirea multor oameni.