Cum se scrie tema individuală la Institutul de Studiu Biblic Inductiv? (7 pași)

Întrebare: 

Sunt studentă la Institutul de Studiu Biblic din Moldova și mulțumesc Domnului pentru posibilitatea pe care o am să primesc  la cel mai înalt nivel creștere spirituală și pregătire pentru lucrarea la care m-a chemat Dumnezeu în Evanghelie. După fiecare din cele 9 sesiuni ni se cere să facem un studiu individual în Sfintele Scripturi și să scriem o lucrare individuală. Vă rog să scrieți un articol cu sfaturi și instrucțiuni cu privire la pașii pe care trebuie să-i întreprind în scrierea acestei teme și cum o pot face mai bine. De asemenea, vă rog să puneți o listă a temelor individuale care trebuie să fie prezentate pentru fiecare sesiune. Mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze. 

 

Scopul temelor individuale la Institutul de Studiu Biblic Inductiv este acela de a oferi studenților un bun exercițiu care le va permite să însușească mai bine și să fixeze deprinderile de studiu și metoda inductivă  ca apoi să poată aplica aceste studii pentru orice subiect pe care îl vor avea de studiat sau de predat în viitor. Astfel, la fiecare din cele 9 sesiuni studenților li se cere să scrie câte o lucrare în următoarea ordine: 

 

1. Evanghelizare și Ucenicie – Privire de ansamblu a cărții Faptele Apostolilor (conform celor 11 puncte din manualul “Cum să studiem Biblia”)
2. Plantare de Biserici  – Studiu tematic despre biserica din Efes
3. Consiliere Spirituală – Studiu tematic “Cum poate fi cunoscută voia lui Dumnezeu în alegerea partenerului de viață?”
4. Homiletica – Cinci predici din cartea Rut
5. Istoria Poporului Israel – Studiu tematic despre Împărații lui Iuda (să fie reflectată relația lor cu Dumnezeu, realizările și rezultatele sau consecințele alegerilor și faptelor lor)
6. Creșterea Bisericii – Studiu tematic “Principii de creștere a Bisericii din cartea I Corinteni”
7. Planificarea Timpului – Studiu tematic: “Principii de planificare a timpului din cartea Proverbele lui Solomon”

8. Doctrinele Bibliei – Studiu tematic “Doctrina despre Isus Hristos în Epistola către Evrei”

9. Subiecte Dificile – Studiu tematic: “Lucrarea Duhului Sfânt în Vechiul Testament”

 

Iată pașii pe care vă sugerez să-i urmați pentru a face o bună temă individuală după fiecare sesiune: 

1. Alcătuiește un plan pentru cercetare și scriere

În cartea Proverbelor lui Solomon este scris astfel: 

 

Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă. (Proverbe 21:5) 

 

Unii studenți amână scrierea temelor și apoi le fac în grabă înainte de termenul când trebuie să vină la sesiune sau când se apropie graduarea. Nu fă ca ei, căci nu doar că nu vei avea rezultatul dorit, dar nici nu vei experimenta bucuria deplină a descoperirii adevărurilor din Cuvântul lui Dumnezeu. Sub presiunea urgenței nu poți avea această bucurie. Ca să nu fie așa, fă un plan concret pentru scrierea lucrării. Stabilește care vor fi pașii, cât timp îți va lua fiecare pas și apoi scrie în calendarul tău exact când vei face fiecare sarcină. Există proverbul că un elefant se mănâncă cu bucățele mici, câte o mușcătură. Dacă cumva ți se pare lucrarea că este un elefant, nu te speria. Împarte în bucăți mici, sarcini concrete, apoi pune-le în calendarul tău și dacă în fiecare zi vei petrece 30 de minute lucrând asupra acestei teme, în 2-3 săptămâni o vei avea gata. 

2. Cercetează bine subiectul în Biblie

Pentru aceasta ia un caiet separat și pune timp suficient ca să petreci în cercetare profundă subiectul cerut. Urmează toate instrucțiunile din cartea “Cum să studiem Biblia” de Kay Arthur, căci prin acele instrucțiuni vei fi călăuzit pas cu pas cum să cercetezi orice subiect. Nu confunda caietul de cercetări cu lucrarea propriu-zisă și nu trebuie să aduci acel caiet la control. Caietul va cuprinde rezultatele cercetărilor tale și va fi un instrument în procesul desfășurării acestor cercetări. 

 

3. Alcătuiește o schiță 

Pentru unele teme va fi mai ușor, iar pentru altele care țin de studii pe subiecte va fi puțin mai complicat să faci schița lucrării viitoare. În timp cât cercetezi subiectul tot ce descoperi scrie în caietul tău. Oricând ai o idee cu privire la schița viitoarei tale lucrări, scrie aceste idei, poate pe paginile de la sfârșitul caietului. Doar la încheierea cercetărilor vei ști exact și vei vedea care este cea mai potrivită schiță sau plan de organizare și expunere a materialului. Vezi ce capitole trebuie să cuprindă lucrarea ta și ce anume să fie scris în fiecare capitol. 

4. Scrie lucrarea pe capitole

Dacă scrii în computer, dar acum așa fac cei mai mulți, începe să scrii lucrarea pe capitole, conform schiței tale și pune toate ideile în mod organizat. Folosește ilustrațiile necesare, aplicare, explicații, tot ce consideri că este important. Chiar și dacă nu lucrezi la computer, poți scrie capitolele separat, pe foi format A4. Nu este neapărat nevoie să scrii în ordinea cum sunt ele în schiță. Poți începe să scrii în ordinea care o crezi tu mai potrivită. Doar că, te sfătuiesc, să nu te orientezi să începi cu ce este mai ușor. Nu totdeuna este cea mai bună soluție. Eu prefer să încep cu capitolul cel mai greu și apoi îmi vine mult mai ușor să fac lucrarea și îmi ia mai puțin timp. Nu uita să scrii la subsol toate referințele biblice și să indici celelalte surse pe care le-ai folosit pentru lucrare. 

5. Scrie introducerea

În această  parte a lucrării scrie cum ai făcut cercetările, ce scop ți-ai propus și ce ai reușit să realizezi, ce dificultăți ai avut și cum le-ai depășit, cât de actual și de important este subiectul studiat. Dacă mai consideri și alte lucruri importante să le indici în lucrare, scrie și acestea. La unele teme se cere la introducere să faci și o explicație a termenilor pe care îi vei folosi mai des.  

6. Scrie încheierea

În această parte a temei trebuie să scrii concluziile cele mai importante la care ai ajuns în timpul cercetării și a scrierii. Aici trebuie să definești clar care este poziția ta cu privire la subiectul studiat. Arată cum ai aplicat singur adevărurile studiate și cum pot ele aplicate în contextul tău și al altora. 

7. Scrie foaia de titlu

Pe această foaie trebuie să fie indicată denumirea instituției, sesiunea și profesorul care ți-a predat-o. Scrie numele tău, adresa de email, biserica din care faci parte, orașul unde studiezi și anul când ai scris. 

 

Acum lucrarea este gata pentru a fi prezentată la control și poate fi prezentată profesorului tău sau profesorului care îți va preda următoarea sesiune. Dumnezeu să te ajute în scrierea temelor individuale și dacă ți-au mai rămas întrebări, scrie-le la comentarii și eu voi răspunde.