Liza Bîrlădeanu: ”Am reușit să învăț limba engleză și am crezut în Domnul Isus datorită lucrării EFNL”

Eram elevă în clasa a XI-a, în Liceul Teoretic Lăpuşna. Învăţam bine la şcoală, totuşi, din anumite motive, limba engleză mi se părea o limbă imposibil de învăţat. De obicei elevii încep a învăţa o limbă străină în clasa a II-a, eu am început cu franceza, iar în clasa a V-a am trecut la engleză. Încercam eu să traduc texte, să învăţ cuvinte, totuşi nu-mi reuşea să înţeleg această limbă. Mă gîndeam că nu voi susţine bacalaureatul la limba engleză dacă nu o voi învăţa.

În acelaşi timp îmi plăcea să fac şi sport şi pe atunci mergeam la secţia de basketball în fiecare duminică la ora 10. În una din zile antrenorul ne-a spus că la clubul din sat va fi difuzat un film şi cine vrea poate să meargă acolo. Eu am ales să merg la film, iar după ce s-a terminat filmul, domnul Ion Rotaru, antrenor de Taekwon-Do în satul Lăpuşna, ne-a anunţat că dacă este cineva interesat de cursuri de limbă engleză, se poate apropia de soţia lui, Felicia Rotaru, care începuse un grup de engleză în sat. Eu m-am apropiat şi am întrebat cum pot să vin şi eu la cursuri, astfel am ajuns să învăţ engleza după manualul EFNL (English For a New Life), cartea 1.

Liza Bîrlădeanu, profesoară de limbă engleză

Am rămas impresionată de profesoara de limbă engleză

După prima lecţie, am rămas aşa de tare impresionată de profesoara mea, încât mă gîndeam că nu mai există pe pământ astfel de oameni. Mi se părea unică, şi într-adevăr ea este unică. Am mers la universitate cu concluzia că profesoara mea de limba engleză este cea mai bună şi în ziua cînd am terminat universitatea aveam aceeaşi concluzie. Mi-a plăcut absolut totul, cum vorbea cu noi, cum ne explica temele. Totdeauna se interesa de noi, ne îmbrăţişa când veneam la lecţie, dar cel mai mult mi-a plăcut la lecţii, este că textele după care învăţam limba engleză erau din Biblie. Când eram mici, eu şi fratele meu am primit un cadou de la fratele mamei o Biblie pentru copii ilustrată. Nouă aşa de mult ne-a plăcut. În fiecare zi ne întreceam cine citeşte mai mult din ea.

Timp de un an de zile am învăţat limba engleză, iar apoi am mers la tabăra de vară EFNL, care se organizează în fiecare an. Acolo mi-am dezvoltat foarte mult comunicarea, pentru că erau profesori veniţi din SUA, care ne predau împreună cu profesori din Moldova. Mulţumesc foarte mult profesoarelor Natalia Boicu şi Ala Talmazan, care m-au învățat la tabără limba engleză. În ele am văzut şi un exemplu frumos de ucenici ai Domnului Isus Hristos.

La tabăra EFNL timp de 10 zile înveți cât un an de școală

Am fost foarte mirată de calitatea şi cantitatea de engleză pe care am învăţat-o timp de 10 zile la această tabără: cât înveţi într-un an de şcoală, şi nu glumesc, acum sunt profoară în şcoală şi-mi dau seama că aşa şi este.

La tabăra EFNL am decis să devin ucenicul Domnului Isus

Mi-am făcut mulţi prieteni la această tabără, una dintre ele este Aliona Soltan, care m-a ajutat, m-a încurajat, m-a certat atunci când a fost nevoie şi cu care am petrecut şi petrecem pînă acum un timp deosebit. La acea tabără am înţeles că eu nu voi moşteni Împărăţia lui Dumnezeu dacă nu cred din toată inima mea în Domnul Isus Hristos, dacă nu-mi cer iertare de păcatele pe care le-am făcut şi nu aleg să fiu ascultătoare de El tot restul vieţii mele. Viaţa mea s-a schimbat, pentru că am ales să-L urmez pe Domnul Isus, adică să devin ucenicul Lui. Şi asta fac pînă în prezent.

Doamna Felicia m-a invitat la un seminar de pregătire a profesorilor care predau limba engleză după manualul EFNL şi aşa am învăţat cum să predau engleza. Tema pentru acasă era să deschidem un grup de limbă engleză şi să mergem la sesiunile de studiu biblic inductiv de pregătire a liderilor şi aşa am făcut. Am început în satul Lăpuşna să predau limba engleză şi studiu biblic inductiv. Sunt foarte recunoscătoare pentru Vasile Filat, Anastasia Filat, Artur Boicu, Radu Blendarencu, Sergiu şi Rodica Filat, Radu Filat, care totdeauna la sesiunile de studiu biblic şi la biserică ne-au încurajat să-i învăţăm pe oamenii din jur, elevii noştri, Cuvântul lui Dumnezeu pentru ca ei să creadă în Numele Domnului Isus şi crezînd să aibă viaţa veşnică.

După pregătirea la EFNL am susținut bacalaureatul la limba engleză cu nota 9

Bacalaureatul la limba engleză l-am susţinut pe nota 9 şi am decis să devin şi eu profesoară de limbă engleză, urmînd exemplul dnei Felicia Rotaru. Am mers la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, facultatea Pedagogie, specialitatea Pedagogie şi limbă engleză. Am absolvit facultatea în 2015, fiind a 2-a cea mai bună elevă din grupă după note, şi aceasta doar datorită lui Dumnezeu, taberelor EFNL şi cursurilor de computere ScripTehInfo, care mi-au fost predate de Liuba Aprodu.

În timp ce studiam la universitate am continuat să merg şi la sesiunile de studiu biblic inductiv şi să predau engleza şi studiu biblic în Chişinău, Hruşova, Corjova, Lăpuşna, Speia. După absolvirea universităţii am fost invitată în satul Lăpuşna să predau engleza în Liceu. Aici predau de 2 ani. De asemenea, am continuat să predau şi după manualul EFNL book 1 şi EFNL for Kids.

Mulțumesc pentru oamenii care mă încurajează să transmit Cuvântul lui Dumnezeu oamenilor

Mulţumesc foarte mult dnei Felicia Rotaru şi dlui Ion Rotaru, care m-au învăţat şi mă învaţă Cuvîntul lui Dumnezeu după metoda inductivă. Ei m-au încurajat şi mă încurajează să transmit şi eu mai departe ceea ce sunt învăţată. Îşi investesc viaţa şi timpul lor în creşterea ucenicilor şi sunt un exemplu pentru mine în toate privinţele şi ne îndeamnă şi pe noi să călcăm pe urmele lor, deoarece aşa cum afirma şi Pavel pot şi eu să zic că „ei calcă pe urmele lui Hristos”.

Liza Bîrlădeanu - cum am învățat limba engleză

Mulţumesc foarte mult şi mamei mele care în tot acest timp atunci când a fost nevoie să merg la o tabără sau sesiune, totdeauna m-a ajutat din punct de vedere financiar. În ea am văzut un exemplu frumos de jertfire şi dragoste, chiar dacă la început, probabil din cauza necunoştinţei, s-a supărat pe mine pentru că am devenit ucenicul Domnului Isus şi am primit botezul aşa cum scrie în Biblie ”cine va crede şi se va boteza va fi mîntuit”. Mama mea a fost nevoită să muncească foarte mult pentru a ne creşte, iar bunica acasă avea grijă de noi şi de treburile casnice.

Sunt profund recunoscătoare familiei Tască şi în special prietenei mele Marcela Taşcă care m-a primit totdeauna în casa ei în timpul sesiunilor care se desfăşurau la Chişinău şi s-a rugat mult pentru mine şi pentru lucrarea pe care o fac.

Acum merg şi la grupul de Taekwon-Do din satul Lăpuşna, condus de dl Ion Rotaru, la cel mai mare club din Republica Moldova „Stolas Leukas”. Mulţumesc antrenorului meu pentru răbdarea şi încurajarea pe care mi-o oferă în învăţarea şi practicarea acestui sport. Anul acesta voi merge, ca de fiecare dată, la tabăra EFNL, care se va fi în perioada 19-29 iulie, Coşniţa, unde predau engleza deja de mai mulți ani. Vă invit să veniţi să învăţaţi engleza şi Cuvântul lui Dumnezeu. Vă puteți înregistra le telefonul +373 68044412.