Este posibil să te căsătorești cu femeia care a fost pregătită de Dumnezeu pentru altul?

Lipsa afecțiunii în cadrul căsătoriei este o problemă majoră care cauzează multe certuri și neînțelegeri la fel ca în cazul bărbatului care ne-a adresat o întrebare la portalul moldovacrestina.md:

lipsa afecțiunii

M-am căsătorit cu o persoană pe care mi-am dorit-o din toată inima. După 4 ani de prietenie ne-am căsătorit acum în martie 2014 și ea îmi spune că am devenit tot mai rău, într-adevăr îi răspund la orice cât de urât, cât de țepos…. oare nu ne potrivim? În relația noastră de prietenie eu am fost îndrăzneț cu îmbrățișările. Ea deseori îmi spunea: „De ce pui mâna pe ceva ce nu știi dacă e al tău?” Dar eu am vrut să fie …acum cu greu ne suportam… Ce să facem? Oare nu este a mea? Adica nu este pentru mine? Chiar să fi furat binele altcuiva? Dacă ar fi așa, ce să facem? Așteptăm răspunsul dumneavoastră!

Îmi pare rău că ați ajuns să aveți această răcire în relație, dar nu cred că este ceva grav și cu răbdare, înțelepciune și credință în Dumnezeu sunt sigur că veți depăși situația și veți reuși să zidiți o familie trainică și o relație frumoasă.

Lipsa afecțiunii de acum este consecința unor atingeri premature

Avea dreptate soția când înainte de căsătore vă spunea că nu este bine să vă atingeți de ea și că nu vă aparținea atunci încă. Și la Sfânta Scriptură scrie că este bine ca bărbatul să nu se atingă de femeie până nu este căsătorit cu ea. (1 Corinteni 7:1) Și poate tocmai prin aceste atingeri premature ați creat această respingere din partea ei de care vă confruntați acum. Dar, cu răbdare și ascultare de Dumnezeu și de Cuvântul Lui veți putea să reveniți la o relație normală cu afecțiune, așa cum a intenționat Dumnezeu să fie relația între orice bărbat și soția lui.

Să nu vă mai gândiți la divorț

În primul rând va trebui să vă deziceți deplin și pentru totdeauna de gândul că ea nu a fost pentru dumneavoastră și că „ați furat binele altuia”. Căsătoria a fost instituită de Dumnezeu și la încheierea oricărui legământ de căsătorie El este martorul și veghează asupra împlinirii acestui legământ. Odată au venit la Domnul Isus fariseii și L-au întrebat dacă este îngăduit omului să-și lase nevasta din orice pricină (în cazul dvs ar fi lipsa de afecțiune din partea ei) . Domnul Isus le-a răspuns astfel:

 „Oare n-aţi citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască şi a zis: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa şi cei doi vor fi un singur trup”? Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Matei 19:4-6)

Luați la inimă cuvintele acestea ale Mântuitorului și înțelegeți că căsătoria voastră este un act divin, căci el v-a unit împreună și acum alcătuiți un singur trup și ce a unit El nu aveți dreptul să despărțiți. Numai oamenii care au inima împietrită inițiază divorțul pentru orice pricină și acesta este un lucru urât înaintea lui Dumnezeu, căci El spune în Biblie că urăște despărțirea în căsătorie și pe cel care își acoperă haina cu silnicie prin faptul că nu-i este credincios soției (sau soția soțului) și inițiază divorțul din orice pricină afară de adulter.  Nu este bine că soția vă este lipsită de afecțiune și respinge atingerile și mângâierile, căci și în Sfînta Scriptură scrie că femeile trebuie să învețe să-și iubească bărbații și copiii și tocmai la dragoste afectuoasă manifestată prin atingeri, îmbrățișări și mângâieri se referă textul respectiv. (Tit 2:4) Dar, nu toți oamenii sunt afectuoși în aceeași măsură. Unora le plac atingerile și să le primească și să le dăruiască, iar alții trebuie să facă un efort în privința aceasta. Trebuie să aveți răbdare cu soția și să vă purtați cu înțelepciune cu ea, după cum este scris în Biblie:

Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre. (1 Petru 3:7)

Căutați să fiți atent cu soția, să nu o sufocați oferindu-i sau cerându-i mai multă afecțiune decât este ea în stare acum să dea sau să primească. În același timp, căutați prilejul și cu toată înțelepciunea vorbiți-i despre nevoia pe care o aveți pentru afecțiunea ei și aveți răbdare până va înțelege.

Studiați Biblia împreună

Vă recomand mult să faceți rost de cursul „Căsătorie fără regrete” de Kay Arthur sau de cursul „Cum să-ți zidești o familie trainică” de același autor, dar care este un curs mai scurt, unul introductiv. Căutați în orașul unde locuiți oameni care studiază în grup acest curs și care sunt conduși de un învățător experimentat pregătit la Institutul de Studiu Biblic Inductiv din Eurasia. Dacă nu știți cum să-i găsiți pe acesti oameni scrieți-ne un mesaj la info@precept.md și vă vom ajuta.  Dacă nu este posibil să găsiți un grup, atunci începeți să studiați împreună cu soția acest curs. Numai nu vă grăbiți să vă arătați unul altuia ce nu faceți sau în ce privințe ați ratat până acum. Dimpotrivă, fiecare să ia seama bine la sine și la lucrurile care trebuie să le învețe și să le îndrepte în felul cum se raportează la celălalt. Dacă soția nu va dori să studieze încă, să aveți răbdare și să faceți acest curs de unul singur. Dacă locuiți în Chișinău, vă invit la seminarul pe care îl voi preda în perioada 17-18 octombre și în cadrul căruia voi preda trei subiecte din cursul „Căsătorie fără regrete” legate de administrea finanțelor în căsătorie și creșterea copiilor. Pe măsură ce soția va studia Scriptura și va înțelege cum trebuie să se poarte cu soțul și copiii ei și cum să-și manifeste dragostea, veți putea să vă bucurați tot mai mult unul de altul și de căsătoria voastră. Așa să vă ajute Dumnezeu.

Dacă aveți și alte întrebări, nu ezitați să căutați răspunsurile pe acest site și dacă nu le găsiți, scrieți-ne prin intermediul formularului de pe site sau la adresa de email: preot.vasile.filat@gmail.com.