Curtea Supremă a Rusiei a cerut dizolvarea Centrului Administrativ al Martorilor lui Iehova din Rusia și a declarat ilegală activitatea congregațiilor de a se întâlni sau de a distribui literatură. Vina acestora ar fi ”activitatea extremistă”, despre care membrii grupului religios susțin că este una inventată prin dovezile falsificate de poliție. Membrii grupului religios au cerut Curții Supreme să-i recunoască victime ale represiunilor politice, Curtea, însă, a refuzat până și audierea martorilor care susțineau că poliția a falsificat dovezile.
Drept rezultat, activitatea martorilor lui Iehova este interzisă pe teritoriul Rusiei și toate bunurile organizației sunt confiscate și trecute în patrimoniul statului, ceea ce include în principal lăcașurile de cult, numite sălile Regatului. Martorii lui Iehova au intrat în lista grupurilor extremiste interzise în Rusia, alături de Statul Islamic și Al-Qaeda.
Potrivit avocatului Ministerului de Justiţie, „martorii lui Iehova prezintă o ameninţare faţă de drepturile cetăţenilor, ordinii şi securităţii publice”, iar opoziţia grupării religioase faţă de transfuzia de sânge încalcă legislaţia în domeniul sănătăţii din Rusia.
Acesta este un precedent periculos de încălcare a libertății de religie în Rusia și cu ușurință pot urma și alte confesiuni religioase să aibă parte de aceleași persecuții, datorită aplicării legii federale privind contracararea activității extremiste. Legea dă o definiție foarte vagă activității extremiste:
Acțiunea de a incita la disensiuni sociale, rasiale, naționale sau religioase, asociate cu violență sau cu îndemnuri la violență.
În 2003, Comitetul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a îndemnat Rusia să amendeze legea respectivă și să dea o definiție mai concretă activității extremiste pentru „a exclude orice posibilitate de a fi aplicată în mod arbitrar”. În loc să clarifice legea, revizuirile ulterioare au extins domeniul ei de aplicare. În 2012, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a remarcat:
În textul original, extremismul era definit ca fiind, printre altele, acțiunea de «a incita la disensiuni sociale, rasiale, naționale sau religioase, asociate cu violență sau cu îndemnuri la violență». Modificarea din 2006 a eliminat sintagma «asociate cu violență sau cu îndemnuri la violență». … Această definiție ambiguă a «extremismului» le permite autorităților responsabile de aplicarea legii să acționeze în mod arbitrar.
În 2015, Comitetul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că, potrivit multor rapoarte:
legea [privind contracararea activității extremiste] este folosită din ce în ce mai mult pentru a îngrădi libertatea de expresie … și libertatea de religie, avându-i ca țintă, printre alții, pe Martorii lui Iehova.
Pe acest portal găsiți mai multe articole scrise despre doctrina martorilor lui Iehova, în care am explicat de ce este greșită această învățătură. Vă recomandăm și această emisiune la subiect. Totuși, lucrurile care se petrec acum în Rusia sunt un atac grav asupra libertății de religie, care protejează dreptul fiecăruia de a avea convingeri religioase personale, precum și de a învăța și pe alții despre acestea. Această situație poate continua și poate afecta și alte confesiuni, în așa fel încât oamenii să fie împiedicați să ajungă la cunoștința adevărului ca să fie mântuiți. Să ne rugăm pentru situația din Rusia ca să se schimbe lucrurile și să fie din nou protejată libertatea religioasă.