Libertatea religioasă și căsătoriile dintre persoane de același sex

Este mai greu să-ți expui opinia dacă ești împotriva homosexualității sau a căsătoriilor gay într-o țară unde sunt legalizate căsătoriile între persoane de același sex. În numele drepturilor minorităților sexuale, fiind invocată discriminarea sau incitarea la discriminare, discursurile de incitare la ură și discriminare (hate speech), este încălcată libertatea de exprimare a multora. 

Un poiect de lege din Louisiana vine să balanseze drepturile persoanelor de același sex la căsătorie și libertatea religioasă a celor care se împotrivesc căsătoriilor între persoanele de același sex. Legea ”Căsătoria și Conștiința”, înaintată de Mike Johnson, subliniază obligația negativă a statului de a nu împiedica exercitarea libertății religioase de către persoanele care organizează manifestații împotriva căsătoriilor între persoanele de același sex, motivați de convingerile lor moral-religioase. 

Legea “Căsătoria și Conștiința” ar împiedica statul să pedepsească oamenii pentru manifestările publice de protest împotriva căsătoriilor între persoane de același sex, manifestări motivate de convingerile lor moral-religioase.

Prevederea principală a legii reglementează că statul nu trebuie să ia nicio măsură adversă punitivă împotriva persoanei care este implicată manifestații publice împotriva căsătoriilor de același sex, dacă manifestațiile sunt motivate de convingerile religioase ori morale ale acestora.

Chiar dacă susținătorii căsătoriilor homosexuale condamnă legea ca fiind “împotriva homosexualilor”, aceasta va face aplicabilă declarația susținătorilor căsătoriilor homosexuale, care este frecvent înaintată de aceștia. Argument deseori formulat astfel:

Căsătoria dintre homosexuali nu o va avea nici un efect asupra acelora care i se opun. Cei ce se opun căsătoriei homosexualilor își vor trăi viața de zi cu zi așa precum mereu au făcut-o.”

Astfel, legea pentru care ei se arată nemulțumiți ar fi ceea ce au solicitat în mai multe rânduri: ”Trăiește și lasă-i pe alții să trăiască”. Homosexualii ar putea în continuare să înregistreze căsătoriile, iar alții să-și expună liber punctul de vedere cu privire la căsătoriile homosexuale. Totuși, mai mulți susținători ai homosexualilor, chiar dacă legea este în spiritul argumentelor enunțate de către aceștia, ei i se opun, argumentând că este ”învăluită de bigotism susținut de oamenii care doresc să promoveze intoleranța”. 

Această lege ar soluționa mai multe situații de conflict de drepturi. De exemplu, agențiile catolice, care sunt închise pentru că plasează copiii orfani doar în familiile cu mamă și tată. Un alt exemplu este cel al furnizorilor pentru aranjamentul nunților – fotografi, florării și brutării. Afacerea acestora a fost închisă pentru că au refuzat să presteze servicii pentru căsătoriile homosexuale, având convingerea religioasă că aceasta este un păcat. În Georgia, un lucrător a fost concediat pentru convingerea sa că adevărata căsătorie poate fi doar între un bărbat și o femeie.

Această lege are susținerea lui Bobby Jindal, un posibil candidat Republican pentru postul de președinte, care a menționat aceasta cuvîntarea sa:

“În Louisiana noi nu susținem discriminarea, însă susținem și libertatatea religioasă, și noi credem că vom reuși să balansăm cele două valori simultant.