Lecții învățate din cartea ESTERA

Săptămâna aceasta am încheiat studiul cărții biblice Estera. Am rămas profund impresionat. Deși Dumnezeu nu este menționat o singură dată în această carte, caracterul și lucrarea Lui sunt prezentate atât de frumos. Cartea a fost scrisă într-un context istoric, când poporul evreu era împrăștiat prin tot imperiul împăratului Ahașveroș, care se întindea de la India la Etiopia. Evenimentele au loc cu 500 de ani înaintea lui Hristos. Estera era iudeică orfană, pe care o creștea unchiul său, Mardoheu. Biblia spune despre ea că era frumoasă la chip și plăcută la vedere. Tocmai pentru aceste calități a devenit împărăteasă în împărăția lui Ahașveroș, în locul împărătesei Vasti. Împăratul nu știa nimic despre naționalitatea ei, pentru că Mardoheu o oprise să spună.

Ahașveroș, îl ridicase pe atunci la putere pe Haman, al doilea după el. Haman era lacom de putere și un om mândru. Toți cei care treceau pe lângă el trebuiau să plece genunchiul și să se închine înainte lui. Mardoheu însă refuzase, pentru că era iudeu și se închinase doar lui Dumnezeu. Acest lucru îl înfuriase pe Haman și acesta a decis nu doar să-l nimicească pe Mardoheu, dar și tot neamul evreiesc din întreaga împărăție. El a reușit să-l convingă pe Ahașveroș să scoată un edict (care, după ce era semnat, nu mai putea fi desființat) ca într-o singură zi toți evreii să fie uciși. Vestea aceasta i-a șocat pe toți evreii. Mardoheu a plâns cu amar și a postit în sac și cenușă. Apoi a mers la Estera ca să o roage să vină înaintea împăratului și să mijlocească înaintea lui pentru popor. Aceasta refuzase inițial, pe motiv că exista o lege în țară, precum că nimeni nu avea dreptul să intre la împărat fără ca acesta să cheme. Acest lucru o viza și pe împărăteasă. Totuși, la insistența lui Mardoheu, Estera a acceptat provocarea și a postit, împreună cu slujnicele sale 3 zile și a îndemnat pe toți evreiii să facă la fel.

Între timp, Haman, vrăjmașul iudeilor, pregătise o spânzurătoare de 22 m înălțime pe care planifica să-l spânzure pe Mardoheu. În noaptea când Haman pregătea spânzurătoarea, împăratul Ahașveroș nu avea somn și a rugat să i se citească cartea Cronicilor. El descoperise că nu l-a răsplătit pe Mardoheu pentru o faptă bună pe care acesta o făcuse ceva timp înainte, prevenind un complot împotriva împăratului, pus la cale de unii oameni apropiați împăratului. Imediat a chemat pe Haman și l-a întrebat cum să răsplătească pe omul care a făcut un bine împăratului. Haman însă nu știa că era vorba de Mardoheu. El credea că împăratul vrea să-l răsplătească pe el. Atunci i-a sugerat ca împăratul să pună pe capul acelui om cununa sa împărătească, să-l îmbrace în haine împărătești și să poruncească să fie plimbat pe un cal prin oraș și toți să îi aducă laude. Împăratului i-a plăcut ideea și l-a însărcinat chiar pe Haman să facă acest lucru. Haman tare se supărase și se mâhnise când a aflat că trebuia să îi facă aceasta lui Mardoheu.

După 3 zile de post Estera a intrat la împărat și a căpătat trecere înainte lui. Ea i-a cerut să vină la un ospăț pe care îl organizase pentru împărat și pentru Haman. Împăratul a acceptat. Și, în a doua zi de ospăț, Estera i-a spus împăratului despre planurile lui Haman de distrugere a evreilor. În consecință, împăratul a dispus ca Haman să fie spânzurat în locul lui Mardoheu. Mai târziu, Mardoheu a luat locul lui Haman și Ahașveroș le dăduse Esterei și lui Mardoheu dreptul de a scoate edicte care să-i protejeze pe evrei de masacru. Așa și au făcut. Au scos o hotărâre prin care evreilor li s-a dat dreptul să se apere de vrăjmași și pe toți îi apucase frica de iudei. A fost o zi de biruință pentru evrei. Și ziua aceea a fost numită Purim, de la cuvântul Pur, care înseamnă sorț. Evreii au decis ca să sărbătorească sărbătoarea Purim din neam în neam, anual, în amintirea acestor evenimente.

Personal am avut multe de învățat din această carte. În primul rând, am învățat despre caracterul lui Dumnezeu. Că El este credincios Cuvântului Său și îi protejează pe copiii Săi într-un mod miraculos. Apoi, am văzut cât este de important postul și rugăciunea în situații dificile ale vieții. Un alt lucru pe care l-am învățat de la Mardoheu – verticalitatea caracterului. El nu a mers la compromis cu credința lui și, atunci când acesta era să-l coste viață pe el și pe tot poporul, el a stat tare și a căutat ajutorul lui Dumnezeu. Și, ce frumos a fost răsplătit de Dumnezeu! Capitolul 10 se termină cu o caracteristică frumoasă despre el: “El era cu vază între frații săi, căci a căutat binele poporului și a vorbit pentru fericirea întregului său neam”. Și Estera este un exemplu de la care am de învățat. Chiar și atunci când a ajuns în poziție foarte înaltă, ea nu și-a pierdut caracterul, a fost ascultătoare de sfaturile mentorului său, Mardoheu și a acționat înțelept.

Vă recomand mult să studiați de sine stătător acest curs. Mi-a luat exact 20 de zile. De la 26 aprilie până în 15 mai. Sunt 4 lecții în total, câte 5 zile. Dacă doriți, pot să vin să-l predau în biserica dvs sau într-un grup de studiu, sau într-un alt loc unde sunt oameni interesați. Contactați-mă pentru detalii la numărul de telefon  060710027 sau la email vitalie.marian@moldovacrestina.md.